• Het was druk bij de King´s Classics Night in Vianen.
• Het was druk bij de King´s Classics Night in Vianen. Foto: Nico Van Ganzewinkel
fotoserie

Sfeerverslag Koningsnacht Vianen: ‘Zo gezellig om oude bekenden tegen te komen’

Nieuws Fotoseries

VIANEN • Koningsnacht werd ook dit jaar weer groots gevierd op de Voorstraat in Vianen. Cafés werden gehuld in oranje versiering, ze draaiden de hele avond lang Nederlandse klassiekers en de Nederlandse vlaggetjes op de wangen van feestgangers waren ontelbaar. De grootste trekker dit jaar was het ‘Open Air’-feest genaamd ‘Kings Classics Night’, waar tot in de avonduren “The best of the 80’s, 90’s en 00’s”-muziek werd gedraaid.

Belangrijke voorbereidingen
Het is de hele woensdagochtend en -middag een doorsnee woensdag geweest door de wekelijkse markt met alle welbekende kraampjes. Maar wanneer de marktmeesters aan het einde van de middag langzaamaan beginnen in te pakken, zoals ze dat elke week rond dat tijdstip doen, is het voor de organisatoren van het “Open Air”-feest juist tijd om de feesttent op te zetten op de Voorstraat. Ze hebben gelukkig nog een paar uur de tijd voordat de muziek losbarst en de feestgangers binnen zullen druppelen. Dranghekken, tijdelijke toiletten, het podium met de tent daaromheen en speakers worden zorgvuldig naar hun plek gebracht. Alles moet tot in de puntjes kloppen om de avond tot een groot feest te maken.

Kletsen en meedeinen
Wanneer de ‘Kings Classics Night’ om acht uur ’s avonds officieel begint, druppelen de feestgangers langzaam maar zeker binnen. De muziek klinkt vrolijk en luid wanneer de eerste gasten hun muntjes halen en drankjes bestellen bij de bar. Er wordt onderling veel gekletst en meegedeind met de muziek. Steeds meer inwoners van Vianen en omstreken die op het feest zijn afgekomen zoeken elkaar op.

“Het is zo gezellig om weer oude bekenden tegen te komen”, zeggen feestgangers met een biertje in hun hand. De één ziet weer oude buren of vrienden, de ander heeft voor het eerst een geliefde meegenomen. Allemaal genieten ze samen van de muziek en praten ze bij. Van uitbundig dansen is pas twee uur later echt sprake. Rond tien uur hebben veel feestgangers de eerste drankjes achter de kiezen en worden de échte klassiekers pas afgespeeld. Van ‘Let’s get loud’, tot ‘Why tell me why’ en ‘Gimme Gimme Gimme’, zowel de jongeren als het volwassen publiek geniet van de klassiekers en zingt luidkeels mee met de dj’s die elkaar onopgemerkt afwisselen.

Wanneer Alides Hidding ook nog eens op het podium verschijnt met zijn twee achtergrondzangeressen, kan de avond niet meer stuk. De drankjes vloeien en de feestgangers, allemaal gehuld in oranje, rood, wit en blauwe kleding genieten.

“We want more”
Terwijl zangeres Ingrid Simons het feest op de Voorstraat tot een nóg hoger niveau weet te tillen, vieren anderen deze Koningsnacht in de kroegen en cafés op de Voorstraat. Ook daar worden feestjes gebouwd en kan de avond niet meer stuk. Maar niets gaat boven de menigte op de Voorstraat die luidkeels meezingt met Simons. Er wordt meegezongen met ‘Rainbow in de sky’, het nummer waar ze ook vorig jaar de dans-harten van de gasten wist te veroveren. ]

“Ik ga los op al deze 80’s muziek, ondanks dat ik pas 24 jaar oud ben”, zegt één van de jonge feestgangers al dansend. “We want more”, klinkt het wanneer Simons bijna het podium moet verlaten omdat de eindtijd nadert. Ze sluit af met een paar laatste klassiekers en wordt erna overgenomen door de dj die een paar laatste nummers draait terwijl het publiek langzaamaan weer richting huis keert. Al kiezen nét zo veel mensen ervoor om nog even verder te feesten in een café of thuis.

Voorbereiden voor de vrijmarkt
Voor de organisatie is het moment aangebroken om af te bouwen. De speakers worden zorgvuldig in hun daarvoor bestemde koffers geladen en de dranghekken mogen weg. De Voorstraat moet er immers weer tiptop uitzien voor de Vrijmarkt die al over een paar uurtjes zal aanbreken.

Het podium wordt verplaatst en bij de waterpomp gezet, die komt mooi van pas tijdens de loterij van de Oranjevereniging de volgende dag en de live muziek die er op Koningsdag zal worden gespeeld. Het was een geslaagde avond en iedereen heeft des te meer zin gekregen in Koningsdag de volgende dag.

Madelief Helmhout