• De poffertjes vielen in de smaak.
• De poffertjes vielen in de smaak. Foto: Madelief Helmhout

Poffertjesmiddag in Hof van Batenstein: ‘Het doet mensen zó goed als je naar ze omkijkt’

Algemeen

VIANEN • Om zijn traditie voort te zetten organiseerde Henry van der Heiden op 10 maart voor het derde jaar op rij een poffertjes- en spelmiddag voor de inwoners van Hof van Batenstein in Vianen. Met behulp van vrijwilligers en donaties maakte hij er wederom een heuglijke dag van voor bijna 100 bewoners. 

Ruim 20 liter poffertjesbeslag is al voorbereid als de vrijwilligers en Henry rond het middaguur beginnen de woonkamer van Hof van Batenstein gezellig te maken. Ze hebben de afgelopen weken geld opgehaald met donaties, waardoor ze een verzameling van zeker 200 euro aan prijzen hebben kunnen regelen voor de loterij. Van chocoladerepen tot leuke planten en dekentjes, de tafel is overvol.

Wanneer de inwoners van Hof van Batenstein rond kwart voor twee langzaamaan binnendruppelen, is de woonkamer al gevuld met de geur van boter en poffertjes. Maar wat nóg meer aandacht trekt, is de prijzentafel. De bijna 100 inwoners die zich inmiddels in de zaal verzameld hebben, zijn vastberaden iets te winnen. Voordat het zover is, krijgen ze eerst allemaal een portie poffertjes. Henry bakt ze één voor één met een andere vrijwilligster op gesponsorde poffertjesplaten, en deelt ze daarna persoonlijk uit. De dankgebaren vliegen hem om de oren, terwijl de orgelmuziek van één van de bewoners de zaal vult.

Op eigen initiatief
Dit jaar is het eerste jaar dat Henry de poffertjesmiddag op eigen initiatief organiseert. Voorgaande jaren werd het door NL Doet, een nationale vrijwilligersdag die jaarlijks terugkeert op 10 maart, geïnitieerd of organiseerde Holland Casino de poffertjesmiddag bij zeker twaalf verschillende verzorgingshuizen.

“Dit jaar konden zij dat niet nogmaals rondkrijgen dus besloot ik het heft in eigen handen te nemen. De bewoners van Hof van Batenstein vonden het initiatief de afgelopen twee jaar té leuk, een nieuwe editie kon ik ze dan ook niet ontnemen. Dus organiseerde ik de middag gewoon zelf met de hulp van vrijwilligers en donaties!”

Het moment van de loterij is om half drie dan eindelijk aangebroken. De winnende loten worden omgeroepen en de winnaars nemen hun prijzen in ontvangst. De winnaars, kunnen niet blijer zijn met hun mooie stuk kaas, fles bubbels of puzzel. Wanneer de prijzen zijn gevallen en iedereen is uitgegeten, gaan de meeste bewoners weer terug naar hun appartement. Voldaan en de meesten met een mooie prijs op zak.

Meer vrijwilligerswerk 
De boodschap die Henry en de vrijwilligers over willen brengen gaat verder dan poffertjes en een loterij met leuke prijzen. “Veel meer mensen zouden vrijwilligerswerk moeten gaan doen, als je het mij vraagt”, vertelt Henry. “Het doet mensen in verzorgingshuizen zó goed als je naar ze omkijkt. We mogen daar met z’n allen wat meer aandacht voor krijgen.”

Madelief Helmhout