• Emina Koca werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
• Emina Koca werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Mimi van Rossem

Leerdamse Emine Koca werd op haar 35ste benoemd tot Ridder: ‘Vrijwilligers kunnen het verschil maken’

Nieuws

LEERDAM • Denk je een dagje uit te gaan met je collega en vriendin, word je tijdens de lintjesregen verrast met de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit overkwam de 35-jarige Emine Koca uit Leerdam.

Met een grote glimlach van trots vertelt Emine dat zij nooit had verwacht dat een dagje uit met haar vriendin en collega Tulin Koca-Yagmur zou uitlopen op het ontvangen van deze bijzondere onderscheiding. Ze was erg verrast en vindt het een hele eer deze onderscheiding te hebben ontvangen. 

Onverwacht 
“Dit verwacht je toch niet”, merkt Emine op. “Ik dacht na een zeer drukke periode op het werk heerlijk luxe te gaan ontbijten bij Van der Valk en een gezellige dag met Tulin te hebben. Nou, dat liep toch echt even iets anders. Toen wij bij van der Valk binnenkwamen lag er wel een mooie loper uit, maar ik dacht dat dit de gastvrijheid van het hotel was. Pas toen ik in de zaal kwam waar de lintjes werden uitgereikt, en daar mijn familie zag zitten, begreep ik dat het om mij ging. Ik dacht eerst nog dat het voor mijn verjaardag was, want ik ben op 5 mei jarig. En dit vieren we ook altijd met veel familie en vrienden.” Tulin, die samen met drie anderen deze onderscheiding voor Emine had aangevraagd, vult aan: “Op dat moment hebben we Emine pas vertelt dat ze geridderd zou worden.”

Van jongs af aan
Maar wie kijkt naar waar Emine zich vanaf haar 17 jaar allemaal voor heeft ingezet, verbaasd het niet dat zij nu geridderd is. Zo jong al je met zoveel liefde en gedrevenheid inzetten voor de medemens en samenleving komt niet vaak voor. De meeste zeventienjarigen zijn dan nog bezig met hun opleiding, eventueel werk of het uitgaan. Maar Emine niet, zij hielp altijd waar nodig was. Zo hielp zij op haar veertiende al medeklasgenootjes met rekenen. Want wiskunde, dat ligt haar wel. Later heeft ze vele (examen)leerlingen wiskundeles gegeven via de Stichting Cemin. Vaak verleende Emine één op één hulp, maar al snel zette zij zich in voor projecten voor de hele samenleving in Leerdam. Het maakt Emine niet welke cultuur of achtergrond je hebt, zij helpt gewoon.

Ook tijdens haar studiejaren werkte zij als vrijwilligster bij het Duo project van bureau Inburgering gemeente Utrecht. Sinds 2011 is ze tolk en vrijwillig adviseur voor inwoners met sociale en maatschappelijke hulpvragen in Leerdam en omgeving. Daarnaast verrichte Emine veel werk voor de Stichting Babylon. Ook was zij in 2004 medeoprichtster van de ‘Meiden van Anatolia’ die allerlei activiteiten organiseerde voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Binnen en buiten de eigen kring met jongeren van verschillende kerken uit Vianen en Leerdam. 

Ook bij de werkgroep Insirah en werkgroep Young Insirah, waar zij bestuurslid was organiseerde zij activiteiten voor jongeren. Maar niet alleen in Nederland en Leerdam zet Emine zich in voor de medemens en het maatschappelijk leven. Zo heeft ze, via de Humanitaire Hulporganisaties, samen met haar zus het initiatief genomen om in derde wereldlanden waterputten te realiseren. Met drie andere vrijwilligsters zorgde ze ervoor dat in Turkije 44 gezinnen een jaar lang werden voorzien van houtskool en ze is bestuurder en begeleidster bij de Stichting BOZporus die elk jaar een school laat renoveren in Kosovo, waar in 2010 nog een oorlog heerste. 

‘Delen is helen’
Ze is er best trots op dat vorig jaar de tiende school dankzij BOZporus, van dak tot vloer is gerenoveerd. Maar haar grote inzet leverde ook iets voor haar zelf op. Zij kreeg door al haar inzet bij de Stichting SamenDoen, Het huidige Bindkracht VHL, een vaste baan aangeboden waarin zij haar ervaringen die zij opdeed tijdens haar vrijwilligerswerk voor de mensen met hulpvragen kan inzetten. Emine: “Delen is helen. Door jouw kleine moeite als vrijwilliger kan je een verschil maken voor de medemens, maar ook voor je eigen ontwikkeling.”

Mimi van Rossem 

De Leerdamse Emine Koca werd de dag voor Koningsdag gedecoreerd. ‘Dit verwacht je toch niet?’