• Mariejanne Degenkamp (linksboven) is één van de kartrekkers.
• Mariejanne Degenkamp (linksboven) is één van de kartrekkers. Foto: Ingeborg Al

Stichting Vitaal Dorp Everdingen gaat door: ‘Mamacafé en ‘aanschuiftafel’ komen eraan’

Algemeen

EVERDINGEN • Stichting Vitaal Dorp Everdingen heeft sinds 2013 haar tanden in heel veel activiteiten gezet, met als doel de vitaliteit in het dorp te vergroten. Wat je in tien jaar tijd voor elkaar kunt krijgen met de inzet van een goed bestuur, heel veel vrijwilligers, mensen met een beperking en professionele begeleiders laten ze in Everdingen zien.

Ze zijn actief in de bekende buurtwinkel Winkel & Zo op Landgoed Everstein en in dagbesteding Werk aan de Winkel. Daarnaast hebben ze deel-auto’s weten aan te schaffen. Dit idee was ontstaan nadat in 2012 de lijnbus verdween uit het dorp.

Activiteiten
Alsof dit alles nog niet genoeg is brengen ze elke twee weken een eigen krant uit en is het vroegere ‘Samen ouder’, wat nu onder de naam ‘Met@Voor’ bekend staat, al helemaal niet weg te denken. Dit project is in 2018 van de grond gekomen dankzij kartrekker Mariejanne Degenkamp. Wekelijks zet zij zich volledig in voor de ouderen. Twee keer per week, op woensdag en vrijdag, worden er koffie- en spelochtenden georganiseerd, op maandag vindt stoel yoga plaats en op woensdagmiddag komt de haak- en brei club in actie. Verschillend keren per maand wordt er gezamenlijk gekookt en gegeten. Andere vaste activiteiten die jaarlijks georganiseerd worden zijn onder andere jeu de boules spelen, bingo, kersen eten, het 55 plus-uitje en de bloesemtocht.

Verbinden
Vijf jaar geleden werd Mariejanne gevraagd om dit project op te zetten. Haar kracht om te verbinden, het signaleren waar behoefte aan is en het ‘mensen-mens’ zijn bleef niet onopgemerkt bij het bestuur van de Stichting die haar als welzijn- en ouderen coach aan zich wist te binden. Geen hulpvraag is haar te veel. Ze vertelt: “Ik ga persoonlijk bij de mensen langs en nodig ze uit. Mocht bijvoorbeeld het vervoer naar SC Everstein, waar de koffieochtenden gehouden worden, een probleem zijn dan regelen we dat met de vele vrijwilligers. Want dankzij ons gouden team van vrijwilligers kan dit mogelijk gemaakt worden. Iedereen is welkom. Buiten de vele inwoners uit Everdingen komen er wekelijks ook ouderen uit Hagestein, Vianen, Zijderveld en Hei- en Boeicop.”

En haar kwaliteiten zijn ook buiten Everdingen opgevallen. Verschillende zorginstellingen en case managers uit deze regio schakelen haar met regelmaat in om een eenzame of kwetsbare oudere te bezoeken en uit hun isolement te halen. Soms betreft het echt schijnende situaties, maar niets is Mariejanne te veel. Ze heeft er meer dan een dagtaak werk aan en toch staan er weer nieuwe projecten op haar lijst. 

‘Mamacafé’ en ‘aanschuiftafel’
Mariejanne: “Samen met de hulp van onder andere een kraamverzorgende zal binnenkort het ‘mamacafé’ van start gaan. Papa’s en mama’s kunnen elkaar treffen en ervaringen en tips met elkaar delen over het opvoeden van kinderen. Maandelijks willen we een workshop organiseren, bijvoorbeeld over luieruitslag etc.

Maar dat is nog niet alles. Voor corona bestond de ‘aanschuiftafel’, waar gezamenlijk werd gekookt, gegeten en gezellig werd gekletst. Door de pandemie moesten we daarmee stoppen, maar we zijn nu alle voorbereidingen aan het treffen om dit initiatief weer plaats te laten vinden.”

Ingeborg Al