• Laura van Werven en Thomas Toxopeus voor hun huis aan de Helsdingse Voorweg.
• Laura van Werven en Thomas Toxopeus voor hun huis aan de Helsdingse Voorweg. Foto: Madelief Helmhout

Serie ‘Bijzondere Bewoners Vianen: ‘Onze droom kwam uit’

Algemeen

VIANEN • In de serie ‘Bijzondere Bewoners’ bezoeken we om de week een bijzonder huis in Vianen en omstreken.Aan de Helsdingse Voorweg aan de rand van Vianen wonen Laura van Werven en Thomas Toxopeus (40 en 44) tussen de weilanden in met hun twee zoons Daan (12) en Siem (11). Ze toverden de eeuwenode boerderij met rieten kap om tot een ruim en modern huis, zonder de geschiedenis uit te wissen.

Thomas: “Vianen voelt als thuis voor Laura en mij, we zijn hier allebei opgegroeid. Toen we elkaar 24 jaar geleden leerden kennen besloten we te gaan wonen in de Monnikenhof, daarna hebben we nog een paar jaar in Amaliastein gewoond in de tijd dat allebei onze zoons geboren zijn. Totdat dít huis plotseling op ons pad kwam. We waren klaar voor een volgende stap, al waren we zeker niet acuut op zoek, maar met ons bedrijf ging het ook dusdanig goed dat er keuzemogelijkheden in een hoger segment voor ons waren ontstaan.

Twee van onze vrienden stelden ons op de hoogte dat dit huis te koop kwam. En dat terwijl Laura hier een week eerder langs was hardgelopen en een foto met het huis had gemaakt om naar mij door te sturen, ‘stel dat we hier nou toch konden wonen…’. Toen we te horen kregen dat het daadwerkelijk te koop kwam maakten we diezelfde dag nog een afspraak bij de makelaar. Binnen een week hadden we een bezichtiging, brachten we een bod uit en hoorden we dat het huis van ons was! We zijn er als havikken opgedoken en daardoor kwam onze droom uit.”

Tussen de weilanden
Laura: “Ja, en het grappige is dat we ook nog eens meerdere mensen kennen die hier vroeger gewoond hebben. Ouders van vrienden van ons zijn hier geboren en opgegroeid en vonden het dan ook geweldig om onze renovatie te volgen. Er is behoorlijk wat veranderd sindsdien. We houden van oude huizen en dus wilden die charme bewaren, maar de volledige indeling is veranderd. We hebben het huis duurzamer gemaakt en met behulp van een binnenhuisarchitect hebben we het interieur tot in de puntjes kloppend en modern gemaakt.

De ligging van dit huis is voor ons van onschatbare waarde. Ons uitzicht is één en al weiland, maar toch staan we met tien minuten op de Voorstraat en zijn de basisscholen dichtbij. Voor de kinderen is het ook heerlijk om de vrijheid van de weilanden te voelen. Al was de overgang natuurlijk wel opvallend voor ze: van een rijtjeshuis in een wijk met allemaal leeftijdsgenootjes, naar een vrijstaand huis zonder buren. Voor de hobby van Thomas was de overgang van rijtjeshuis naar het weiland overigens wel ideaal: hij is imker en kan zich hier eindelijk uitleven.”

Darttalent in de familie
Thomas: “Het is voor ons ontzettend bijzonder dat dit huis zo veel historie heeft. Toen dit in de zeventiende eeuw gebouwd werd was dit één grote boerderij, maar inmiddels is het opgesplitst tot een voor- en een achterhuis, wij wonen dus in het voorhuis. In de Tweede Wereldoorlog hebben hier nog mensen ondergedoken gezeten, dat weten we van vorige bewoners. Onze buurman een eindje verderop is historicus, hij wist ons nog te vertellen dat er op de plek van ons huis nog een boerderij heeft gestaan in de Middeleeuwen. Het is zo’n bijzonder idee dat het nu van ons is!

En dan ook nog eens met twee hele bijzondere zoons. Siem, de jongste, is ons voetbaltalentje en Daan blijkt een enorm darttalent. Het begon als een hobby met zijn broertje maar al snel bleek hij alle volwassenen eruit te spelen. Binnenkort speelt hij in Engeland mee in een toernooi voor alle jonge darttalenten van Europa, en daarna mag hij zelfs meedoen aan de wereldkampioenschappen. Vooralsnog hoeft zijn school er nog niet onder te lijden, sterker nog, hij is nog gemotiveerder om goed Engels te leren voor alle kampioenschappen in het buitenland.”

Aan Vianen gekluisterd 
Laura: “Waar we samen druk zijn met de kinderen, zijn we ook allebei zelfstandig ondernemer. Elf jaar geleden richtte Thomas zijn bedrijf in boekdrukkerij op, daar kwam ik na anderhalf jaar bij, maar dat doet Thomas inmiddels weer zonder mij, met zijn team. Ik ben zelf drie jaar geleden trainer en balans-coach geworden voor werkende moeders, maar geef ook wandelcoaching voor mensen die met grote vraagstukken op professioneel of personeel vlak zitten. Zijn kantoor zit aan de Clarissenhof en ik werk zelf veel vanuit huis, dus komen we Vianen eigenlijk bijna niet uit, haha! Nu nog hopen dat de kinderen ook gezellig dichtbij blijven wanneer zij uit huis gaan, want wij gaan hier voorlopig niet weg.”

Madelief Helmhout