Wedstrijd: van tekening naar glaskunst

vijfheerenlanden • De VVV kantoren van Tussen Lek en Linge organiseren in samenwerking met de Leerdamse Ondernemers Vereniging een tekenwedstrijd voor kinderen uit de hele gemeente Vijfheerenlanden.

Kinderen mogen een fantasiedier tekenen. Een jury kiest vervolgens vier winnaars, van wie hun fantasiedier in een glaskunstwerk wordt gegoten door glaskunstenaar Josja Caecilia Schepman. Deze kunstwerken krijgen een mooie plek in Kindermuseum 'De Vier Kubussen, achter de Grote Kerk in Leerdam. 

Tijd voor iets nieuws
Tom van Campenhout, een van de initiatiefnemers van de wedstrijd en voorzitter van de Leerdamse Ondernemers Vereniging hoopt dat kinderen uit de hele regio hun fantasie de vrije loop laten en tekeningen inleveren.

Van Campenhout vertelt: "In de vier glazen kubussen achter de kerk heeft altijd iets gestaan wat met glas te maken had. Toen ze op een gegeven moment leeg kwamen te staan, is mij gevraagd het beheer ervan over te nemen. De afgelopen maanden waren er vaandels te zien, die door leerlingen van diverse scholen zijn gemaakt, in combinatie met aloude vaandels met een verhaal. Het werd nu weer eens tijd voor iets nieuws."

Glasstad
Van Campenhout wilde graag iets met glas doen.

Hij legt uit: "Leerdam is toch de Glasstad van Nederland. In het centrum zie je hier echter niet veel van terug. Ik zie het als mijn taak om glas ook in het centrum van Leerdam naar voren te laten komen. Ik heb goed contact met glaskunstenaar Josja Caecilia Schepman en samen kwamen we op het idee om er een wedstrijd voor kinderen van te maken. Zij mogen een fantasiedier tekenen en deze inleveren. We kiezen vier winnaars en Josja maakt op basis van die tekeningen een glaskunstwerk."

Glastovenaar
De kunstenares vertelt over haar werk: "Ik ben kunstenaar en glasblazer, maar zelf voel ik me meer een glastovenaar. Want stel je voor: je mengt zand, kalk en soda, dat mengsel maak je heel heet en dan krijg je zomaar glas! Dat is toch magie? Als glasblazer kun je van glas de grappigste dingen ‘blazen’. Tenminste, als je veel oefent en fantasie hebt. Zullen we samen iets maken? Teken een fantastisch fantasiedier en wie weet, maak ik het in glas."
Wedstrijd voor iedereen
Van Campenhout benadrukt dat de wedstrijd voor kinderen uit de hele gemeente is en dus niet alleen voor Leerdammers. "We zijn tenslotte één gemeente Vijfheerenlanden en het is goed om de onderlinge verbondenheid te versterken. Iedereen mag dus meedoen."

In deze krant is een pagina opgenomen waar de wedstrijd verder wordt uitgelegd, inclusief tekenvel. Kinderen zijn vrij om een tekening op een eigen A4-tje te maken. Tekening dienen te worden ingeleverd voor 16 april. Dit kan onder meer bij het VVV-kantoor van Tussen Lek en Linge in Leerdam en Flinn Winkelcafé in Vianen. 

Kijk voor de overige inleverpunten op www.bezoeklekenlinge.nl.

Gertjan den Ouden