• De ontwikkeling van Leerdam Noord.
• De ontwikkeling van Leerdam Noord. Foto: Aangeleverd

Fotopresentatie Leerdam-Noord

leerdam • Voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Leerdam, organiseert de vereniging op woensdag 12 april een fotopresentatie over Leerdam-Noord. 

Deze begint om 20.00 uur in de Hoeksteen aan Koningin Emmalaan 41 en wordt verzorgd door Gerrit Nieuwenhuis. Niet-leden zijn van harte welkom deze bij te wonen. Om 21.00 uur is de pauze gepland en rond 21.15 uur verwacht de voorzitter de ledenvergadering te kunnen openen. Toegang is gratis. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Dit kan via e-mail naar Annette Blom: ablom@blomleerdam.nl.

Na de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland een grote woningnood. Alle gemeenten werkten hard aan het uitbreiden van het woningbestand. Om nieuwe woningen te kunnen bouwen in Leerdam, moest uitgeweken worden naar het nog nagenoeg maagdelijk gebied aan de noordkant van de spoorlijn. 

Het gebied tussen Parallelweg, Recht van ter Leede, Loosdorp en Schaikseweg was het eerste gebied, dat werd vol gebouwd. De inrichting van dit gebied moest op aantrekkelijke wijze plaatsvinden met veel groen en veel water. Later is men ook aan de andere kant van het Recht van ter Leede gaan bouwen. Aan de oostkant van de wijk werd het gebied ingericht als bedrijventerrein.
De ontwikkeling van Leerdam-Noord wordt met veel foto’s geïllustreerd.