Choral Evensong Gorcum Boys Choir

Gorinchem • Het Gorcum Boys Choir zingt op 25 februari evensongs in de Grote Kerk in Gorinchem. Het is alweer voor het zevende jaar dat het koor evensongs in de Grote Kerk van Gorinchem verzorgt. 

Het Gorcum Boys Choir is een stichting met een educatief doel: het opleiden van jongens in de koorzang. Het koor bestaat uit verschillende koorklassen. Koor A zijn de jongste jongens, die leren zingen en notenlezen met behulp van een instrument. In Koor B zingen de jongens met muzikale ervaring. In Koor C zorgen de choristers die in het concertkoor zitten samen met de mannen (the Gents) voor de volledige bezetting van het koor. 

Het koor zingt volgens de Engelse traditie in twee koorgroepen (dubbelkorig) als Decani en Cantores tegenover elkaar. 

Op zaterdag 25 februari zingt het koor de eerste van vier Evensongs met begeleiding van onze stadsorganist Arjan Versluis. De precenter is Ds. Jacco Overeem uit Woerden. De lezingen houden verband met de zondag van het kerkelijk jaar, de 'eerste zondag van het vasten'. De aanvang is 17.00 uur en de toegang is vrij. Na afloop is er een collecte om de kosten te dekken.

Programma
Het koor zal prachtige anthem 'This is the record of John' uitvoeren van Orlando Gibbons (1583 – 1625). De jonge altus van het koor, Constantijn de Leeuw (16 jaar), zal daarbij de solopartijen voor zijn rekening nemen. Daarnaast zal het koor de traditionele onderdelen van een Choral Evensong uitvoeren zoals een Psalm, de Versicles and responses (Ayleward) en het Magnificat and Nunc Dimittis in G, beiden van Herbert Sumsion.

De aanwezigen kunnen zelf meezingen met 'The old hundred', Psalm 100 en met een bewerking R. Vaughan Williams op Psalm 134. Ook het altijd intense gezang 'Abide with me', een avondgebed, zingt het koor in samenspraak met de aanwezigen in een prachtige zetting van Stephen Cleobury, de voormalige dirigent van het Kings College Choir in Cambridge. 

De vaste onderdelen zullen worden aangevuld met enkele prachtige koorstukken.