Vakantie? Examens!

Het is vakantie! Voor velen van ons even een moment om te ontspannen, tot rust te komen en andere activiteiten te doen dan je normaal gesproken doet. In deze vakantie komt veel samen. Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en de wetenschap dat na de vakantie toch echt de centrale eindexamens starten voor onze leerlingen in de examenklassen. Leerlingen die bij ons examens doen in de profielen HBR, EO en ZW zijn begin deze maand gestart met de praktijkgerichte examens. 

De laatste keer dat er officiële praktijkexamens zijn afgenomen, was in 2019. Ruim vier jaar geleden – dat leverde toch wel wat extra spanning op voor onze leerlingen en docenten. Die spanning was niet nodig, de examens zijn vlekkeloos verlopen. De uitslag is er nog niet, dus dat blijft nog even spannend. Op 11 mei starten de overige examens voor onze examenleerlingen. Hét moment om te laten zien dat je niet voor niets vier of vijf jaar geïnvesteerd hebt om kennis te vergaren, dit toe te kunnen passen en te laten zien dat je stof wél beheerst. Het is ook het moment om aan al je docenten te laten zien dat je net deed alsof je niet oplette tijdens de lessen, maar stiekem kreeg je gewoon alles mee. Kortom; de examenperiode is jouw moment, jij staat in de spotlights en pak die positie dan ook! 

(Ont)spanning
Na het laatste examen start het lange wachten op de uitslag, die jij – onze leerling – toch redelijk ontspannen doorbrengt. Even lekker op vakantie met je vrienden en vriendinnen, feestje hier, feestje daar. Nee, de echte spanning zit nu bij jouw docenten. Die hebben jouw examen namelijk nagekeken, gaan speculeren over de normering en proberen vast de uitslag te bepalen. Zenuwslopende weken – je ziet ons echt dagelijks ouder en rimpeliger worden. Tot de dag van de uitslag, dan valt de spanning (als het goed is!) helemaal van ons af, want dan wordt bevestigd wat wij eigenlijk al wisten – het overgrote merendeel van onze leerlingen is gewoon in één keer geslaagd.

Geniet van deze vakantie én veel succes met de voorbereiding voor je examens.

Liesbeth van den Broek
Directeur Oosterlicht College