• Rasmus Wallin soleert in de straten van Meerkerk naar de zege.
• Rasmus Wallin soleert in de straten van Meerkerk naar de zege. Foto: Rick den Besten

Sterke Deen soleert naar zege in AWM

meerkerk •  Na een daverende koers met veel wind kwam na 188 kilometer over de Lekdijk en door de polder de Deen Rasmus Wallin van Restaurant Suri - Carl Ras solo over de streep in Meerkerk. 

In het peloton dat om 14.00 uur in Meerkerk in gang werd geschoten, werd ondanks de mooie weersvoorspellingen vooraf toch nog met schrik in de benen uitgekeken naar de voorspelde zijwind op de Lekdijk. Op de opleidingsploegen van Jumbo en DSM na waren alle grote Nederlandse ploegen vertegenwoordigd. Ook had de organisatie weer enkele buitenlandse toppers en hun ploegen naar de Alblasserwaard gehaald. Met daarin een aantal oud-winnaars zoals Alexandar Richardson (2019) en Joshua Huppertz (2018). Elmar Reinders die de vorige editie op zijn naam schreef is inmiddels prof bij de Australische ploeg Yaco Alula en stond niet aan het vertrek. VolkerWessels is momenteel de ploeg in vorm en zij kwamen met de ervaren topfavoriet Coen Vermeltfoort naar de AWM. Zelfs de Belgische krachtpatser Timoty Dupont stond op de startlijst, een grote kanshebber in een sprint.

Slingeren

Tijdens de eerste grote omloop van 88,5 kilometer moesten de renners via Schoonrewoerd over de Diefijk naar Everdingen rijden. Daar moest dertig kilometer over de slingerende en gevreesde Lekdijk worden gekoerst. Voordat het peloton eraan begon moesten achteraan de eerste renners al afhaken. Voorin werd hard gereden en achterin stond het wagenwijd open. Twee groepen met VolkerWessels goed vertegenwoordigd in de eerste groep maakten de koers in het eerste uur. Vanaf Groot-Ammers was het tegen de wind in over de kenmerkende wegen de polder door om via Ottoland, Molenaarsgraaf, Giessenburg en Noordeloos weer naar Meerkerk te koersen. 

Peloton valt uiteen

Voor de eerste doorkomst op de Burgemeester Sloblaan in Meerkerk was van een peloton geen sprake meer. De voorste groep reed voor Meerkerk weg en liep met de opnieuw de Lekdijk in het vooruitzicht beetje bij beetje uit. Er wachtte nog tweede grote omloop door de Alblasserwaard van 70 kilometer. Nu moesten de renners via Lexmond direct de Lekdijk oprijden. De voorste groep dreigde ook steeds uit elkaar te scheuren.

Secondespel

Een secondespel tussen aantal sterke renners en een keiharde koers volgde. Terwijl achterin de gelosten heldhaftig door bleven rijden. Het werd zowel voorin als achterin een hectische wedstrijd voordat de polder weer wachtte en de Lekdijk eindelijk gedag kon worden gezegd. Favoriet Coen Vermeltfoort was goed bij de les in de en ook Casper van der Woude van Jan van Arckel zaten samen in de voorste groep met de later aangesloten oud-winnaar Richardson. Daarachter in de tweede groep zaten onder anderen Lennart van Houwelingen van Jan van Arckel en oud-winnaar Huppertz. Met Meerkerk in zicht nam de spanning toe, het verschil tussen de twee voorste groepen was bij het opnieuw passeren van de finishlijn ruim drie minuten.

Spannende finale 

Na 155 kilometer moesten de vijf lokale omlopen van zes kilometer nog worden verreden. Het leek erop dat de winnaar uit de eerste groep zou komen. Drie ronden voor het einde sloop de lange Deen Rasmus Wallin weg en sprokkelde wat seconden bij elkaar. Zijn achtervolgers, met sprinters Vermeltfoort en Dupont leken de organisatie niet echt op orde te krijgen, waardoor de Deen steeds een voorsprong van ongeveer twintig seconden hield.In de laatste kilometers liep de voorsprong gestaag terug en de Deen begon onderweg achterom te kijken. Wallin hield aan de streep uiteindelijk een seconde of tien over en kwam solo over de streep. Achter hem sprintte Coen Vermeltfoort naar de tweede plaats, Martin Pluto werd derde. "Het is wel een verrassing om hier te winnen, maar we wisten dat we als ploeg kans maakten door het op de juiste manier uit te spelen", zei de winnaar na afloop.

Jeroen Wijngaard