Monnikendreef blijft in beeld

VIANEN • In een informatiebrief laat het college weten aan de gemeenteraad dat de toegekende subsidie voor het project (zo'n 1,6 miljoen euro) wellicht niet toereikend is en de raad mogelijk om extra geld moet worden gevraagd. 

In november 2021 besloot de raad om een aanbod te doen om 50 tot 70 extra statushouders op te vangen binnen de gemeente VIjfheerenlanden. Daarbij stelde men een aantal belangrijke financiële voorwaarden, zoals een kostenneutrale realisatie, voldoende aansluiting bij de leefomgeving voor draagvlak en inburgering. Vervolgens werd in april 2022 het besluit genomen om flexwoningen op de Monnikendreef te gaan realiseren. Hiervoor is samen met LEKSTEDEwonen een plan gemaakt. Op de Monnikkendreef staat één grote woning, die inmiddels is verbouwd en waar plek is voor een groot gezien van tien statushouders. Hiervoor had men een gezin op het oog, maar vanwege de lange verbouwingsduur is dit gezin inmiddels elders ondergebracht. Men is nu op zoek naar een nieuw gezin, wat hier kan gaan wonen. Op het terrein om deze woning zouden 24 flexwoningen komen. 

Tijdens meerdere informatieavonden voor omwonenden bleek dat de meningen over de huisvestingsplannen verdeeld waren. Daarop zijn de plannen enigszins gewijzigd; zo komen er minder eenpersoonswoningen. Hierop lukte het niet om een sluitende begroting te krijgen en daarom is met LEKSTEDEwonen gekeken naar mogelijkheden om extra financiële ruimte te vinden. 

In de brief stelt het college dat er, vooruitlopend op de vergunningsprocedure, al bezwaren zijn binnengekomen, vanuit de omgeving. Reden genoeg om met de bewoners op zoek te gaan naar structurele oplossingen. Omwonenden geven aan een voorkeur te hebben voor permanente bouw in de sfeer en stijl van de bestaande wijk, in plaats van flexwoningen. Ook overlast en veiligheidsproblemen werd aangedragen als mogelijke problemen door de omwonenden. 

Men heeft nu het advies gekregen om het huidige plan te herzien vanwege de financiële knelpunten en de planning. Het college verwacht nog deze maand een besluit te nemen over het verdere verloop van het project, hierbij wordt rekening gehouden met diverse scenario's. De raad wordt hierover geïnformeerd óf om een nieuw besluit gevraagd.

De toegekende subsidie van 1,6 miljoen euro door het Rijk is wellicht niet meer toereikend. Door inflatie (zo'n 9 procent) zijn kosten gestegen en het bedrag is in 2021 onder grote tijdsdruk aangevraagd. Hierdoor is de financiering van het projectplan beduidend verslechterd. Met het Ministerie van BZK zijn inmiddels gesprekken gevoerd. Door het Ministerie is toegezegd dat er zowel in aantallen, als in de financiering, als datum van de realisatieruimte is voor aanpassingen. Dit zal dan wel via een herzieningsverzoek op de verleende subsidie beoordeeld worden.
Om de gemeente in dit herzieningsproces te ondersteunen zal op 26 april het Expertteam woningbouwversnelling van de Rijksoverheid meekijken naar mogelijke scenario’s. Mogelijkerwijs moet de gemeenteraad dus om extra geld worden gevraagd voor de opvang van statushouders.