• Dirigent David Visser met zijn mannenkoor.
• Dirigent David Visser met zijn mannenkoor. Foto: Cees Hoogteyling

David Visser neemt afscheid van koor

heukelum • Deze maand staat het Heukelumsch mannenkoor weer in de schijnwerpers. Op de zaterdagen 11, 18 en 25 maart zal het koor optreden in het dorpshuis ‘de Krakeling’. Op deze jaarlijkse uitvoering blijft het niet bij zingen alleen. De toneelgroep Heukelum, een groep toneelspelers die niet meer weg te denken is bij het koor, zal het blijspel ‘Commissaris Manus vertelt’ opvoeren. 

De toneelgroep bestaat al jaren en de spelers, met uitzondering van Ab van Wijk, zijn geen lid van het mannenkoor. Het zijn allemaal liefhebbers van het toneelspel. Voorzitter van het koor, Ab van Wijk, is trots dat dit jaar ook zijn zoon Ronald meespeelt.

Ad van Wijk: “Als mannenkoor zijn we blij dat de toneelgroep met ons de avond deelt. Voor de pauze kunnen de bezoekers genieten van ons Heukelumsch Mannenkoor. Het is gebruikelijk dat het programma daarvan niet wordt gepubliceerd. Dirigent David Visser zal voor we het nummer zingen, toelichting geven over het te zingen nummer. Daarmee worden de bezoekers voor ze het lied horen al helemaal in de sfeer gebracht van het lied. Na de pauze hebben we jaarlijks een blijspel. Dat het een geweldige combinatie is, getuige wel dat we drie avonden helemaal vol zitten. Dat is toch wel uniek in deze tijd.”

Gebruikelijk vindt op de eerste avond de huldiging plaats van de jubilarissen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mannen die willen gaan zingen en zich aansluiten bij het Heukelumsch Mannenkoor, dat iedere maandagavond oefent in het dorpshuis. Dirigent David Visser komt iedere week, met veel plezier zoals hij zegt, vanuit Amersfoort naar Heukelum om met zijn koor te zingen. Daar gaat nu een einde aan komen. David slaat een andere weg in.

Voorzitter Ab van Wijk: "Natuurlijk was het wel even slikken voor ons toen hij vertelde zich meer te gaan richten op de opera. We wisten dat het een allround iemand is. Naast dat hij dirigent is, geeft hij ook zangles en heeft hij bachelordiploma. Als oratoriumsolist zong David de Mattheüs - en Johannes Passion. Als operazanger wordt hij steeds vaker gevraagd. Hij moet nu een stap gaan zetten. We hebben veel van hem geleerd, hij heeft ons op een nog hoger niveau gebracht. Jan Terpstra, voor ons ook geen onbekende, zal de dirigeerstok overnemen.” David Visser: "Ik kijk met plezier terug op de periode dat ik hier heb mogen dirigeren. Een geweldige groep mannen met veel energie die niet alleen voor het vaderland uit zingen, maar ook weten wat ze zingen. Ze zingen met emotie en dat weten ze goed over te brengen. Ik heb een mooie tijd gehad, ik zal er veel op terug kijken. Een geweldige samenwerking met bestuur en muziekcommissie en zeker ook met Monique Zwaan, als pianobegeleiding. Ik sta op de splitsing en kies nu voor de opera.” Voor alle info, bel naar: 06-25586166.