• Jeugdbrandweer Hagestein.
• Jeugdbrandweer Hagestein. Foto: Aangeleverd

'We moesten urenlang enkel slangen rollen'

hagestein • “Woningbrand in de Dorpstraat” klinkt er over de mobilofoon “Vlam in de pan en de afzuigkap staat in de brand, mogelijk is er één persoon in de woning aanwezig”. Vanaf de brandweerkazerne Hagestein vertrekt de compleet ingerichte jeugdbrandweerbus. Oh …. gelukkig het is een oefening. Brandweerman/ vrouw worden was en is nog steeds een mooie jongens- en meisjesdroom. Bijna 50 % van de huidige brandweerlieden van korps Hagestein is ooit begonnen bij de jeugdbrandweer. Deze werd, door de toenmalige gemeente Hagestein, opgericht in 1975 met als doel een kweekvijver te creëren voor aanwas van nieuwe brandweerlieden voor het grote korps. Een geslaagde missie al 48 jaar lang

Verschil met vroeger 
We spreken hoofdjeugdleider John Wammes, in 1985 ook begonnen bij de jeugd. “Als ik de brandweeroefeningen van nu vergelijk met vroeger, dan zien we een groot maar vooral professioneel verschil. Vroeger ging het spelenderwijs en nu oefenen we echte inzetten alleen nog zonder rook en ademlucht. Zo raakt de jeugd bekend met brand en de gevaren ervan en hoe te handelen in situaties van gevaar en nood. We hebben een junioren- en een aspirantenteam, die op woensdagavond trainen."
"Er is in heel Nederland een groei te zien, in de gemeente Vijfheerenlanden bestaan er alleen al vijf korpsen. Hoe dat in de toekomst binnen één gemeente eventueel anders geregeld gaat worden of dat het bij het oude blijft weten we niet. Tot die tijd trekken zeven vrijwillige jeugdleiders uit Vianen en Hagestein de kar.”
Slangen rollen 
Onder andere Arie van Zanten startte in 1975 als een van de eersten bij de jeugdbrandweer en wanneer we hem vragen hoe dat tot stand is gekomen en wat hij zich van die tijd kan herinneren komt er een brede glimlach op zijn gezicht.

“Ik werd letterlijk op een avond op straat aangesproken door de commandant met de vraag of ik bij de jeugdbrandweer wilde komen. Ze hadden die vraag ook al aan mijn ouders gesteld en zij hadden toestemming gegeven. Samen met nog zeventien jongelui begonnen we met theorie-avonden in het dorpshuis. Na verloop van tijd gingen we met de brandweerauto en water buiten oefenen en moesten we úrenlang slangen rollen, slangen rollen én nog eens slangen rollen."

Eerste jeugdbrandweer Hagestein 
"Er vielen uiteraard een aantal jeugdleden af, maar met de overgebleven groep vormden we de eerste jeugdbrandweer van Hagestein. Speciaal voor ons werd er een outfit ontworpen; een zwarte overall, witte laarzen, witte riem en een witte helm. Echt fantastisch en de contributie bedroeg maar liefst 25 cent per week.”

In die tijd werden er Internationale brandweerkampen georganiseerd. Samen met zijn maatje Henry heeft hij daar zoveel lol beleefd, dat vergeet je je leven lang niet meer. Zolang Arie door de jaarlijkse keuring komt denkt hij niet aan stoppen als vrijwillige brandweerman.

Wedstrijd 
Op 12 mei aanstaande is het de beurt aan de jeugdbrandweer Hagestein om een wedstrijd te organiseren. Aanvang 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken.
Momenteel is er plaats voor nieuwe jeugdleden. Interesse? Mail voor meer informatie naar j.wammes@vru.nl

Ingeborg Al