• Remco Kriek organiseert het festival 'Toontje Harder'.
• Remco Kriek organiseert het festival 'Toontje Harder'. Foto: Mimi van Rossem

Festival 'Toontje Harder' in Leerdam

LEERDAM • De sporthal van Laco wordt op zaterdag 13 mei tussen 15:00 uur en 0:00 uur omgetoverd tot muziekfestivalpaleis. Voor het eerst zal in de sporthal een heus rock, punk, en metal muziekfestival worden gehouden. Initiatiefnemer van dit festival, Remco Kriek, hoopt dat het een jaarlijks terugkerend festival wordt. 

Kriek, geboren in Zoetermeer, kwam ruim elf jaar geleden vanwege de liefde in Leerdam te wonen en te werken. Op zijn werk sprak hij vaak over zijn jeugd in het toch wel grote Zoetermeer en zijn collega’s vertelden over hun jeugd in Leerdam. Op de vraag van Kriek waar zijn collega’s gingen stappen en naar welke festivals zij gingen, kwamen de gesprekken al snel op de tijd van de jongerencentrums de Jungle, de Rootz en M3. De collega’s vertelden over de bands die daar geregeld optraden. Al snel ontstond naar aanleiding van deze gesprekken het idee om dit soort optredens weer te gaan organiseren.

Indoor festival 
Kriek vertelt hierover: “Het plan om een muziekfestival te organiseren was al langer in de maak. We wilden eigenlijk net voordat corona uitbrak al een festival organiseren, maar dat kon toen niet doorgaan. Daardoor was er wel langer de tijd om eens goed rond te kijken waar een dergelijk festival gehouden kon worden. Om niet van het weer afhankelijk te zijn, wilden we namelijk een indoor festival organiseren."

Locatie
"In gesprek met Harm Wolthuis, toenmalig beheerder van Het Dak, bleek al snel dat het festival, vanwege het vertrek van Wolthuis niet in het Dak gehouden kon worden. Dus ben ik in gesprek gegaan met de eigenaar van Laco en deze stemde in met ons plan om het festival in sporthal Berenschot te houden.

"Wel moeten wij de nodige maatregelen nemen om dit alles verantwoord mogelijk te maken. Vloerbescherming, beveiliging, de EHBO, van alles moeten we regelen.” 

Druk bezig met de organisatie waar vijf bands komen optreden en waar duizend bezoekers welkom zijn, kwam Kriek erachter dat zo’n festival organiseren veel tijd kost en hij leerde zijn eigen grenzen kennen. Hij hoopt er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, maar hij is zich ervan bewust dat alles valt en staat natuurlijk met de animo voor een dergelijk festival.

De bands die komen optreden zijn: Dear Mother, End of the Dream, Grindpad, Rockford en Garlic. Het muziekfestival wordt mede mogelijk gemaakt door steun van sponsoren en de gemeente. Bezoekers kunnen een middag en avondlang genieten van allerlei genres muziek. Van Punk, Metal tot Rock.

Inmiddels is de voorverkoop van kaarten begonnen. Deze kosten 20 euro per stuk en zijn te bestellen op: www.toontjeharder.nl.

Mimi van Rossem