• Froukje Bogaard zoekt voor haar fairs naar unieke locaties.
• Froukje Bogaard zoekt voor haar fairs naar unieke locaties. Foto: Aangeleverd

Leerdamse Froukje organiseert al tien jaar brocante fairs op bijzondere locaties: ‘Ik wil meer in de regio gaan doen’

Algemeen

LEERDAM • Al tien jaar organiseert Froukje Bogaard door het hele land brocante fairs met haar bedrijf Heerenlanden Events. Op de mooiste locaties, waaronder kastelen, kerken, kloosters en musea, komen aanbieders en liefhebbers van vintage spullen met een verhaal bijeen tijdens gezellige weekenden. Froukje is trots op wat ze in tien jaar tijd neergezet heeft: “Ik had het er pas nog over met mijn man Erik. Toen ik tien jaar geleden begon, hadden we nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden.”

Hoe begon het dan allemaal tien jaar geleden? Froukje: “Ik heb jarenlang gewerkt als reisleidster, voordat ik trouwde en kinderen kreeg. Regelen en organiseren zit dus wel in me. In 2013 ben ik begonnen met de organisatie van de Leerdamse Uitmarkt op de Westwal. Vervolgens heb ik ook het wijktheater ‘Het Wilde West’ mede-georganiseerd. Vier dagen lang waren er toen theatervoorstellingen in Leerdam te zien, waar ik de locaties voor heb uitgekozen en de catering, vrijwilligers en communicatie voor heb geregeld. Dit was ontzettend leuk om te doen en blijkbaar waren anderen erg tevreden met hoe ik het heb gedaan, want vervolgens werd ik benaderd door het Gelders Landschap en Kastelen om een evenement te organiseren bij Kasteel Ammersoyen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Brocante markt 
Froukje heeft een voorliefde voor brocante spullen in combinatie met mooie locaties en maakte hier haar handelsmerk van. “Brocante spullen zijn oud en hebben een verhaal. Ze bevatten gebruikerssporen, maar zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met spullen die je in de kringloopwinkel vindt. Veel van de items die op onze fair te vinden zijn, komen uit Frankrijk. Doordat spullen een verhaal hebben, vind ik het leuk om ook een locatie uit te zoeken die historie ademt. Het valt gewoon heel mooi samen.”

Zodoende organiseert Froukje door de jaren heen fair op de meest prachtige locaties in Nederland, maar ook in Duitsland. Soms komen er nieuwe locaties bij en er vallen er weer af, maar de basis bestaat inmiddels uit een aantal vaste plekken waar men jaarlijks terugkeert. Bovendien heeft Froukje een vaste groep met standhouders verzameld, die meegaan naar de meeste plekken. “Dat is ook het leuke, we hebben een hele hechte groep. Iedereen kent elkaar en na een aantal jaar bouw je een band met iedereen op. Ieder weekend dat we ergens staan is voor de hele groep een feestje. Als nieuwe standhouders zich aanmelden probeer ik ook in te schatten of ze bij de groep passen en naast wie ik ze het best kan indelen.”

Familiebedrijf 
Niet alleen voor Froukje zijn de weekendfairs een feestje, intussen is Heerenlanden Events uitgegroeid tot een heus familiebedrijf. Ze vertelt: “Na drie jaar begon het steeds drukker te worden en stelde mijn man Erik voor om me te gaan helpen. Ik onderhoud de contacten met de locatie- en standhouders en regel alle voorbereidingen, maar hij is het eerste aanspreekpunt en regelt alles op locatie gedurende het weekend. Daardoor heb ik mijn handen vrij om bijvoorbeeld met lokale kranten of radiozenders te praten. Verder helpen onze twee dochters Marjolein en Annemieke ook vaak op de fairs en beheert mijn zwager John de website. Heel leuk om het zo met zijn allen te doen. Zonder hun steun was het ook nooit zo’n succes geworden als het nu is.”

Nieuwe plannen 
Toch zit Froukje nog vol met nieuwe plannen. “Op zoek naar mooie, nieuwe locaties blijven we altijd, maar ik wil ook meer in de buurt gaan doen. Zo kunnen bedrijven me benaderen voor bedrijfs- en/of teamuitjes, kan ik open dagen of andere evenementen organiseren. Ook starten we met het concept ‘Proef de Wereld’, waar foodtrucks met allerlei specialiteiten van over de hele wereld zullen staan. Ik ben trots op waar we nu staan, maar ben nog lang niet klaar.”

Kijk voor meer informatie op www.heerenlandenevents.nl