• De ondertekening van het plan door Peter-Jan van Steenbergen en Jan Nederveen.
• De ondertekening van het plan door Peter-Jan van Steenbergen en Jan Nederveen. Foto: Geurt Mouthaan

Molens inzetten voor waterbeheer

regio • Toegegeven, de kop boven dit artikel is wat eigenaardig. Want het grootste deel van de molens in de streek hebben honderden jaren geen andere functie gehad dan waterbeheer. Maar de afgelopen tientallen jaren zijn ze van werktuigen veranderd in historisch erfgoed, fotogenieke onderdelen van het landschap én trekkers van toeristen. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden willen in samenwerking met Waterschap Rivierenland nu de oude functie deels weer in ere herstellen.z

Milieuwinst 
Als eerste voordeel noemen de stichtingen de energiebesparing en milieuwinst. 'Iedere kuub water die door een molen wordt uitgemalen, bespaart energiekosten van het gemaal. Ook vermindert het de uitstoot van CO2', stellen zij. De Simav en de Swek berekenen dat met 36 maalvaardige molens elk jaar 12.500 tot 50.000 kWh en 8.000 tot 33.000 kilo CO2 kan worden bespaard.

Zeker zo belangrijk: bij hevige regenval zoals clusterbuien kan het meehelpen van molens hard nodig blijken. 'Dit zal de komende decennia door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Tijdens hoosbuien komen de poldergemalen al tegen de maximumcapaciteit. De inzet van poldermolens zal dan ook steeds vaker van grote waarde blijken.' Daarnaast noemen de stichtingen de vervanging van gemalen als deze uitvallen door zaken als stroomuitval, onderhoud en defecten.

Uitgewerkt plan 
Een uitgewerkt plan met daarin deze punten werd zaterdag in het Waardhuis Overwaard te Kinderdijk overhandigd aan een gezelschap CDA-ers, die in het kader van de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap een werkbezoek aan de Alblasserwaard brachten.

Voorafgaand zetten Peter-Jan van Steenbergen, directeur Swek, en Jan Nederveen, voorzitter Simav, hun handtekening. "Dit initiatief is ontstaan in januari, toen vanwege de hevige regenval onze molenaars spontaan mee begonnen te draaien om het water weg te malen", lichtten zij toe. "Andere waterschappen hebben al een samenwerking met molenaars. Wij willen dat graag in onze streek ook realiseren. Molens zijn werktuigen. En molenaars doen niets liever dan hun vak uitoefenen. Daarnaast is het van grote meerwaarde dat we dit culturele erfgoed weer een praktische taak geven; we bereiken daarmee dat ze niet alleen geld kosten om ze te onderhouden, maar ook daadwerkelijk weer een bijdrage gaan leveren."

Gedeputeerde Meindert Stolk reageerde positief: "Het is een heel mooi plan, waarbij het erfgoed inderdaad deel uit gaat maken van de huidige ontwikkelingen op klimaat- en energiegebied."  Van Steenbergen en Nederveen riepen de CDA-kandidaten op om het plan mee te nemen. Met een glimlach: "Mochten jullie hier niet mee aan de slag gaan, dan komen wij er zeker na de verkiezingen zelf op terug."

Geurt Mouthaan