• Wethouder Van Maanen en twee leerlingen van de Wilhelmina.
• Wethouder Van Maanen en twee leerlingen van de Wilhelmina. Foto: Mimi van Rossem

'We mogen de oorlog nooit vergeten'

LEERDAM • Gewapend met emmers sop, borstels, bezems, een grasmaaier en voegenreinigers hebben de leerlingen van groep 8 van de christelijke basisschool Koningin Wilhelmina uit Leerdam het oorlogsmonument dat aan de Stationsweg staat, en het straatwerk en groen eromheen schoongemaakt.

Hierbij werden de leerlingen een handje geholpen door wethouder Ton van Maanen en een groenmedewerker van de gemeente. Voorafgaande aan de grote schoonmaak vertelde wethouder Van Maanen uitgebreid hoe belangrijk het is dat iedereen elkaar respecteert en accepteert, waarna hij de kinderen aan het werk zette door te roepen: “En nu gaan we poetsen.”

Gastles Sjors Fröhlich 
Ieder jaar wordt een van de basisscholen uit de gemeente betrokken bij de dodenherdenking op 4 mei. Naast het schoonmaken van het monument kregen de leerlingen ook een gastles van burgemeester Sjors Fröhlich. In maart heeft de burgemeester een bezoek aan de school gebracht en met de leerlingen gesproken over de oorlog, het herdenken en over wat er wordt verstaan over leven in vrijheid.

“Het is belangrijk dat we ons blijven realiseren dat wij onze vrijheid te danken hebben aan iedereen die hiervoor heeft gestreden. Vrijheid is ons grootste goed”, merkte Fröhlich tijdens zijn bezoek op.

Vrijheid 
Maar wat verstaan de leerlingen zelf over de vrijheid waarin zij kunnen leven? Mirella (11) vindt vrijheid: “Een wereld zonder oorlog en dat je in vrede leeft. Dat je mag doen wat je wilt, geloven wat je wilt en mag zijn wie je bent. En dat je wordt gerespecteerd om wie je bent.”

Haar klasgenootje Nora (11) vult aan: “Vrijheid is in vrede leven.” Verder vertelt Nora dat burgemeester Sjors Fröhlich tijdens de gastles wel iets over de oorlog in Oekraïne heeft verteld en over de opvang van Oekraïense mensen in het gemeentehuis in Meerkerk, maar de les ging toch voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog.

Oorlog leeft minder 
Over het schoonmaken van het monument merkt Nora op: “Ik vind het belangrijk dat het monument er mooi uitziet, en niet alleen tijdens de herdenking. Herdenken is belangrijk, want je merkt dat nu de oorlog in Oekraïne iets langer duurt, we toch minder naar het nieuws kijken en ook in de lessen op school wordt er minder over gesproken. Het leeft nu toch minder dan vorig jaar.”

De 12-jarige Niek vindt dat ‘vrijheid’ betekent, dat je kunt doen wat je wilt. “Denken wat je wilt, zeggen wat je wilt en in vrede leven”, somt Niek op. Verder vertelt hij dat oorlog een tragische gebeurtenis is dat nooit meer mag gebeuren. Toch komt ook even de oorlog in Oekraïne aan bod. 

Niek vertelt hierover: “De burgemeester heeft tijdens de gastles wel even iets over de oorlog in Oekraïne verteld. En ik heb een spreekbeurt over de oorlog in Oekraïne gehouden, omdat ik mensen uit Oekraïne heb leren kennen in de kerk. Sinds kort hebben wij ook Oekraïense buren. Dus ik merk nu wat oorlog en vrijheid betekent.”

Fioole-fakkel
Tijdens de herdenking op donderdag 4 mei ontsteken de leerlingen van de Wilhelminaschool de Fioole-fakkel en dragen deze dan over aan de leerlingen van de Floris Radewijnszschool uit Leerdam. Deze school neemt daarmee de adoptie van het monument over voor het komende schooljaar.

De Fioole-fakkel dankt zijn naam aan de heer Fioole, die het erg belangrijk vond kinderen te betrekken bij het herdenken van de oorlogsslachtoffers. Zijn levensmotto was: ‘Nooit meer oorlog’. Daarom gaf hij gastlessen op de scholen om over de oorlog en de bevrijding te vertellen. Uit respect voor zijn inzet is na zijn overlijden door toenmalige burgemeester Victor Molkenboer in 2013 de Fioole-fakkel in het leven geroepen.

Mimi van Rossem