donderdag 23 februari

Presentatie over ouderwets snoepgoed
19:30, Ameide, Het Spant. Het oudercomité Ameide/Tienhoven organiseert weer een gezellige avond voor de bewoners van 55 jaar en ouder. Door middel van beeld en geluid zien en horen de aanwezigen een presentatie over koek en snoep en worden zij teruggevoerd naar hun jeugd. In de pauze kan er geproefd worden en is er ouderwets snoepgoed te koop. Het belooft een gezellige, nostalgische avond te worden.

Lezing over vruchten- en insectenetende vogels en grote parkieten
20:00, Leerdam, P.M. van Gentstraat 23.De Vogelvriend organiseert een bijzondere lezing over vruchten- en insectenetende vogels en grote parkieten. De lezing zal worden verzorgd door Alex de Graaf, keurmeester NBvV.

Presentatieavond door Wiggele de Haas over steltlopers
20:00, Schoonrewoerd, Overboeicop 15.Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden organiseert een presentatieavond in de Schaapskooi. ‘Steltlopers’ is een verzamelnaam van verscheidene vogelfamilies die behoren tot de orde van de steltloperachtigen. Het is een grote groep van vogels met vaak lange poten die veelal in de buurt van slikken en water leven. Steltlopers behoren tot de interessantste vogelsoorten; ze gebruiken vaak lange trekroutes met diverse tussenstops waar ze zich dan weer vol eten (opvetten) voor het volgende deel van de reis. Wiggele de Haas hoopt op deze avond een stukje van de fascinerende wereld van de steltlopers te laten zien. De toegang is gratis. De organisatie verkoopt lootjes om uit de kosten te komen. Hiermee zijn leuke prijzen te winnen tijdens de pauze.

zaterdag 25 februari

Inzameling voor Roemenië
10:00, Hagestein, Lange Dreef 22. Het bestuur van Stichting Contacten Roemenië is blij dat de gemeente Vijfheerenlanden de vriendschapsband met Reghin toch voort. In de afgelopen dertig jaar is er veel betrokkenheid vanuit de bevolking ervaren en de stichting zal altijd in vriendschap verbonden blijven met Reghin en met de andere plaatsen in Roemenië waar ze contacten mee onderhouden. In dat kader is er ook deze maand weer de vaste inzameling op de laatste zaterdag van de maand. Tussen 10:00-12:00 uur kan iedereen terecht bij de inzamellocatie. Naast de gebruikelijke goederen blijft de vraag naar incontinentiemateriaal groot. Met het voorjaar in zicht, zijn ook buitenspelmaterialen van harte welkom. Omdat de begroting van de stichting bestaat uit donaties staat er bij het inzamelingspunt een bus. Bedragen kunnen ook overgemaakt worden naar NL06 INGB 0000 0375 48 t.n.v. Stichting Contacten Roemenië-Vianen te Vianen.

Inzamelen en doneren voor Roemenië
10:00, Lexmond, NH-Kerk.Voor de Stichting ‘Vrienden van Roemenië’ uit Lexmond en Hei- en Boeicop kunnen weer spullen worden gebracht op het kerkplein bij de NH-kerk in Lexmond. Vooral schone kleding, goed verpakt in stevige plastic zakken, is welkom. Maar ook kleine huishoudelijke apparatuur kan worden ingeleverd. Alle ingeleverde spullen worden naar Roemenië vervoerd. Aan de Hongaars-Roemeense grens wordt steeds strenger gecontroleerd op de kwaliteit van de spullen die vervoerd worden. Daarom wordt uitdrukkelijk om écht schone kleding en goed bruikbare spullen gevraagd. Donaties kunnen gedaan worden op bankrekening NL80RABO0336041632, t.n.v. Stichting Vrienden van Roemenië. Alle giften zijn welkom en er blijft gegarandeerd niets aan de strijkstok hangen. Lees meer over het werk van de stichting op vriendenvanroemenie.nl.

Snuffelkelder weer open
10:00, Everdingen, Kweldam 15a. De Snuffelkelder aan de Kweldam 15a in Everdingen is geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Bezoekers kunnen gezellig winkelen voor tweedehands spulletjes.

Bingo
19:30, Leerdam, P.M. van Gentstraat 20.Wijkvereniging West-End organiseert een bingoavond in het wijkgebouw van West-End. Het wijkcentrum is vanaf 18.30 uur open. De aanvang van de bingoavond is 19.30 uur.

zondag 26 februari

Simits Klezmermuziek
14:30, Leerdam, Stadspodium GO. Simits begint met Max Silverenberg. Max Silverenberg speelt zelf de sopraansaxofoon en zingt de meest gevoelige liedjes van het Simits-repertoire. Kaarten verkrijgbaar à 12, 50 euro op www.go-leerdam.nl.

maandag 27 februari

Ledenvergadering Passage
19:45, Ameide, J.W. van Puttestraat 83.De afdeling Passage houdt haar ledenvergadering. Echtpaar Peter en Tineke Schipper uit Tiel verzorgen de avond met een lezing en beelden van de prachtige Betuwe en de wel bekende jamfabriek van Flipje. Er zullen ook producten te koop zijn.

dinsdag 28 februari

Foto Flash Vianen; Clubavond met als thema schilder
20:00, Lexmond, Huis het Bosch. Foto Flash Vianen is de fotoclub van de Vijfheerenlanden. Sinds 2007 houden ze zich in clubverband bezig met amateurfotografie met als belangrijkste doelstelling om de leden te ondersteunen in het verbeteren van hun fotografische kennis en resultaten. Deze keer is het thema 'schilder'. Denk aan foto’s gemaakt in de stijl van een schilder (belichting, compositie, kleurgebruik), een foto van een schilderij in een ander jasje of iets creatiefs met het onderwerp 'schilder'.

woensdag 1 maart

Bijeenkomst ouderenvereniging Lexmond
14:00, Lexmond, Huis Het Bosch.De ouderenvereniging Lexmond (ASVL) houdt hun maandelijkse bijeenkomst in Huis Het Bosch te Lexmond. Deze middag wordt er een film gedraaid van Bert Haanstra met de titel 'De stem van het water'. De toegang is voor leden gratis en niet-leden betalen 5 euro.

donderdag 2 maart

Uilenballen pluizen
10:00, Schoonrewoerd, Overboeicop 15.De Natuur en Vogelwacht Vijfheerenlanden organiseert jeugdactiviteiten in de Schaapskooi. We beginnen met een diapresentatie over uilen. Als het weer het toelaat gaan we naar buiten op zoek naar sporen van uilen. Daarna gaan we uilenballen (braakbal) pluizen om te kijken wat de uil gegeten heeft. Tot slot kleien we een uiltje. Tijd: 10.00-12.00 uur of 13.00-15.00 uur. Kosten 3 euro per kind, inclusief sapje met koekje. (Groot)ouders zijn ook welkom. Vooraf aanmelden bij Chris Kramer. Dat kan tot en met woensdag 1 maart. E-mail: chr.kramer@outlook.com. Meer informatie: www.Natuurcentrum.nl.

Schrijfworkshop met Milouska Meulens
14:30, Nieuwegein, Bibliotheek De tweede verdieping. Milouska Meulens komt op bezoek bij de bibliotheek De tweede verdieping. Milouska is onder andere bekend van het Jeugdjournaal en haar prachtige kinderboeken Elin en Mondi. Tijdens deze workshop leren de aanwezigen in korte tijd een verhaaltje schrijven met een kop, een romp en een staart. De workshop is gratis en is voor kinderen vanaf 8 jaar. Meer informatie en aanmelden: https://www.detweedeverdieping.nu/agenda/milouska-meulens-op-bezoek/.

vrijdag 3 maart

Jaarlijkse uitvoering Dameskoor Meteren
19:30, Meteren, Het Dorpshuis, Achtersteweg 17.De jaarlijkse uitvoering van Dameskoor Meteren van Soli Deo Gloria vindt plaats in Meteren. Na een gevarieerd zangprogramma onder leiding van Marilou Krouwel en op piano Jaap den Besten, volgt de verkoop van loten. Na de pauze wordt de klucht 'een huis vol verrassingen' ten tonele gebracht. De entree bedraagt 8 euro, tot 12 jaar is de toegang gratis. Zaal open om 19.00 uur.

zaterdag 4 maart

Klaverjas- en jokermarathon
10:00, Nieuwland, Verenigingsgebouw De Dijk, Achterdijk 44.Tijdens de klaverjas- en jokermarathon worden er drie rondes van drie gespeeld. Opgeven kan tot 2 maart bij Gerard Spaan op 06-22962353. De kosten bedragen 12,50 en dit is inclusief een kop koffie of thee, twee broodjes en een kopje soep.

Jaarlijkse uitvoering Dameskoor Meteren
19:30, Meteren, Het Dorpshuis, Achtersteweg 17.De jaarlijkse uitvoering van Dameskoor Meteren van Soli Deo Gloria vindt plaats in Meteren. Na een gevarieerd zangprogramma onder leiding van Marilou Krouwel en op piano Jaap den Besten, volgt de verkoop van loten. Na de pauze wordt de klucht 'een huis vol verrassingen' ten tonele gebracht. De entree bedraagt 8 euro, tot 12 jaar is de toegang gratis. Zaal open om 19.00 uur.

Jeroens Clan – Korte Metten
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Het is tijd om orde op zaken te stellen. Heilige huisjes omver te werpen. Taboes te doorbreken. Te zeggen waar het op staat. Jeroens Clan is er klaar mee. Bram Kroon, Matthias Tuns en Jip de Poorter genieten ondertussen van alle lof, toprecensies en gewonnen prijzen voor hun zeer succesvolle debuutvoorstelling ‘Tere Zieltjes’. En die was soms op, soms ruim over het randje van wat betamelijk is. Met hun nieuwe voorstelling ‘Korte Metten’ gaan ze door waar ze gebleven zijn. Met mooie verhalen, pijnlijke momenten, prachtige liedjes en heel veel positieve energie. Kaarten te verkrijgen à 17,50 euro bij www.go-leerdam.nl.

maandag 6 maart

Alzheimer Café Vianen
19:30, Vianen, Hof van Batenstein.Wat kan een casemanager dementie voor mensen met dementie en hun mantelzorgers bekenen? We gaan in gesprek met een casemanager dementie die ervaring heeft in het begeleiden en ondersteunen van mensen met dementie en hun mantelzorgers. We gaan deze avond met elkaar in gesprek over vragen als 'Hoe richt ik mijn leven in na de diagnose dementie?', 'Wat staat er te wachten?' en 'Hoe kom je aan informatie en hulp?'. Het Alzheimer Café is een plek voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of dementie, hun partners, familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden. Iedere eerste maandag van de maand wordt in het Alzheimer Café een thema besproken. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Voor overige consumpties wordt een bijdrage gevraagd. Kijk voor het gehele programma op: www.alzheimer-nederland.nl en vul bij de zoekterm ‘Vianen’ in.