Strafeis van vijf jaar voor aanslag Hoef en Haag

Hoef en Haag • Tegen Noaamaan B., verdachte van een boomaanslag in Hoef en Haag van vorig jaar, is maandag vijf jaar cel geëist. Na het uitspreken van de eis werd B. onwel.

Hij wordt ervan verdacht in juli vorig jaar een bom tot ontploffing te hebben gebracht bij een woning in Hoef en Haag. Voor vergelijkbare strafbare feiten wordt meestal zo'n drie jaar cel opgelegd. Maar de officier van justitie is duidelijk in zijn bewoordingen. "De verdachte pleegt een aanslag vanuit de zware georganiseerde misdaad. Hij neemt geen verantwoordelijkheid en toont geen berouw. We zien dit soort aanslagen steeds vaker en deze straf is dan ook bedoeld om een signaal af te geven."

Partij cocaïne
De aanslag die de taxichauffeur zou hebben gepleegd staat niet op zichzelf. Afgelopen zomer werden drie aanslagen gepleegd op woningen, teemaal in Hoef en Haag en één keer in Tienhoven. Ook was er een aanslag op woning in Huizen. Volgens het OM ligt een conflict tussen twee groepen drugscriminelen over een geripte partij cocaïne ten grondslag aan de aanslag.

Wat verder opvalt in deze zaak is dat de bewoners van het huis dat werd opgeblazen zelf niks te maken hebben met de ripdeal. Het gaat om de ex-vrouw en de kinderen van één van de mogelijke rippers. Het slachtoffer eist een schadevergoeding van ongeveer 168.000 euro. Zij verklaart: "Mijn baan ben ik kwijt door deze ellende en mijn vriendinnen zie ik niet meer. Mijn kinderen kunnen niet meer naar school en ze kunnen hun vriendjes niet meer zien. We mogen ons huis nog steeds niet in omdat de burgemeester het gesloten heeft."

Geluk 
Dat er geen slachtoffers bij de aanslag vielen lijkt puur geluk. In het huis van de buren was een slaapfeestje aan de gang waarbij kinderen in de woonkamer lagen. Door de explosie sprongen de ruiten en glassplinters werden teruggevonden in het haar van de kinderen. Huilend vroegen de bewoners van het huis aan de agenten ter plaatse of ze nog wel veilig waren in hun eigen woning.

Andere verdachten
In totaal zijn in deze zaak vijf verdachten aangehouden. Zo wordt een Rotterdamse vrouw gezien als organisator van de aanslagen. Zij zou een opdrachtgever hebben, maar wie dat is bleef in eerdere zittingen onduidelijk. In de telefoon van de taxichauffeur heet het contact 'Kleintje brobro bambam' en in het toestel van de Rotterdamse Nora B. heeft het contact 'Donald Trump'. Ondertussen weet het Openbaar Ministerie wel wie deze man is. De vier andere verdachten zullen apart van Noaaman B. berecht worden. Uiteindelijk krijgt de verdachte het laatste woord. "Ik ben vader van drie kinderen en ik heb hier niks mee te maken. Ik zou zoiets nooit doen en ik laat het over aan jullie. Ik ben hartpatiënt en het gaat niet goed met mij." De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

RTV Utrecht