•Maaike en Romi zijn op Instagram te vinden via @vandaagnietthuis, of online via de website www.vandaagnietthuis.nl.
•Maaike en Romi zijn op Instagram te vinden via @vandaagnietthuis, of online via de website www.vandaagnietthuis.nl. Foto: Madelief Helmhout

Maaike en Romi uit Vianen delen verblijven en restaurants met hun 20.000 volgers: ‘Idee kwam tijdens lockdown’

Algemeen

VIANEN • Maaike Schmitz (34) en Romi Tweebeeke (33) uit Vianen zijn vaak weg van huis en laat dat nou precies de reden zijn dat ze hun gezamenlijke bedrijf ‘Vandaag Niet Thuis’ hebben genoemd. Al twee jaar lang delen ze leuke accommodaties en restaurants door heel Nederland met hun 20.000 volgers.

Het idee voor een gezamenlijk bedrijf kwam bij Maaike en Romi, die al vijftien jaar lang vriendinnen zijn, op in coronatijd. Allebei zaten ze thuis in lockdown, Maaike toen nog in Hilversum met een eerste kindje en een zwangere buik, Romi in Vianen met een pasgeboren baby. 

“We appten elkaar de hele dag door. Waren er nog leuke koffiezaakjes open voor een koffie to go, leuke speeltuinen in de buurt?”, vertelt Maaike. De twee hadden alle mogelijke uitjes en wandelplekken in de buurt wel gezien en waren op zoek naar iets nieuws. Tot daar ineens hét idee ontstond: ‘andere moeders zullen toch ook op zoek zijn naar nieuwe hotspots? Laten we onze vondsten op internet gooien en zien wat er gebeurt!’

Koffie & Go
In die opwelling maakten Maaike en Romi in één avond een website én Instagramaccount aan. Ze noemden zichzelf Koffie & Go, als ode aan de plekken die ze wilden gaan delen. “Elke dag plaatsten we Instagram-berichten, we deelden tientallen originele hotspots op onze website en we maakten alle foto’s zelf, toen nog met onze telefoons”, vertelt Romi. “Koffie bleef de rode draad: deelden we een leuke speeltuin in Nederland? Dan paarden we daar tips voor hotspots met warme drankjes in de buurt bij. Het resultaat: honderden volgers binnen de eerste paar weken.”

Maaike: “Waarom het direct aansloeg kwam, denk ik, doordat wij twee jaar geleden simpelweg de eerste waren die dit soort hotspots deelden. Allemaal kindvriendelijk, veel in de natuur en dan ook nog eens mooi gefotografeerd. Heel veel ouders bleken behoefte te hebben aan zo’n online plek waar alle leuke hotspots door het hele land op gebundeld waren.” Toen de laatste lockdown achterwege was, stonden Maaike en Romi voor een keuze: konden ze doorgaan met het bedrijf, ondanks dat waarschijnlijk niemand meer op zoek was naar hotspots voor koffie to go? Iedereen kon nota bene juíst daadwerkelijk weer naar de horeca.

Overal écht geweest 
Al snel bleek: Maaike en Romi wilden doorpakken. “We besloten ons minder te focussen op koffie to go en veranderden onze bedrijfsnaam in ‘Niet Thuis’, op Instagram ‘Vandaag Niet Thuis’ omdat de andere naam bezet bleek, zodat we ook slaapplekken konden gaan delen. Ook besloten we alle foto’s met professionele camera’s te gaan maken, we zijn ten slotte allebei fotograaf.” 

Maaike: “Inmiddels zijn we ontzettend gegroeid en hebben we bijna 20.000 volgers op Instagram. We zijn daadwerkelijk op álle plekken die we delen geweest en delen nooit een accommodatie of restaurant die niet zo bijzonder was. Alle hotspots die we delen zijn toegankelijk voor kinderen, maar zijn geen open ballenbakken of krijspaleizen. Dat waarderen ouders.”

Twee boeken 
Naast hun gezamenlijke bedrijf werken Maaike en Romi allebei vier dagen per week, Romi al tien jaar als freelancefotograaf en Maaike bij een uitgeverij, maar werken ze ook aan twee boeken. De eerste verschijnt in mei 2023 en heet, geheel toepasselijk, ‘Vandaag Niet Thuis’. “Toen we twee jaar geleden met Koffie & Go begonnen dachten we al wel eens, ‘dit zou leuk zijn voor een boek’, maar konden we dat nooit verwezenlijken. Nu is het toch gelukt!” In het eerste boek schrijven de twee vooral over leuke tips voor dagjes weg. Het tweede boek zal ‘Vandaag en morgen niet thuis’ heten en staat bomvol tips voor nachtjes en weekenden weg.

‘Koffievakanties’
“Het is fijn om dit samen met zo’n goede vriendin te kunnen doen”, vertelt Romi. “We zijn het vrijwel altijd eens over de vraag of accommodaties bij ons merk passen en kunnen werk van elkaar overnemen wanneer het teveel wordt.”

Maaike: “Onze dochters vinden het ook geweldig. De dochter van Romi noemt de weekendjes weg nog wel eens ‘koffievakanties’. Nu we zo druk met ons boek zijn gaan we meer weekenden wel dan niet weg. Al merken we dat dat wel overweldigend kan worden. We zijn constant aan het fotograferen, zijn op zoek naar leuke details om over te schrijven en verkennen de buurt om leuke nabijgelegen restauranttips te kunnen delen. Een verre zomervakantie zit er dit jaar dus wel in…”

Madelief Helmhout