• Oranje Stichting 3045.
• Oranje Stichting 3045. Foto: Aangeleverd

Koningsdag in Leerdam: ‘We proberen ieder jaar iets nieuws’

Nieuws

LEERDAM • Wat was het vorig jaar een feest toen na twee jaar corona, waarin niets georganiseerd mocht worden, de Stichting Oranje 3045 Leerdam weer de Koningsdag kon organiseren. Het bestuur kijkt er nog steeds met veel plezier op terug. Intussen is het bestuur ook alweer druk bezig om de komende Koningsdag te organiseren.

“Weet je wat zo leuk is”, meldt medebestuurder Wilna Kars. “We zijn inmiddels gegroeid naar een bestuur van tien personen. Dit hadden we bij de oprichting in 2019 niet kunnen bedenken. En wat het nog leuker maakt is dat we nu ook een aantal jongeren in ons bestuur hebben.”

Werkgroepjes 
Doordat het bestuur zo is gegroeid konden er werkgroepjes worden gevormd. Zo is er een werkgroep die verantwoordelijk is voor Koningsdagmarkt. Anniecke van Delft, die dit jaar hulp krijgt van Bert en Joop, vertelt hierover het volgende:

“Ik ben sinds een jaar of zes bij de club en vindt het mede organiseren van deze feestelijke Koningsdag erg leuk. Nadat ik in het begin voornamelijk hand- en spandiensten verleende tijdens de activiteiten, ben ik nu sinds vorig jaar de marktmeester. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat met de markt te maken heeft. Zo verzorg ik de kramen, de standplaatsen en ook zorg ik er voor dat er een grote variëteit aan waren op de markt staat.”

‘Ieder jaar iets nieuws’
“We proberen ieder jaar iets nieuws te brengen. Zo staat er dit jaar een Blusbar. Dit is een omgebouwde brandweerwagen waar Blusbier wordt verkocht. Deze wagen beschikt ook over een muziekinstallatie, dus dat zorgt ervoor dat waar zij staan het altijd een klein feestje is. Deze Blusbar zal in de omgeving van het Dr. Reilinghplein te vinden zijn. De overige marktkramen komen voornamelijk in de Kerstraat en Fonteinstraat te staan.”

De tweede nieuwkomer is Ayla ten Napel-De Crom. Stond zij vorig jaar nog zelf op de markt met zelfgemaakte spulletjes, nu is zij aanwezig als medeorganisator. Omdat zij tijdens haar jarenlange vrijwilligerswerk bij de Stichting Jeugd Actief veel ervaring heeft opgedaan met het organiseren van kinderactiviteiten, ligt het voor de hand dat zij dit nu ook bij de Oranje Stichting doet. “Dus hebben we dit jaar verschillende spellen waar de jeugd aan kan meedoen”, aldus Ayla.

Programma voor jong en oud
John Boekelman en Wilna Kars vertellen over het programma het volgende. “Het belooft een leuke dag met activiteiten voor iedereen te worden. We hebben geprobeerd voor alle bezoekers van alle leeftijden iets leuks te organiseren. We hopen dat het net zo’n mooi feestje wordt als vorig jaar. Maar we zijn niet alleen bezig om Koningsdag te organiseren, we organiseren ook de Dodenherdenking die op 4 mei bij het Monument dat aan de Stationsweg staat wordt gehouden.”

Mimi van Rossem