• Dick Schaaij (rechts) in actie tegen ASH (1-0 nederlaag).
• Dick Schaaij (rechts) in actie tegen ASH (1-0 nederlaag). Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

'Het was doodstil in de kleedkamer'

asperen • Asperen haalde voor de winterstop 22 punten uit tien wedstrijden. Daarmee liep de ploeg behoorlijk achter op Groot-Ammers, maar was het volop in de race voor de tweede plaats én dus een plek in de nacompetitie om promotie. Sinds de winterstop heeft de zwart-witte formatie het echter moeilijk. In de tien wedstrijden die er sindsdien werden afgewerkt werden er slechts elf punten binnengehaald; de helft dus. Daardoor staat Asperen inmiddels op een zesde plaats en is de nacompetitie verder dan ooit.

"Het lijkt er inderdaad op dat het wel heel moeilijk gaat worden om dat te bereiken", verzucht Dick Schaaij, flankspeler bij Asperen. "We hebben het sowieso niet meer in eigen hand. Het enige wat wij nog kunnen doen is het wedstrijd voor wedstrijd bekijken, zo veel mogelijk winnen en dan zien we wel waar we staan aan het eind van het seizoen."

Gebrek aan vertrouwen 
De 29-jarige Schaaij vindt het last om de vinger op de zere plek te leggen. "Vorig seizoen haalden we potjes waarin we sterker of gelijkwaardig waren vaak uit. Eigenlijk was dat in de eerste seizoenshelft ook nog zo. Toen hebben we ook heel behoorlijke wedstrijden afgeleverd tegen de koplopers Unitas en Groot-Ammers (tegen beiden werd het 1-1). Op de één of andere manier lukt dat nu niet. Tegen SVS'65 spelen we vorige week in de eerste helft de beste 45 minuten van het hele seizoen. We gaan dan ook rusten met een 1-2 voorsprong, maar in de tweede helft zijn we het ineens helemaal kwijt. Dat was juist typisch een wedstrijd waarin het erop leek dat we het goede gevoel terug konden kregen. Uiteindelijk verlies je met 4-2 en sta je met lege handen. Dat blijft dan toch in de koppies zitten."

Hij vervolgt: " Afgelopen zaterdag tegen Rhelico wordt het 3-3; zij krijgen drie kansen en die gaan er allemaal in. Dan zitten ook een wedstrijd als Lekvogels-thuis nog in je hoofd (1-5 nederlaag). De sfeer is verder uitstekend bij ons, maar na die wedstrijden was het doodstil in de kleedkamer. Je merkt dat iedereen er echt mee zit. Het enige wat gaat helpen is goed resultaten, zodat we vertrouwen terugkrijgen."

Het constateren is één ding, maar hoe draait Asperen dit weer om? Schaaij: "Tja, als we dat wisten. We spelen de komende week tegen Beesd en daarna krijgen we met Groot-Ammers, Peursum en Herovina nog drie ploegen uit de top vier. Dat is natuurlijk geen makkelijk programma, zeker niet in de huidige vorm. We kunnen niet meer doen dan blijven knokken. De wil is er, net als de kwaliteit. Met alle respect, maar ik vind dat wij meer individuele kwaliteit hebben dan bijvoorbeeld ASH en SVS'65. Feit is op dit moment echter dat zij als team beter presteren en constanter zijn, zo eerlijk moeten we zijn."

Knieblessure 
Schaaij zelf is op de flanken multifunctioneel inzetbaar. Hij kan als vleugelspeler in een systeem met drie aanvallers spelen, als één van de buitenste van vier middenvelders en staat ook nog wel eens op de backplaats. Dit seizoen begon hij goed, maar een blessure zette hem drie maanden langs de kant. "Begin november verrekte ik een buitenste knieband", licht Schaaij toe. "Dat was jammer, want ik zat er lekker in en kreeg veel complimenten op de club. In februari deed ik uit bij Unitas weer voor het eerst een uurtje mee. In het begin ben je dan wel even voorzichtig, want je weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit bij een knieblessure. Nu heb ik echter nergens meer last van en kan ik weer vrijuit voetballen. Dat wil ik dan ook de laatste wedstrijden van het seizoen lekker doen."

Unitas favoriet 
De ploeg waartegen hij zijn rentree maakte, Unitas, is wat Schaaij betreft ook de favoriet voor de titel. "Wij verloren daar uit met 1-0, maar die uitslag had veel groter kunnen en moeten zijn. Wij werden echt van het kastje naar de muur gestuurd. Voetballend vond ik hen de beste tegenstander dit seizoen, al staat Groot-Ammers er nu natuurlijk wel beter voor. Ik sluit niet uit dat Unitas er nog in slaagt om ze te achterhalen en kampioen te worden."

Gertjan den Ouden