• Kim (links) en Sandra (rechts) in het Hippe Hoeken-magazijn.
• Kim (links) en Sandra (rechts) in het Hippe Hoeken-magazijn. Foto: Madelief Helmhout

Hippe Hoeken: 'een duidelijke missie'

Vianen • Twee jaar geleden richtten ze hun bedrijf ‘Hippe Hoeken’ namelijk op. Ze zijn allebei leerkracht, sinds een jaar allebei in Hoef en Haag, én moeder. Ze verkopen duurzaam en mooi speelgoed maar geven ook trainingen en workshops met hun bedrijf.

Doordachte speelhoeken
Het idee voor een gezamenlijk bedrijf dat volledig is gericht op duurzaam en mooi speelgoed dat kinderen echt moet prikkelen en inspireren om te gaan spelen, kwam niet voor niets op bij Sandra en Kim. Sterker nog, het was voor de twee vriendinnen juist een kans om de speelhoeken die zij in hun eigen klaslokalen altijd zo doordacht hadden ingericht, de norm te maken.

“Wij vonden het allebei al jarenlang belangrijk dat de speelhoeken in onze klaslokalen een doel hadden, bijvoorbeeld door ze een actueel thema te geven die kinderen vervolgens in de buitenwereld tegen konden komen”, legt Sandra uit. “Hippe Hoeken begon dan ook als Instagram- en Facebookpagina waar we onze eigen speelhoeken op deelden als inspiratie voor andere meesters en juffen”, voegt Kim toe. “Compleet onverwachts groeiden die pagina’s enorm en kregen we alsmaar meer vragen over hoe we bijvoorbeeld aan materialen of inspiratie kwamen. Toen dachten we: daar kunnen we wel iets mee!”

Missie voor ogen
De twee vriendinnen begonnen met het aanbieden van één speelset via Instagram, waarin alles wat je nodig had voor een mooie, prikkelende herfstspeelhoek zat. “Daar werd ontzettend goed op gereageerd, een mooie bevestiging dat dat waar we onze missie van wilden maken, zeker kans van slagen had”, vertelt Sandra.

Kim vult aan: “Het aanbod in kleutermateriaal gaat voor scholen toch al snel via grote bedrijven”, logisch vinden ze, maar het speelgoed wordt daardoor ook vaak van ander materiaal gemaakt dan waar Kim en Sandra voor staan, of het speelgoed heeft een overduidelijke boodschap dat je een spelletje op een ‘goede’ en ‘foute’ manier kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘zet de poppetjes op volgorde van groot naar klein’. “Wij willen kinderen helemaal niet al vanaf zo’n jonge leeftijd meegeven dat er iets als ‘goed’ en ‘fout’ bestaat”, vertelt Sandra. “Daarom wilden we doorpakken en zetten we twee jaar geleden de webshop op, compleet zonder zakenplan maar wel met een duidelijke missie voor ogen.”

Bij een webshop die alsmaar door blijft groeien, hoort een magazijn. Sandra en Kim vonden die ruimte in Vianen, een mooie uitvalbasis nu ze samen in Hoef en Haag werken. “Hier verzamelen we al het speelgoed voor onze webshop, dat we vanuit allerlei verschillende landen en van verschillende kleine bedrijven hebben verzameld, we maken zelfs veel dingen zelf”, vertellen de twee.

Naast basisscholen, kopen ook steeds meer ouders speelgoed bij Hippe Hoeken. “Het is echt mooi om te zien dat veel ouders zich beseffen dat kwalitatief en mooi speelgoed een hele belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van hun kinderen. Kinderen vinden het zelf ook prettig om in een mooie speelomgeving te spelen, het liefst met speelgoed wat er ook nog mooi uitziet.”

Verschuiving in spelen
Sandra en Kim zagen in hun jaren als leerkracht een grote verschuiving in hoe kinderen opgevoed worden, zeker als het gaat om spelen. Sandra: “Waar kinderen vroeger dagenlang vrij buiten speelden, is dat nu best anders. Terwijl vrij spelen met open speelmateriaal, juist zo belangrijk is. We vinden het echt zonde dat het kwalitatieve aanbod niet meer zo vanzelfsprekend is als het ooit was, vertelt Sandra. Kim vult aan: “Daarom proberen we daar met Hippe Hoeken een verschil in te maken, spelen is zo belangrijk!”

Sandra en Kim zijn op Instagram en Facebook te vinden via @Hippehoeken, of via www.hippehoeken.nl

Madelief Helmhout