• Bibi Smit en Bettina Sommer.
• Bibi Smit en Bettina Sommer. Foto: Mimi van Rossem

LEERDAM • In de nieuwbouwwijk ‘Eiland van Leede’ in de Broekgraaf te Leerdam zijn sinds vorige week wel heel bijzondere vogels te bewonderen.

Glaskunstenaar Bibi Smit en Bettina Sommer van Sommer Dutch Glass Art hebben samen een ontwerp uitgewerkt van vier zwermen glazen vogels die aan de gevels van vier woningen zijn bevestigd.

Staande op een hoge steiger hebben Smit en Sommer zelf de glazen vogels, die verwijzen naar de ijsvogel, het symbool van de wijk Broekgraaf, aan de gevels bevestigd. De twee zijn er bijzonder trots op dat dit ontwerp is uitgekozen om in de nieuwe wijk de verbinding te maken naar het ambachtelijke glas waar Leerdam zo om bekend staat. De glazen vogels zijn gemaakt van gerecycled glas in de kleur van de ijsvogel. Het ontwerp past uitstekend bij de thema”s duurzaamheid, ruimte en groen. 

Met de hand gemaakt 
De unieke glazen vogels zijn met de hand gemaakt in het atelier van Bibi Smit. Niet eerder werden de zwermen glazen vogels, die al eerder door Smit in een kroonluchter waren verwerkt, op de gevels van woningen geplaatst. Voorafgaande aan het bevestigen van de zwerm vogels heeft aannemersbedrijf Radix en Veerman de benodigde gaten geboord en de aluminium bevestigingsbuisjes geplaatst. Toch was het nog een heel gepuzzel voor de dames om de vogels op de juiste plek te hangen.