Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadslid Kees Vermaat (SGP) zet zich ook in op provinciaal niveau: ‘Ik heb me verbaasd over de landelijke overheid’

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Kees Vermaat zit namens de SGP al sinds 2014 in de gemeenteraad, eerst in Zederik en daarna in Vijfheerenlanden. Bovendien prijkt zijn naam op 15 maart de vijfde plaats bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. “Ik vind de combinatie mooi.”

Vermaat vertelt: “Tijdens de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten stond ik ook op plek vijf. We verloren destijds een zetel, waardoor we nu met één Statenlid zijn vertegenwoordig in de Provinciale Staten. Die zetel hopen we de komende verkiezingen weer terug te winnen.”

Toegevoegde waarde
Hij vervolgt: “Als nummer vijf op de lijst doe ik vooral ‘schaduwwerk’ voor de partij. Ik merk dat dat ik als gemeenteraadslid echt een toegevoegde waarde kan hebben, doordat ik ook korte lijnen heb naar de provincie. In debatten die we hier voeren kan het van pas komen om te weten hoe er op provincieniveau tegen bepaalde zaken wordt aangekeken en om er snel achter te komen of iets wel kan zoals wij het voor ogen hebben. Andersom kan ik in de Utrechtse fractie ook laten horen hoe onderwerpen hier leven.”

Een hogere plek was voor Vermaat geen optie. In het dagelijks leven geeft hij wiskundeles op de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido in Amersfoort en volgt hij momenteel de opleiding om eerstegraads wiskundedocent te worden. Dit alles doet hij dus naast zijn werk als raadslid.

Levensvatbare agrarische sector
Vermaat wil zich in de provincie inzetten voor een levensvatbare agrarische sector, een onderwerp wat binnen de gemeente Vijfheerenlanden ontzettend actueel is.

Hij legt uit: “Ik heb me verbaasd over hoe de overheid zich ten opzichte van de boer heeft opgesteld de afgelopen jaren. Als het gaat over het terugdringen van de stikstofuitstoot, dan zijn er door de boeren al veel maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Dat lijkt men weleens vergeten. Vaak is innovatie de oplossing voor veel problematiek. Wanneer de agrarische sector de tijd en de ruimte krijgt om die oplossingen te vinden, ben ik ervan overtuigd dat het goedkomt. Hierin moet de overheid in mijn ogen niet te veel restricties opleggen en voorkauwen wat wel en niet mag en wanneer het exact gebeurd moet zijn. Laat de regie bij de agrariër.”

Duurzame energie 
Volgens Vermaat zou minder bemoeienis van de landelijke overheid ook in andere kwesties voor oplossingen kunnen zorgen. “Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de discussie over het opwekken van duurzame energie, heeft de overheid vol ingezet op zon- en windenergie tot 2030. Mijn inziens moet er geen taboe heersen op nieuwe en alternatieve technologieën. Wanneer de markt de ruimte krijgt om ook andere mogelijkheden te onderzoeken, komen er alternatieven die ook heel goed kunnen werken. Wanneer we nu ons hele land vol bouwen met windturbines, ziet Nederland er straks niet meer uit.”

Vlot verplaatsen
De speerpunten van de SGP luiden deze campagne: Bewust boeren, vlot verplaatsen en verstandig verduurzamen. Over het eerste en derde punt deelde Vermaat dus al zijn visie, blijft over: vlot verplaatsen.

Vermaat: “Daarmee bedoelen we dat dit met alle vervoersmiddelen makkelijk moet zijn, dus met de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Op provinciaal niveau is er al doorheen gekomen dat vervoersmaatschappijen een boete krijgen bij een bepaalt percentage uitval. Het moet voor mensen zonder auto uit dorpen mogelijk blijven om familie elders te bezoeken. Bovendien moet de bus wel rijden als je mensen wilt bewegen om vaker de auto te laten staan. Ook op het gebied van fietsroutes kunnen er nog dingen beter. Er zijn nu plannen om een snelfietsroute te maken vanuit de wijk Broekgraaf in Leerdam naar Arkel, maar een route richting Utrecht ontbreekt nog.”

Campagne
Vermaat is inmiddels druk bezig met campagne voeren. De SGP gooit het hierbij over een andere boeg dan andere jaren. “We wilden een beetje af van de avonden waarop je vooral voor partijgenoten staat te praten. Daarom hebben we gekozen voor ‘familiedagen’, waarop hele gezinnen welkom zijn en we op een informele manier te vertellen over wat de SGP in Utrecht wil bereiken.”

In Vijfheerenlanden staat die dag gepland op zaterdag 4 maart bij Benschop Speelplezier in Nieuwland. Er is een politiek programma over ‘Bewust boeren in Vijfheerenlanden, terwijl kinderen zich kunnen vermaken in het speelpark met meer dan 50 speeltoestellen.