• Op woensdag 1 maart arriveren de vluchtelingen in Hotel aan de Linge.
• Op woensdag 1 maart arriveren de vluchtelingen in Hotel aan de Linge. Foto: Janneke Boogaard

Opvang vluchtelingen in Kedichem gaat door

KEDICHEM • De verhuizing van de 58 vluchtelingen van Lexmond naar Hotel aan de Linge in Kedichem per 1 maart mag gewoon doorgaan. Dat heeft de rechter vrijdag 24 februari besloten. De eigenaren van het hotel hadden een kort geding aangespannen tegen de uitbaters, om de komst van de vluchtelingen tegen te houden. Tevergeefs dus.

De uitspraak volgde vrijdagmiddag een paar uur na de zitting. De rechter deed aan het einde van de ochtend een poging om de eigenaren, de uitbaters en de gemeente Vijfheerenlanden tot gezamenlijke een oplossing te bewegen, maar hier kwam men niet uit. 

Geschillen
Wat waren dan de grootste geschillen? De eigenaren namen de uitbaters en de gemeente Vijfheerenlanden kwalijk dat men niet de moeite had genomen om hen op de hoogte te stellen van hun plannen. “Bovendien”, zo stelde men, “is een vluchtelingenopvang geen horecagelegenheid, wat Hotel aan de Linge wel moet zijn, dat is contractueel vastgelegd. Door vluchtelingen op te vangen is het hotel ook niet meer toegankelijk voor publiek.”

De uitbaters van Hotel aan de Linge brachten hier tegenin dat er wel degelijk telefonisch contact is opgenomen met de eigenaren. “Maar waarom is er dan geen mailtje gestuurd toen dit niet lukte?”, vroeg de advocaat van de eigenaren zich af. Tijdens het kort geding werd duidelijk dat er in het verleden al vaker geschillen zijn geweest tussen beide partijen. “Ik ben er dus van overtuigd dat het hier hoe dan ook op had uitgedraaid”, stelden de uitbaters. “Bovendien zijn er plannen om het terras en een deel van het restaurant gewoon open te houden voor publiek van buitenaf”, voegde hun advocaat toe.

De rechter vroeg zich af of de eigenaren zich anders hadden opgesteld wanneer men eerder was ingelicht over de opvangplannen. “We hebben niet zo veel aan de ‘wat als’ vraag” vond hun advocaat. Feit blijft dat de gemeente Vijfheerenlanden verantwoordelijk is voor de opvang en niet mijn cliënten.”

De advocaat benadrukte bovendien dat zijn cliënten bestookt werden met nare berichten van inwoners van Kedichem, sinds het nieuws naar buiten kwam dat de vluchtelingen naar het dorp zouden komen. “Ook hangen er pamfletten in het dorp met teksten als: ‘We steken het dorp in de fik.’ U kunt u voorstellen dat dit mijn cliënten zorgen baart.

Nadat de rechter ieders verhalen had aangehoord stelde ze voor om eerst een poging te doen om het gesprek met elkaar aan te gaan in de hoop er met elkaar uit te komen. Toen na een half uur bleek dat dit niet gelukt, verzuchtte ze later die middag te komen met een uitspraak. Die luidt voor nu dus simpelweg dat de opvang door mag gaan. Een volledige motivatie volgt volgende week pas, omdat er vanwege de tijdsdruk in ieder geval snel een uitspraak moest komen.

Tweede bijeenkomst 
De uitspraak zal voor opluchting zorgen bij de gemeente Vijfheerenlanden, men liet immers ook al weten geen ‘Plan B’ te hebben. De voorbereidingen om Hotel aan de Linge op 1 maart gereed te hebben gingen in de aanloop naar de rechtszaak gewoon door. Zo was er op donderdag 23 februari een nieuwe informatiebijeenkomst voor inwoners van Kedichem, ditmaal in dorpshuis De Stoof. De toon tijdens deze bijeenkomst was al anders dan een week eerder. Veel meer werd er gekeken naar hoe de opvang vorm gegeven kan worden, zodat de Kedichemmers zo min mogelijk last hebben van de opvang.

Wethouder Joop van Montfoort en locatiemanager Marco van der Straten zaten twee dagen eerder al aan tafel met een groep afgevaardigden uit het dorp en bespraken met deze 'sleutelgroep' de zorgen die er heersen. Deze hadden onder meer betrekking op het zwembad, die voorlopig verboden terrein blijft voor vluchtelingen. "Totdat u op een later moment wellicht anders besluit", aldus van Montfoort. Ook waren er mensen uit Lexmond aanwezig en één van hen legde uit hoe positief de ervaringen in dat dorp waren met de groep vluchtelingen. 

Gertjan den Ouden