DVT helpt eenzame inwoners

regio • De Diaconale Vrijwiliige Thuishulp (DVT)  zet zich voor eenzame inwoners. Mensen die zich zelf eenzaam voelen óf iemand kennen die eenzaam is, maar dat niet durft aan teven kan zich aanmelden.

De DVT stelt: "Een op de tien Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Nog eens een op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Onder mannen en vrouwen komt eenzaamheid ongeveer evenveel voor. Eenzaamheid is van alle leeftijden. Wel komt eenzaamheid meer voor onder de alleroudsten. Na de leeftijd van ongeveer 75 jaar kunnen mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen die eenzaamheid in de hand werken. Denk aan het overlijden van de partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit of minder goed fysiek, cognitief en sensorisch functioneren. De DVT probeert er te zijn voor deze mensen en is er voor iedereen, ongeacht religie of afkomst."

Huisbezoek
Men vervolgt: "Als dagelijks bestuur en stichtingsbestuur van de DVT zien wij deze cijfers niet terugkomen in de hulpaanvragen en denken dat er een schroom is om dit aan te geven. Wanneer iemand een hulpaanvraag doet, leggen de coördinatoren een huisbezoek af. Men gaat dan in gesprek over wat de aanvrager precies wil. Denk aan een koffie of thee bezoek met een praatje of bijvoorbeeld een spelletje. Ook kunnen mensen aangeven hoe vaak ze bezoek wensen te ontvangen. Er wordt vervolgens een vrijwilliger gezocht die aan de vraag kan voldoen. Wij werken en hebben ook veel binding en contacten met vele andere hulpinstellingen in Vianen.

De DVT is een initiatief van de protestantse kerken uit: Hervormde gemeenten Everdingen, Hagestein/Hoef en Haag en Zijderveld, PKN Vianen, Hersteld Hervormde gemeente Vianen, Christelijk Gereformeerde Kerk Vianen en Baptisten Gemeente De Rank Vianen.

Geinteresserden kunnen zichzelf of iemand anders aanmelden door te bellen naar Martijn van der Linden (06-48486780) of naar Gerrie de Heer (06-48486745). Men kan ook mailen naar dvt-vianen@outlook.com.


10.000 euro voor Hersenstichting 

VIJFHEERENLANDEN • Van 30 januari tot en met 4 februari 2023 collecteerden 20.000 vrijwilligers van de Hersenstichting voor meer hersenonderzoek. In de gemeente Vijfheerenlanden is maar liefst 10.485,03 euro opgehaald. De stichting is erg trots op alle vrijwilligers en gulle gevers en bedankt hen namens de vier miljoen Nederlanders met een hersenaandoening. Met deze mooie opbrengst financiert men onderzoek en innovaties, geeft men voorlichting en zet men het belang van onze hersenen overal op de agenda.Collecteweek gemist? Men kan giften overmaken op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting, Den Haag of doneren via www.hersenstichting.nl. Op de website staat ook meer informatie over het werk van de Hersenstichting.