• De bingoavond in de grote tent van Stichting Amaliastein.
• De bingoavond in de grote tent van Stichting Amaliastein. Foto: Madelief Helmhout

Bingo met 300 inwoners van Vianen

Vianen • Waar het op Koningsdag nog ontzettend zonnig was, komt het op deze vrijdagavond met bakken uit de hemel vallen. Des te meer redenen om lekker beschut een avondje bingo te spelen, dachten 300 inwoners van Vianen.

Volle picknicktafels
De kinderdisco van Stichting Amaliastein is pas net afgelopen als het publiek voor de bingoavond al binnenstroomt rond acht uur in de avond. De honderden vrolijke kinderstemmen, die je al van ver kunt horen, maken één voor één plaats voor de volwassenen die op de spelavond zijn afgekomen. Allemaal zoeken ze een plekje aan de lange picknicktafels met hun zojuist aangeschafte bingokaarten en plastic bekertjes bier, wijn of frisdrank.

“Een hele goede avond allemaal”, klinkt het om half 9 over de luidsprekers, het geluid galmt door de inmiddels overvolle tent die Stichting Amaliastein gedurende de hele Feestweek heeft staan bij het Speelkasteel. Twee vrijwilligers van de stichting openen de bingoavond op het podium en leggen de spelregels uit. De eerste ronde: “We gaan deze ronde voor een bingo op de bovenste rij, op het eerste bingokaartje van het setje van drie kaartjes die iedereen heeft gekocht”, leggen ze uit. Daarna rollen de nummers één voor één uit de bingomolen en worden ze omgeroepen. Er heerst volledige stilte, op een paar gefluisterde opmerkingen na, iedere speler wil de getallen bijhouden en afstrepen. “Bingo!".

Grote prijzen dankzij sponsoren
Bij elke ronde moeten spelers meer en meer cijfers op hun bingokaarten afstrepen voordat ze kans maken op een prijs, waarvan de meeste gesponsord zijn door grote of kleine bedrijven uit Vianen. Een stofzuiger, een enorme kamerplant, een borrelworst of zelfs een grote televisie of geldprijs. “Dankzij de sponsoren is de bingoavond van de Feestweek elk jaar weer een groot succes”, vertelt één van de leden van Stichting Amaliastein. “En dan te bedenken dat de stichting dertig jaar geleden ontstond met een simpele schaatsmiddag in de wijk. Het is prachtig dat dat heeft mogen uitgroeien tot zoiets groots.”

Terugkeren naar Amaliastein
De “bingo’s!” en prijzen vliegen de spelers om de oren, gevolgd door vrolijke muziek wanneer iemand daadwerkelijk een prijs overhandigd krijgt. Spelers van alle leeftijden zijn op de avond afgekomen, van hele families met kinderen, opa’s, oma’s en alles ertussenin, tot grote vriendinnengroepen. Niet eens komen ze allemaal uit Amaliastein. Juist veel mensen komen uit andere delen van Vianen maar hebben hier kennissen of zijn uit de wijk verhuisd. Des te leuker om terug te keren naar hun oude wijk en de jaarlijkse bingoavond mee te pakken. Wanneer elke prijs is uitgereikt is het tijd om weer naar huis te keren. “Het was weer een geslaagd jaar”, volgens de organisatie. “Op naar de afsluiting van de Feestweek met het grote tentfeest morgenavond en de zondagmiddagborrel”.

Madelief Helmhout