• Boerderij 1874 is nu een appartementencomplex.
• Boerderij 1874 is nu een appartementencomplex. Foto: Ingeborg Al

Boerderij 1874 in Hagestein is niet meer, maar stukje erfgoed blijft behouden

Nieuws

HAGESTEIN • Wanneer je het over ‘boerderij 1874’ hebt in Hagestein komen er vele verhalen van vroeger los. De oudere generatie is ermee opgegroeid maar ook 50- en 60-plussers herinneren zich maar al te goed de grote luxe boerderij op de Achterweg. 

Geschiedeniskenner Kees de Leeuw is geboren en getogen Hagesteiner en kent de historie maar al te goed. “Tot december 2021 stond boerderij de Vor, want zo werd deze ook wel genoemd, op de hoek van de Engweg en de Achterweg er oud en vervallen bij. Een boerderij was het al jarenlang niet meer, het was zelfs niet meer bewoonbaar. Toch is het lange tijd de mooiste boerderij van het dorp geweest. De locatie en het land is maar liefst ruim 200 jaar van familie de Vor geweest. Vroeger bestond de Engweg niet, wanneer je van de Achterweg naar de Dorpsstraat wilde gaan dan liep je gewoon over het erf van de familie via het pad langs ’t werfje.”

Dirk
Dirk de Vor (1) woonde op de boerderij tot hij in 1876 overlees, zijn zoon Dirk (2) komt er vervolgens te wonen maar laat het leven al op 36- jarige leeftijd. Broer Pieter nam het bedrijf over samen met zijn vrouw. Zij hadden geen kinderen tot in 1899 neef Dirk (3), stamhouder en voorbestemd als opvolger, intrekt bij hen.

In 1909 wordt Dirk (4) geboren en ook hij krijgt een zoon die ze …. Dirk (5) noemen. Voor zo ver bekend waren de broers Floor en Hannes, beiden vrijgezel, de laatste twee die de inmiddels slecht draaiende boerderij runden. Na hun dood bleef alleen een grote vervallen schuur over. De overblijfselen zijn het beeld geweest gedurende de afgelopen jaren.

Zitbankje 
De geschiedenis is overgegaan in een herinnering en de boerderij is in december 2021 geheel gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementengebouw welke geïnspireerd is op de voormalige monumentale schuur. Drie 80 jaar oude leilinden zijn op een speciale manier verplaatst naar de voorzijde van het terrein en hebben zo een blijvende plek gekregen. De oude eiken bomen, welke niet behouden konden worden, zijn niet ‘zomaar’ weggehaald. Hagestein Vitaal en Hoveniersbedrijf Marius Huiting uit Lexmond hebben een stuk eiken om weten te toveren tot een zitbankje. Dit stukje erfgoed hebben zij vrijdag 5 mei geschonken aan de bewoners die vorige maand de sleutel van hun nieuwe onderkomen in ontvangst hebben genomen. Een nieuw stukje oud is teruggekeerd.

Ingeborg Al