• Het nieuwe aquarium in de Aqua Zoo.
• Het nieuwe aquarium in de Aqua Zoo. Foto: Mimi van Rossem

Nieuw aquarium in Aqua Zoo Leerdam

Algemeen

LEERDAM • Sinds vorige week is in de Aqua Zoo in Leerdam het vernieuwde Zuid-Amerika aquarium te bewonderen. 

Verzorger Edwin Verkuyl vertelt hierover: “We hadden een aantal vissen in quarantaine zitten en hebben daarom de bak opnieuw ingericht, zodat de voornamelijk cichliden vissen hierin een fijn onderkomen hebben gekregen. De vissen hebben in deze bak hetzelfde leefklimaat als in hun eigen leefgebied in de Rio Negro in Zuid-Amerika.

Parelrog
Voorzitter Cor Gersen vult aan: “Wij zijn erg blij dat het aquarium van de Zuid-Amerikaanse vissen op tijd klaar is, want nu de schoolvakantie begint krijgen wij altijd veel jonge bezoekertjes over de vloer en dan is het leuk om over alle vissen iets te kunnen vertellen.”

In de Zuid-Amerika bak steelt de parelrog toch wel de show. Deze is wel 70 centimeter lang en duidelijk is op de staart een grote stekel zijn ‘geheime wapen’ te zien. Verkuyl laat zien hoe aan deze stekel weerhaakjes zitten, waarmee de rog zijn vijand te lijf gaat. Verder zwemmen in deze bak van vier meter lang, ruim een meter diep en gevuld met ruim 4000 liter water vele vissen rond. Waaronder de pauwoogvissen en meervallen. Verder ook de zeer geëmancipeerde aardeters die ook wel muilbroeders worden genoemd.

Verkuyl legt hierover uit: ‘Deze vissoort legt haar eieren op stenen, waarna beide ouders de eitjes in hun muil nemen om ze daar verder uit te broeden. Als een van de ouders wil eten dan geeft hij de eitjes aan de ander.” Verder vertellen Verkuyl en Gersen dat er binnenkort een zeer bijzondere samenwerking met Diergaarde Blijdorp wordt opgestart. Blijdorp is met een kweekproject bezig van vissen die in Madagaskar worden bedreigd. Inmiddels zijn er gesprekken gaande of het mogelijk is ook in de Aqua Zoo Leerdam deze bedreigde vissoorten te plaatsen. Hiervoor moet er wel een nieuw aquarium worden geplaatst. Gersen merkt hierover op: “Het is echt uniek als dit project in Leerdam van start gaat.”

Ruimere openingstijden
De Aqua Zoo trekt steeds meer bezoekers. Dat was zeker afgelopen zondag te zien. Het was deze middag behoorlijk druk met bezoekers van alle leeftijden. De kleinsten sjouwden met de vrolijk gekleurde opstapjes van bak naar bak om alle vissen te kunnen bewonderen. Daarom is besloten om dit jaar in alle schoolvakanties de Aqua Zoo iedere dag te openen. Bezoekers zijn tijdens de schoolvakantie welkom van 13.00 tot 17.000 uur.

De reguliere openingstijden zijn: Dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op woensdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Lingesteynplantsoen 21 in Leerdam. Meer informatie: 0345-610878.

Mimi van Rossem