• De badmintonners van BC Leerdam.
• De badmintonners van BC Leerdam. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Badmintonclub Leerdam bestaat 75 jaar: ‘Het was zo koud, dat we soms met handschoenen speelden’

Algemeen

LEERDAM • Badmintonclub Leerdam bestaat dit jaar 75 jaar. Althans, de badmintonclub in de Glasstad bestaat 75 jaar, in de beginjaren was de club nog bekend onder de naam ‘Sportvreugd’. 75 jaar later is BC Leerdam nog altijd een gezellige vereniging waar oude en jonge, fanatieke en recreatieve badmintonners hun ei kwijt kunnen. En daar is men trots op.

Waar BC Leerdam sinds 1978 haar trainingen in wedstrijden afwerkt in de sporthal Berenschot, deed men dat voor die tijd nog op een hele andere locatie: de Glashof, aan de Lingedijk ter hoogte van waar nu de roeivereniging zit. De Glashof was eigenlijk een tot sporthal omgeturnde fabriekshal van de Glasfabriek. Sportvreugd werd immers opgericht door merendeels Poolse werknemers die werkzaam waren bij de Glasfabriek. Zij sliepen in de sporthal en beoefenden in eerste instantie vooral tafeltennis in het gebouw, maar dit ging meer en meer over in badminton.

Henk Lopulalan is inmiddels 78 jaar en één van de badmintonners die het langst lid is van de badmintonvereniging. Henk weet nog goed hoe hij lid werd. “Ik ging samen met een vriend eens kijken, omdat we veel over de vereniging gehoord hadden. Toen we aankwamen kregen we een racket in ons handen geduwd en mochten we meteen meedoen. Daarna zijn we eigenlijk meteen lid geworden.”

Spelen met handschoenen
Ook de oude Glashof roept bij hem warme herinneringen op. “Of nou ja, vooral ook koude herinneringen”, lacht hij. Er was geen verwarming, dus in de winter werd het ontzettend koud in de hal. De banen werden dan steeds gladder en soms speelden we zelfs met handschoenen aan. Er stonden ook oude bankstellen om op te zitten. Die zaten zo vol met stof dat als je een klap op gaf er een hele wolk omhoog stoof. Toch hebben we het onderling altijd gezellig gehad. Zo zijn we ook meerdere keren met de hele vereniging naar een toernooi een Oostenrijk geweest, waar we dan in een gastgezin verbleven. Zij kwamen dan op een ander moment in het jaar ook naar ons toe. Dat waren mooie ervaringen.”

Sport veranderd
Henk heeft altijd veel plezier uit het spelletje gehaald. “Ik vind de snelheid van het spel heerlijk en er is niks mooiers dan je tegenstander de verkeerde kant op sturen met een schijnbeweging. Die snelheid is de laatste jaren alleen maar hoger geworden. De sport is echt enorm verbeterd. Vandaag de dag is het allemaal veel technischer en sneller dan toen ik nog fanatiek speelde.”

Henk gaf ook jarenlang les aan de jeugdige badmintonners. Vandaag de dag gaat staat hij niet meer zo vaak op de baan als vroeger, maar toch pakt hij nog met enige regelmaat als recreant zijn racket op. Het tekent de sfeer die binnen BC Leerdam, ook na al die jaren, nog altijd heerst.

Iedereen welkom
“Iedereen is hier welkom”, vertellen Ans van Hoogdalem en Jacqueline Wijk, secretaris en penningmeester van de club. “Er zijn ook geen groepjes binnen de vereniging, iedereen is één. Op trainingsavonden zien we dat spelers uit het eerste elftal tips geven aan spelers die lager spelen of aan de jeugd. Dit proberen we ook waar het kan te stimuleren. We tellen vandaag de dag 102 betalende leden en we streven ernaar dat die het allemaal evenveel naar hun zin hebben.”

In het jubileumjaar werden alle leden alle leden al voorzien van nieuwe tenues. Bovendien staan er nog een aantal momenten gepland waarop het 75-jarig bestaan wordt gevierd. worden er clubdagen georganiseerd, vindt in mei het ‘Glasstad toernooi’ plaats, is er een sponsor- en reünie-avond én wordt er nog een dag met een buitenactiviteit georganiseerd. BC Leerdam is nog altijd een bloeiende vereniging.