• Van links naar rechts: Gerrit, Jeff, Ton, Anita, Henrri en Bjorn.
• Van links naar rechts: Gerrit, Jeff, Ton, Anita, Henrri en Bjorn. Foto: Madelief Helmhout

Ton en Anita 30 jaar bij Stichting Amalistein: ‘We zijn er nog wel even’

Nieuws

VIANEN • Het is deze maand het dertigste jaar op rij dat Ton Den Hartog (62) en Anita van Stijn (60) deel uitmaken van Stichting Amaliastein. Ook dit jaar organiseren Den Hartog en Van Stijn de populaire feestweek rondom Koningsdag, samen met de andere zes vaste leden van de stichting, Luuk, Henrri, Jeff, Bjorn, Gerrit en Olaf, zoals altijd in de welbekende Kasteeltuin in Amaliastein.

Dertig koningsdagen
“De stichting bestond pas twee jaar toen ik me erbij aansloot, in 1993”, vertelt Den Hartog. “Toen bestond de Kasteeltuin nog niet eens, wie kan zich dát nu nog voorstellen”, zegt hij enthousiast. Niet veel later sloot ook Van Stijn zich bij de stichting aan. “Als we destijds een vergadering hadden, zat de hele woonkamer vol zo groot was de stichting”, vertellen de twee.

Dat is nu wel anders, het vaste bestuur bestaat uit acht leden. Wat anderzijds totaal niet is veranderd, zijn de activiteiten die de stichting organiseert. Al dertig jaar lang wordt Koningsdag, toen nog Koninginnedag, een week lang uitgebreid gevierd met een enorme tent in de Kasteeltuin. Tijdens Pasen is de stichting ook nog eens verantwoordelijk voor de paaseierenzoektocht voor de kinderen in de wijk.

Kleine ventjes
Waar de twee de jaarlijkse evenementen nu als bestuurslid organiseren, hadden zij dertig jaar geleden een hele andere taak. “Ik werkte altijd in de horeca”, vertelt Van Stijn, “dus vroeg de organisatie mij om vrijwillig barvrouw te zijn. Ton werd juist gevraagd om de elektriciteit op zich te nemen.” Misschien wel het allerleukste volgens de twee bestuursleden: “de kleine ventjes die twintig jaar geleden paaseieren kwamen zoeken in de Kasteeltuin, zien we nu zelf met hun eigen kinderen langskomen. Dat blijft bijzonder.”

loyale vrijwilligers
“Wat misschien nog wel het meest is veranderd in de loop van de jaren, is hoe lastig het is geworden om aan vrijwilligers te komen”, vertelt Van Stijn. “Een paar jaar geleden bestond het bestuur nog voor een groot deel uit jongeren, maar sinds de coronaperiode zo goed als voorbij is, hebben ook zij hun hobby’s en sociale leven weer opgepakt en hebben ze hun plekje opgegeven”. Al mag wel benoemd worden dat zich onder het bestuur een hele grote groep is ontstaan die elk jaar weer loyaal meehelpen tijdens de feestweek na Koningsdag, vult Den Hartog aan. “Ik denk dat we misschien wel over 40 of zelfs 50 man spreken die elk jaar weer komen helpen.”

Steun vanuit de gemeente
Waar het organiseren van de evenementen nog altijd leuk is en de twee er elk jaar weer veel lol en energie uit halen, speelt bij hen wel de vraag hoelang de stichting nog kan blijven voortbestaan. Den Hartog en Van Stijn: “Wij zijn er nog wel even, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar behalve dat er geen jongeren meer bij ons aangesloten zijn, worden ook de veiligheidsregels vanuit de overheid jaarlijks strenger. Al moeten we zeggen dat de gemeente Vijfheerenlanden ons daarin elk jaar weer prettig tegemoetkomt. We houden de hoop er dus in!”

Meer informatie over de feestweek is te vinden via www.amaliastein.nl.

Madelief Helmhout