• Simone Scherpenzeel in haar praktijk in Vianen.
• Simone Scherpenzeel in haar praktijk in Vianen. Foto: Madelief Helmhout

Simone uit Vianen biedt steun bij geboortetrauma’s: De helft van de vrouwen loopt een trauma op’

Nieuws

VIANEN • Voor Simone Scherpenzeel (34) uit Vianen, geboortetraumatherapeut, is het echter overduidelijk. “De helft van de vrouwen loopt ofwel bewust of onbewust een trauma op rondom de geboorte van haar kind, met alle gevolgen van dien”. Ze heeft een relatie met Bob (37) en samen hebben ze een gezin van zes. Aron, Kiki, Lola en Sem, Bob’s zoon uit een eerdere relatie.

Het moederlijke instinct 
Het is niet voor niets dat Simone twee jaar geleden besloot het roer om te gooien en zich volledig te storten op geboortetraumatherapie. Waar ze voorheen werkzaam was als ambulant psycholoog in de specialistische GGZ, voelde ze na haar eerste bevalling van dochter Kiki overduidelijk dat de gezondheidszorg niet meer de juiste plek voor haar was. In 2018 besloot ze dan ook een eigen praktijk te starten als ‘newborn mom coach’, waar ze nieuwe moeders coachte in en na de kwetsbare kraamperiode. 

Tot ze aan paar maanden later, tijdens haar tweede zwangerschap van zoon Aron, stuitte op het boek van Brun Kuipers, over geboorte en trauma. “Daarin kwam de wetenschap over het moederlichaam én het belang van het volgen van je moederlijke instinct zo mooi samen. Ik was verwonderd en geïnspireerd”, vertelt Simone. “Ik zocht contact op met de auteur en liet me drie jaar geleden door haar opleiden in geboortetrauma hersteltherapie.”

Blokkades in het moederbrein
In haar werk als geboortetraumatherapeut, voert Simone zogenoemde ‘herstelgesprekken’ waarin de traumatische bevalling in één sessie plus nazorg van gemiddeld een maand, kan worden verwerkt. “In de afgelopen drie jaar heb ik al bijna 100 moeders mogen spreken, allemaal met hun eigen, unieke verhaal. Waar de één haar bevalling echt als traumatisch kan bestempelen, ziet de ander dat eigenlijk nog helemaal niet zo, maar is er wel sprake van overduidelijke mentale- of gezondheidsklachten sinds de bevalling”, vertelt Simone.

“Een geboortetrauma is simpel gezegd een blokkade in het emotionele brein, die ontstaat wanneer een moeder zich bijvoorbeeld onveilig voelt tijdens haar bevalling. Waar je als zwangere vrouw bijna dierlijk gaat functioneren vanuit je moederbrein, een apart neurologisch netwerk dat je aanmaakt voor ieder nieuw kind, kan een ogenschijnlijk simpele verstoring al een trauma veroorzaken. Dat kan grote mentale en fysieke problemen met zich meebrengen. Het herstelgesprek is dan ook bedoeld om, zoals het woord al aangeeft, voor herstel te zorgen waardoor het moederlichaam verder herstel daarna makkelijker zelf op kan pakken.”

Ook vaders houden klachten over
Sinds een paar maanden betrekt Simone ook vaders bij traumageboorte-herstel. “Mijn partner, Bob, inspireerde me. Hij zegt als sinds ik hem ken dat ook vaders last kunnen hebben van een ingrijpende geboorte ervaring.”

Simone hield ook zelf een trauma over aan haar eerste bevalling. “Dat is iets wat ikzelf jarenlang niet eens door heb gehad. Zó erg is dat moederbrein soms dus verstoord, dat ikzelf als geboortetraumatherapeut niet eens doorhad dat ik zelf een trauma over had gehouden aan mijn bevalling en nageboortetijd. Het was de ervaring van mijn helende, derde bevalling die me liet inzien hoe anders het was gegaan bij mijn eerste en tweede. Inmiddels heb ik zelf dus ook een herstelgesprek gepland staan bij een collega. Ik ben net zo goed moeder als mens.”

De praktijkruimte van Simone is sinds kort ook de uitvalbasis van het ZOBEVALIK Centrum voor Geboorte en trauma. “ZOBEVALIK is de naam van het boek van Kuipers dat me destijds zo inspireerde. Waar ik zelf door haar werd opgeleid, kunnen we deze plek nu gebruiken om andere coaches en therapeuten op te leiden in geboortetrauma herstel- en preventie. Inmiddels bestaat ons team uit meer dan 50 zelfstandige coaches en therapeuten. Des te specialer dat ik anderen nu mag opleiden met dezelfde methode. Maatschappelijk is er nog wel werk aan de winkel, geboortetrauma en -preventie is populair. Al blijft het niet per se ‘sexy’ om over te praten. Gek eigenlijk, gezien bevallen dezelfde hormonale omgeving nodig heeft als conceptie!”

Madelief Helmhout