• De Vries Werkendam vervangt in opdracht van de twee provincies de oeverconstructies.
• De Vries Werkendam vervangt in opdracht van de twee provincies de oeverconstructies. Foto: De Vries Werkendam

Oeververvanging Merwedekanaal

Regio • Tussen Vianen en Gorinchem zijn de oevers van het Merwedekanaal op bepaalde punten in slechte staat. De verantwoordelijkheid voor veilige en stabiele oevers ligt in dit geval bij de provincie Zuid-Holland, die is aangewezen als vaarwegbeheerder van het Merwedekanaal. Samen met de provincie Utrecht vervangt de provincie Zuid-Holland tussen 2018 en 2023 verschillende delen van de oevers van het kanaal. Maar waarom is dit nu zo belangrijk? En verloopt de vervanging volgens planning?

Menno Zijlstra is woordvoerder van de provincie Zuid-Holland als het gaat om (vaar)wegen. Hij legt uit waarom de oeververvanging belangrijk is. “Het beheer en onderhoud aan de vaarwegen is nodig, zodat beroepsvaart en recreatieboten vlot en veilig gebruik kunnen blijven maken van onze vaarwegen. Maar het is ook van belang voor de veiligheid van het achterliggende land, zoals de achtertuinen van huizen aan het water en wegen en dijken. De oeverconstructies die langs het Merwedekanaal vervangen zijn, waren bijna aan het einde van hun levensduur.” En dat wil wat zeggen, want de oevers die nu ontworpen zijn, hebben een levensduur van zo’n honderd jaar. Voorlopig is de scheepvaart dus weer verzekerd van veilige en stabiele oevers.
Zijlstra legt ook uit wat er precies gebeurt als er een oever vervangen wordt. “Langs het kanaal staan beschoeiingen en keerwanden, die de grond keren en de vaarweg in stand houden. Deze oude constructies zijn verwijderd en vervangen door nieuwe stalen damwanden met een levensduur van honderd jaar.” Nu de provincie bezig is met de oevers, wordt er ook direct naar de breedte van de vaarwegen gekeken. Zijlstra: “De gewenste breedte van de vaarweg is 35,5 meter, zodat twee vrachtschepen elkaar gemakkelijk kunnen passeren. Ten zuiden van de Bazelbrug (bij Nieuwland, red.) was het Merwedekanaal over de lengte van ongeveer 250 meter smaller dan de gewenste breedte. Daarom hebben we daar de vaarweg met een halve meter tot drie meter verbreed.”

Op de website van de provincie Zuid-Holland kunnen geïnteresseerden de planning zien en de voortgang van de oeververvanging volgen. “Het doel was de werkzaamheden in kwartaal twee van 2023 af te ronden en dat gaat zeer waarschijnlijk lukken”, laat Zijlstra weten. “Om de nieuwe oevers te plaatsen, moesten we een aantal keren obstakels uit de bodem verwijderen. Dat kost dan extra tijd en inspanning. Gelukkig hadden we daar in de planning rekening mee gehouden.”

Marianne van de Werken