• Tirtsa Kamstra is de nieuwe voorzitter van Maatje Vijfheerenlanden.
• Tirtsa Kamstra is de nieuwe voorzitter van Maatje Vijfheerenlanden. Foto: Gertjan den Ouden

Maatje Vijfheerenlanden biedt inwoners met schulden gratis hulp: ‘We kunnen écht helpen’

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Tirtsa Kamstra is sinds een maand voorzitter van hulporganisatie Maatje Vijfheerenlanden. De oud-wethouder en raadslid namens de ChristenUnie helpt met de stichting gratis mensen die zich financieel in een benarde positie bevinden. “Het is zó belangrijk dat we de problemen op tijd signaleren.”

Eén op de vijf huishoudens heeft te maken met risicovolle of zelfs problematische schulden. Toch zijn er momenteel ‘slechts’ 64 cases die in behandeling zijn bij Maatje Vijfheerenlanden. Niet veel wanneer je je bedenkt dat de gemeente inmiddels meer dan 60.000 inwoners heeft.

Schaamte 
“Dat heeft meerdere oorzaken”, vertelt Kamstra. “Mensen schamen zich bijvoorbeeld om hulp in te schakelen. Ze hebben moeite om toe te geven dat het financieel niet goed gaat en willen zelf hun problemen oplossen, maar komen daar eigenhandig soms juist niet uit. Een andere reden is dat mensen niet weten dat er een hulporganisatie als Maatje Vijfheerenlanden bestaat. Dat is dan ook één van de doelen die we hebben: we moeten zichtbaarder zijn.”

De redenen van de financiële problemen lopen uiteen. Kamstra: “Zo zijn er tegenwoordig ‘bestel nu en betaal later’ constructies die online worden aangeboden bij een aankoop. Mensen vergeten even dat ze later alsnog moeten betalen en blijken dan het geld niet te hebben. Dit komt onder meer bij jongeren veel voor, net als dat er steeds meer abonnementen worden afgesloten. Mensen weten soms zelf niet meer waar ze allemaal op geabonneerd zijn, maar moeten wel maandelijks een bedrag overmaken.”

“Er zijn ook voorbeelden van mensen met een migratieachtergrond die, doordat ze de Nederlandse taal soms niet machtig zijn, brieven niet begrijpen. Als er dan weer een rekening niet betaald wordt, lopen de schulden steeds hoger op. Daarnaast zijn er veel mensen waarvan de kostwinner lang van een te laag inkomen moet zien rond te komen. Het betreft hier vaak alleenstaande ouders met jonge kinderen of ouderen met langdurige gezondheidsklachten. ”

Hoe eerder, hoe beter
Daarom is het belangrijk dat Maatje Vijfheerenlanden zo vroeg mogelijk op de hoogte is van eventuele problemen. Hoe eerder men betrokken is, hoe beter. De hulporganisatie is dan ook mede-afhankelijk van andere hulpinstanties, zoals Avres, Bindkracht VHL (voormalig Welzijn Vianen en SamenDoen), maar ook kerken kunnen hulpbehoevenden doorverwijzen.

Kamstra: “Soms weten ze alleen niet goed hoe ze iemand het beste kunnen aanspreken. We overwegen dan ook om mensen hierin te trainen. Niet voor niets hebben al onze ‘Maatjes’ zelf ook een driedaagse opleiding gevolgd, waarin juridische achtergronden worden behandeld, maar dus ook gesprekstechnieken.”

‘Maatjes’
Wanneer iemand aangeeft hulp nodig te hebben bij Maatje Vijfheerenlanden, volgt er altijd eerst een intakegesprek. Dit kan ook bij mensen thuis. Daarna wordt er een ‘Maatje’ gevraagd deze persoon of het gezin te gaan ondersteunen en wordt samen een plan-van-aanpak gemaakt. Stap voor stap worden de problemen vervolgens samen opgelost en het maatje neemt pas dan weer afscheid. De maatjes zijn ook buiten kantoortijden beschikbaar.

“Soms wordt er simpelweg een huishoudboekje gemaakt wat inzicht moet geven in de inkomsten en uitgaven”, aldus Kamstra. “Maar onze vrijwilliger kan ook contact opnemen met schuldeisers om te kijken of er bepaalde betalingsregelingen kunnen worden getroffen. Gezinnen zitten soms nog met een hoog maandbedrag voor energiekosten, ondanks dat ze de kachel niet meer aanzetten. Vaak is het in overleg met energieleveranciers mogelijk om het maandbedrag naar beneden bij te stellen, maar dan moet je wel weten waar je moet zijn.”

Kamstra zelf is haar nopjes met haar aanstelling als voorzitter van Maatje Vijfheerenlanden. “Als wethouder en raadslid heb ik vaker contact gehad met inwoners die het financieel zwaar hebben. Als je toch ziet wat armoede met iemand kan doen, dan wordt je daar niet vrolijk van.”

Op zoek naar hulp of interesse om vrijwilliger te worden? Kijk op www.maatjevijfheerenlanden.nl