• Juf Ellen en juf Jolanda met een aantal fanatieke bakkers.
• Juf Ellen en juf Jolanda met een aantal fanatieke bakkers. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Juf Ellen en juf Jolanda van CBS Juliana gaan naar Kenia: ‘We kunnen van elkaar leren’

Algemeen

LEERDAM • Twee leerkrachten van CBS Juliana uit Leerdam vertrekken woensdag 22 februari naar Kenia. Juf Jolanda (groep 2) en juf Ellen (groep 5) trekken met een groep van ongeveer 40 leraren uit heel Nederland naar het Afrikaanse land om te zien hoe daar les wordt gegeven en om tips te geven. “Als we terugkomen, kijken we waarschijnlijk heel anders naar ons onderwijs.”

Kijken en luisteren 
De reis brengt de groep leerkrachten naar kustprovincie Kwale, ten zuiden van de stad Mombasa. Gedurende twaalf dagen trekt men langs verschillende Keniaanse dorpen. “In eerste instantie zullen we vooral veel kijken en luisteren”, vertellen Jolanda en Ellen. “Vervolgens vragen we aan de leraren daar wat zij van ons willen weten. We willen namelijk niet met een belerende vinger wijzen en zeggen: zo moeten jullie het doen.”

Scholen in Kenia lopen tegen een aantal problemen aan, volgens het duo. “Klassen tellen soms wel 100 leerlingen. Zie dan maar eens om ieders aandacht erbij te houden en de rust te bewaren. Bovendien zijn ze het daar niet gewend om op een interactieve manier les te geven. Een leraar of lerares geeft zend dus vooral. Sommige kinderen hebben soms wel meer dan tien kilometer moeten lopen, voordat ze op school zijn. Je kunt je wel voorstellen dat ze dan moe worden, wanneer ze alleen maar informatie toegeworpen krijgen.”

‘Heel Juliana Bakt’
Onlangs organiseerde men op de Juliana al ‘Heel Juliana Bakt’ om geld in te zamelen voor ‘Teachers for Teachers’ en dus voor de scholen in Kenia. Kinderen uit alle klassen bakten cupcakes, frikandelbroodjes en andere lekkernijen en verkochten deze voor 0,50 cent.

“Een hele leuke middag”, vertellen Jolanda en Ellen. “Kinderen hebben thuis alles gemaakt om het hier vervolgens te verkopen. Ook ouders waren op school aanwezig om de baksels te kopen. Het ingezamelde geld stopten de kinderen in een grote glazen vaas. Ze lieten om de haverklap vol trots zien hoeveel geld ze al ingezameld hadden.”

Het duo is klaar voor vertrek naar Kenia. “Hoe vaak krijg je nou de kans om voor je werk naar zo’n land te gaan? Het mooie is dat we niet alleen geld brengen of scholen bouwen, zoals hulporganisaties vroeger vaak deden, maar dat we hopelijk aan het eind van onze reis echt iets bereikt hebben en resultaat zien.

Leren van elkaar  
Bovendien kunnen wij ook het nodige van hen leren. Wanneer we terugkomen, kijken we waarschijnlijk heel anders naar ons eigen onderwijs. Zij moeten het doen met veel minder middelen, waardoor men creatief moet zijn. Ook zijn er natuurlijk de culturele verschillen. Dans is daar een wezenlijk onderdeel van het leven. Er komt later dit jaar bijvoorbeeld ook een Keniaanse dansgroep naar onze school. Zo leren we van elkaar.”