Bibliotheken gaan samenwerken

Vianen • De wethouders van de gemeenten Houten, IJsselstein en Vijfheerenlanden en directeur-bestuurder Gert Staal van de Bibliotheek Lek & IJssel kwamen op maandag 24 april bij elkaar in het oude stadhuis in Vianen. Daar ondertekenden zij de regionale samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst legt de onderlinge afspraken tussen de gemeenten en de Bibliotheek voor de komende zes jaar vast. Dit betekent dat de betrokken partijen zich samen formeel verbinden aan een optimale dienstverlening van de Bibliotheek aan de circa 140.000 inwoners van de drie gemeenten voor de periode 2023-2028.

De Bibliotheek Lek & IJssel is een regiobibliotheek met vestigingen in de gemeenten Houten, IJsselstein en Vijfheerenlanden. “Ik ben heel blij dat we de handen ineenslaan om aan de inwoners een zo goed mogelijke dienstverlening te kunnen blijven bieden. De Bibliotheek breidt de laatste jaren haar aanbod steeds meer uit. Naast de algemeen bekende bibliotheekdiensten, zoals uitleningen van de collectie, is het aanbod ook gericht op leesbevordering bij jeugd en taalhulp en digitale zelfredzaamheid voor volwassenen. Uiteraard hebben we in iedere gemeente een eigen pakket van diensten die aansluiten op de lokale behoefte,” zegt Gert Staal, de directeur-bestuurder van de Bibliotheek Lek & IJssel. 

Ook de wethouders van de verschillende gemeentes zijn tevreden met de afspraken die nu voor de langere termijn zijn vastgelegd in de overeenkomst. “Het is een mijlpaal in de onderlinge samenwerking,” zegt wethouder Eveline Schell van IJsselstein. Ook wethouder Kees Bel van Vijfheerenlanden is tevreden: “Ik ben trots dat we dit regionaal hebben bereikt.” Wethouder Ria Frowijn van Houten sluit af met: “Ik ben vooral verheugd dat het de continuïteit van de geboden dienstverlening bevordert voor de inwoners van onze gemeenten.”


Leerdammer (56) aangehouden voor handel en productie van drugs

LEERDAM • Een 56-jarige man uit Leerdam is vanmorgen aangehouden op verdenking van grootschalige productie, handel en transport van drugs. Het gaat voornamelijk om ketamine en cocaïne, meldt de politie.

Een arrestatieteam viel vanochtend vroeg een woning aan de Fonteinstraat in het centrum van Leerdam binnen, waar de man werd aangehouden. Even verderop in de straat werd met een drugshond een appartement met daaronder bedrijfsruimtes doorzocht. De politie stuitte daarbij op drugs, grondstoffen om drugs te maken en een groot aantal telefoons.
De verdachte kwam in 2020 in beeld via ontsleutelde berichten van chatdiensten EncroChat en Sky ECC. Uit de analyse van de duizenden chatberichten lukte het de verdachte te identificeren als gebruiker in beide berichtenservers. De Leerdammer wordt verdacht van het produceren van ketamine, het verhandelen van drugs en regelen van de transporten.