• De containers voor het gemeentehuis in Vianen.
• De containers voor het gemeentehuis in Vianen. Foto: Madelief Helmhout

Ondergrondse containers op de Voorstraat in Vianen zijn inwoners een doorn in het oog: ‘Weg ermee, zo denken we erover’

Algemeen

VIANEN • Er is commotie rondom de plaatsing van twee ondergrondse restafvalcontainers op de Voorstraat in Vianen. Op de plek die eerst als parkeerplek kon worden gebruikt staan de containers namelijk pal voor het gemeentehuis, een monumentaal pand waar veel inwoners waarde aan hechten. Wij spraken inwoners van Vianen op de Voorstraat over de kwestie en stelden hun vragen aan de gemeente.

Voorbijganger Wim stelt: “Pal tegenover een monument is misschien wel één van de raarste plekken om een afvalcontainer te plaatsen. Ik snap dat ze er moeten zijn, maar om dat nou op deze plek te doen waar zelfs trouwpartijen en feesten plaatsvinden. Ik had liever wat meer betaald en dat ons afval gewoon voor de deur opgehaald kon worden. Om maar niet te beginnen over het afval dat uiteindelijk naast de containers zou kunnen belanden.” 

Melding
Volgens de gemeente zijn er plannen gemaakt om de overlast van afval naast de container te beperken: “Alle ondergrondse containers hebben een vulgraadsensor die Waardlanden waarschuwt als de container bijna vol is”, laat een woordvoerder weten. “Zo moet worden voorkomen dat afval naast de container wordt gezet, omdat deze vol zit. Waardlanden en de gemeente handhaven daarnaast op het dumpen van afval. Indien er toch vuil rondom een container wordt aangetroffen, kan hier een melding van worden gemaakt.”

Ook over het besluit om afval niet meer aan de straat op te halen, is nagedacht volgens Scholtmeijer. “In een gemeenteraadsvergadering van 10 juni 2021 heeft de gemeenteraad de Strategienota ‘Samen voor een afvalvrije en schone gemeente’ vastgesteld. Stap 1 werd het aanpassen van het inzamelsysteem in Vianen, om deze te harmoniseren met het inzamelsysteem van de overige Waardlanden-gemeenten”, aldus de gemeente. “Daarmee wordt het zogenaamde ‘omgekeerd inzamelen’ in Vianen geïntroduceerd, waarmee we restafval voortaan op wijkniveau via ondergrondse containers inzamelen en de containers aan huis vervallen.”

Opstapelende rommel
Meer inwoners maken zich zorgen om de rommel die zich op kan gaan stapelen naast de afvalcontainers. Rob: “We hebben er nog geen duidelijk beeld van gekregen, omdat ze nog niet in gebruik zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat de gemeente het bij kan benen als er eenmaal afvalzakken naast de containers worden gelegd, ook niet als we daar een melding van kunnen maken. Je ziet het in andere steden ook misgaan.”

Sommige inwoners van Vianen hebben minder moeite met de plaatsing. Zo vertelt Ria: “Die afvalcontainers moesten toch ergens komen te staan voor de inwoners van de Voorstraat. Zolang ze het maar netjes houden en ze er geen afval naast gooien. Dan zou het wel een doorn in het oog worden. Eerlijk gezegd waren ze me tot vanmiddag niet eens opgevallen.”

Bezwaren
Dat er veel commotie en bezwaar rondom de containers ontstond en dat mensen zich er tóch niet zo snel bij neerleggen, bevestigen meerdere mensen op de Voorstraat.

“Weg ermee, dat is hoe wij erover denken. Er zijn zó veel plekken waar ze minder in het zicht hadden kunnen staan, die even bereikbaar waren geweest voor de inwoners van de Voorstraat. Wat wij ons vooral afvragen is waarom er niet geluisterd is naar de bewoners en winkeliers. Zij hebben er met velen bezwaar tegen gemaakt, maar toch is het besluit genomen. Om maar niet te beginnen over de parkeerplaats die de containers in beslag nemen.”  

Compromissen
De gemeente heeft hun ontwerp-locatieplan zes weken lang ter inzage gelegd, vanaf december 2021 tot en met februari 2022, volgens de woordvoerder van de gemeente. “In die periode is er geen zienswijze ingediend voor de containerlocatie in de Voorstraat. Later zijn er wel telefonische, en dus informele, klachten ingediend. Hierover is de gemeente met de betreffende personen of instanties in gesprek gegaan en zijn compromissen gevonden.”

Madelief Helmhout