Feestelijke dienst op zondag 2 april in het Heerenlanden College
Feestelijke dienst op zondag 2 april in het Heerenlanden College Foto: Levien Vermeer

Evangelische gemeente Immanuël verhuist naar het Heerenlanden: ‘Welkom in warm geestelijk thuis’

Nieuws

LEERDAM •  De Leerdamse evangelische gemeente Immanuël verhuist naar het Heerenlanden College, waar ruimte is voor kinderactiviteiten en groei. ,,Het Heerenlanden College is een mooie, frisse, open locatie die centraal ligt en goed bereikbaar is”, vinden Vincent en Anita Bons, samen met Nellie Croes en Peter en Mariska van Eck leidinggevenden, of ‘oudsten’, van de Leerdamse evangelische gemeente Immanuël. 

,,We verheugen ons op meer ruimte voor onze jeugd”, vult Mariska aan. ,,De kinderen hebben namelijk tijdens de zondagsdienst een aparte samenkomst waar ze op hun eigen niveau leren van Bijbelverhalen en die samen uitwerken in spel of knutselwerk. Op de oude locatie was dat moeilijker te realiseren. Voor de tieners is er de eigen tienergroep Lighthouse.” Wat geven jullie de kinderen mee? ,,We vinden het belangrijk om de kinderen al vroeg vertrouwd te maken met de Bijbel en hen te vertellen over Jezus. De jeugd wordt ook zoveel mogelijk betrokken bij het gemeenteleven,” vertelt Anita. ,,De tieners helpen bijvoorbeeld mee in het kinderwerk, bij het muziekteam en het koffieteam, of ze bedienen de beamer.” 

Gods huisgezin
Er zijn nog meer voordelen aan de nieuwe locatie volgens Peter: ,,De grote zaal achterin de aula biedt prima mogelijkheden om te groeien. We merken de laatste tijd al regelmatig dat nieuwe mensen lid willen worden van Immanuël.” Elke zondagochtend komt men samen om God te aanbidden en elkaar te ontmoeten. Muziek is een belangrijk onderdeel van de zondagsdienst.

,,We hebben een gevarieerd muziekteam met onder andere piano en gitaren, waarin ook tieners en kinderen uit de gemeente meespelen” zegt Vincent, en vervolgt: ,,We hebben geen vaste voorganger, maar iedere zondag en andere spreker. Dat kan iemand uit de eigen gemeente zijn, of uit een gemeente ergens anders in het land, die door ons uitgenodigd wordt.” 

Iedereen is welkom in de zondagsdienst, benadrukt het oudsten-team. ,,We zien de gemeente als Gods huisgezin, waarin ieder zijn of haar plek inneemt”, legt Peter uit. ,,We horen van gasten vaak terug dat ze onze diensten als een warm bad ervaren.” Men kan ook doordeweeks zijn hart ophalen aan onder meer vrouwenavonden, mannenuitjes, Bijbelstudies, gebedssamenkomsten en activiteiten voor de jeugd. 

Betrokken bij de buurt
De Immanuël gemeente Leerdam wil graag betrokken zijn bij – en iets betekenen voor de buurt waarin ze samenkomen. ,,We zoeken steeds naar goede manieren hiervoor. We hebben ons bijvoorbeeld aangesloten bij de organisatie Christelijke Evangelisatie Leerdam (CEL). Wekelijks wordt er gebeden voor actuele onderwerpen dichtbij en ver weg. We dragen eveneens financieel bij aan noodhulp en aan verschillende zendingsdoelen. We zamelen kleding in voor Stichting Christian Refugee Relief, die vluchtelingen in Zuid Europa helpt. Daarnaast ondersteunen we regelmatig de Voedselbank en onderhouden een sponsorkindje in Jeruzalem.”

Zichtbaarheid
Immanuël betekent letterlijk ‘God met ons’. De leiders zijn het erover eens: ,,We willen God op de eerste plaats zetten in alles wat we doen en Hem de eer geven. We geloven dat God onze gemeente leidt en zegent.” Tijdens de eerste, feestelijke dienst op zondag 2 april jl. in de aula van het Heerenlanden wordt het nieuwe logo gepresenteerd, dat in samenspraak met de leden ontworpen is.

Anita legt de betekenis ervan uit: ,,Het witte kruis in het midden staat voor de centrale plaats die Jezus in ons leven inneemt. Het lichtblauw symboliseert het Levende water dat Hij voor ons heeft. Door Hem kunnen we eeuwig leven. En de lijnen die vanuit het kruis de vlakken verbindt, tonen hoe we in liefde met elkaar verbonden willen zijn.”  Mariska vult aan: ,,We willen graag zichtbaar zijn in de plaatselijke samenleving, en dan is een logo een leuke manier om herkend te worden.”

Vanaf 2 april komt Immanuël elke zondagochtend om 10:30 uur bij elkaar in de aula van het Heerenlanden College, Eksterlaan 48 in Leerdam. Blijf op de hoogte via  Facebook (Immanuelleerdam) of Instagram (immanuel_gemeente)

Levien Vermeer