Nationale Sleepbootdagen Vianen door de jaren heen
Nationale Sleepbootdagen Vianen door de jaren heen Foto: Nico Van Ganzewinkel

'Het is een feest voor alle inwoners'

VIANEN • Die mening is zowel Anne-Sterre van der Zalm van gebiedsmarketingstichting 'Tussen Lek & Linge' als Margot Stolk, voorzitter van de Oranjevereniging Vianen toegedaan. Volgens het duo zijn de Sleepbootdagen op 18, 19 en 20 mei een uitgelezen mogelijkheid voor inwoners van andere kernen binnen de gemeente Vijfheerenlanden om een bezoek te brengen aan Vianen.

Van der Zalm: "Tussen de rivieren Lek en Linge vind je een prachtig stuk authentiek Nederland. Steeds meer mensen komen af op de polders, uiterwaarden, dijken, molens en boerderijen om er te fietsen, wandelen of varen. Tijdens de Nationale Sleepbootdagen is het feest in Vrijstad Vianen. In en om het historische centrum van alles te zien en te doen. De combi van het nautische evenement met culturele en muzikale omlijsting maakt het een event voor jong en oud. Een dergelijk evenement is een uitgelezen kans om het gebied Tussen Lek & Linge nog wat verder op de kaart te zetten. Bezoekers aan de Nationale Sleepbootdagen zijn niet alleen te gast op het evenement, maar ook in onze regio. Tussen Lek & Linge staat voor gastvrijheid. We willen graag dat bezoekers in onze mooie regio kunnen ontdekken, ontmoeten en onthaasten, zich thuis voelen. Door het verhaal van de Sleepbootdagen te vertellen, laten we mensen verder kennismaken met het verhaal van de gemeente Vijfheerenlanden en van Tussen Lek & Linge. Het verhaal dat helpt om naast toeristen, ook inwoners en ondernemers aan de (relatief nieuwe) gemeente te binden. Zo hopen we ook dat inwoners uit het gebied eens vanuit Leerdam of één van de dorpen naar Vianen gaan en andersom natuurlijk. Er is immers zoveel te ontdekken vlakbij huis."

Feest voor iedereen 
Stolk benadrukt dat de Sleepbootdagen niet enkel voor inwoners van Vianen interessant zijn om bij te wonen. "Het programma is namelijk ontzettend veelzijdig, er is voor iedereen wel wat te beleven. Natuurlijk zijn er de ruim 200 sleepboten die drie dagen lang te bewonderen zijn in de haven en die verschillende onderlinge wedstrijden houden, maar daar houdt het niet mee op. Fien en Teun, bekend van avonturenboerderij Molenwaard, zijn er om met kinderen op de foto te gaan, er is een clown die ballonnen kan vouwen en elke vorm die je maar kunt bedenken en er zijn de drie feestavonden. In het programma is dus rekening gehouden met zowel jonge als oude bezoekers."

De laatste keer dat het nautische evenement werd gehouden was in 2019, net na de herindeling waaruit de huidige gemeente Vijfheerenlanden tot stand kwam. Stolk: "Toen was de onderlinge verbinding tussen de dorpen en steden er dus nog niet echt. Inmiddels zijn we vier jaar verder en is die er wat meer, hopelijk kunnen de Sleepbootdagen bijdragen aan de verder ontwikkeling hiervan. We willen graag aan iedereen laten zien hoe leuk Vianen is."