Renate Kleijn-Brouwer met een door haarzelf geschikt zijden boeket
Renate Kleijn-Brouwer met een door haarzelf geschikt zijden boeket Foto: Levien Vermeer

'Kies voor duurzaam zijden boeket'

ASPEREN • Vrolijke tassen en jassen aan de kapstok, kussens op de bank in geel, roze en oranje, een dito vloerkleed, en niet in de laatste plaats: kleurrijke boeketten op tafel. Meteen bij binnenkomst van het knusse huisje met klimop-poort in oud-Asperen is het duidelijk: hier woont bloemist en herborist Renate Kleijn-Brouwer. ,,Ik houd heel erg van kleur ja”, beaamt ze opgewekt. Renate richtte in 2018 de Kruidenbrouwerij op, om anderen kennis te laten maken met de eetbare natuur en de geneeskrachtige werking van ‘wilde’ planten. Ze legt uit: ,,Vroeger was het vrij normaal om zelf kruiden, planten, vruchten, noten en zaden te verzamelen en ze tot voedsel te verwerken. Omdat er nog maar weinig mensen over deze eeuwenoude kennis beschikken, wil ik die heel graag delen.” Op een stuk land langs de Linge teelt ze bloemen, kruiden en groenten op biologische – en milieubewuste wijze. ,,Mijn gezin eet daarvan, en ik gebruik de oogst onder meer in mijn kookworkshops.”

Mooi alternatief

En recent is ze een zogenaamde bloemenbibliotheek gestart met zijden boeketten, als duurzaam alternatief voor verse bloemen. ,,Verse bloemen worden vaak in verwarmde kassen geteeld waar allerlei soorten gewasbescherming gebruikt worden. Of ze gaan per vliegtuig naar Nederland vanuit Israël of Ethiopië, en na een week kun je ze weer in de kliko gooien. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat de bloemenbranche een vervuilende industrie is.” Dat had ze, in de tijd dat ze de vierjarige bloemistenopleiding volgde, nog niet zo in de gaten. ,,Ik wilde bloemen altijd al wel een tweede leven geven, want om ze zomaar weg te gooien vond ik zonde. Dus vaak droog ik ze, en verwerk ik ze in een bloemenkrans. Droogbloemen zijn wel kwetsbaar. Een zijden boeket is ook een mooi alternatief, voor de herfst- en wintertijd bijvoorbeeld, wanneer er nauwelijks bloemen in de eigen tuin groeien en bloeien.” Want, eerlijk is eerlijk, echt en biologisch geteeld heeft natuurlijk haar voorkeur. ,,Maar de zijden exemplaren vind ik een goede keuze, vooral omdat ze tegenwoordig zo natuurgetrouw zijn.” Wat dat betreft zijn ze niet te vergelijken met wat er vroeger aan kunstbloemen werd verkocht, volgens Renate. ,,In het verleden kon je al van een afstand zien dat je met nepbloemen te maken had, maar je moet er nu echt met je neus bovenop staan, en dan valt het soms nog niet op.” 

Boeket inclusief vaas te huur

Renate verkoopt kant en klare zijden boeketten, inclusief vaas, maar ze zijn ook te huur. Ze vindt: ,,Bloemen zijn toch vaak de eerste binnenkomer; op de balie bij de receptie, op kantoor of in een showroom. Huur je een boeket, dan kun je met de seizoenen wisselen, zodat niet alleen de klant, maar ook de werknemers steeds verrast worden.” 

Ze zet alle voordelen nog eens op een rijtje: ,,Zijden bloemen zijn jaren goed te houden, afhankelijk van waar ze staan, want in het volle (zon)licht zullen ze wel eerder gaan verbleken. Met een zijden boeket heb je iets blijvends in huis, want ze doen het altijd, terwijl ze niet van echt te onderscheiden zijn. Bovendien heb je er geen omkijken naar, want je hoeft niet in de gaten te houden of er nog wel genoeg water in de vaas zit. Je hebt er geen afval van, en ze zijn eenvoudig met een borsteltje stofvrij te houden, dus wat wil je nog meer?” En echt alle bloemsoorten, blad- en bessentakken zijn in zijde verkrijgbaar. Ze streeft naar een zo groot mogelijk aanbod om niet alleen haar eigen stijl en smaak te laten prevaleren. De zijden boeketten die ze verkoopt en verhuurt zijn inclusief bijpassende vaas. ,,Ik tik regelmatig vintage vazen op de kop bij de kringloop, die verdienen ook een nieuw leven.” En voor de prijs hoeft niemand het te laten: 

,,Een boeket is al te huur voor twintig euro per maand.”

q  www.dekruidenbrouwerij.nl

Levien Vermeer