• Metin Ardic (in het blauw) tijdens een grondgevecht.
• Metin Ardic (in het blauw) tijdens een grondgevecht. Foto: Aangeleverd

'Ik wil MMA-vechter worden'

leerdam • De 21-jarige Metin Ardic uit Leerdam beoefent een niet alledaagse sport: sambo. Twee weken geleden werd hij tot zijn eigen teleurstelling vierde op het Nederlands Kampioenschap. Toch is Ardic vastberaden om zich door te ontwikkelen. De droom? Mixed Martial Arts-vechter worden. 

"Sambo is eigenlijk een combinatie tussen judo en worstelen", legt Ardic uit. "Het is een stukje agressiever en grover dan judo. Zo mag je bijvoorbeeld ook de tegenstander zijn benen beetpakken, iets wast bij judo niet mag. Daarnaast mag je, wanneer je samen op de grond ligt, nog een minuut doorvechten. Bij judo wordt een grondgevecht veel eerder afgekapt. De meeste mensen kennen het begrip 'ippon' wel uit het judo, dat is de hoogst mogelijk score en degene die hem uitvoert heeft direct gewonnen. Bij Sambo krijg je vier punten, maar gaat het gevecht gewoon door. Wanneer je acht punten voorsprong hebt genomen, is de wedstrijd voorbij en heb je gewonnen."

Sambo is in Nederland een vrije onbekende sport, maar dat is op andere plekken wel anders. "Ik heb een Tukse achtergrond en sambo, maar bijvoorbeeld ook worstelen, is daar veel groter dan hier. De sport zit meer in de cultuur. Vroeger ging ik in weekenden ook op Islamitische kampen, daar werd ook veel geworsteld. Toch beoefen ik de sport ook nog niet zo lang, pas sinds 2017. Ik deed hiervoor aan schoonspringen, maar ik bleek een hernia op twee plekken te hebben. Bij die sport kreeg je telkens klappen te verwerken in je rug wanneer je springt, dus daar ben ik mee gestopt."

Is een vechtsport dan wel ideaal voor iemand die nog altijd met de naweeën van hernia's kampt? "Ik heb mijn manier van worstelen wat aangepast, waardoor het goed gaat. Tijdens de coronapandemie zijn er lange tijd geen wedstrijden geweest, wat voor mijn herstel wel gunstig was."
Twee weken geleden werd Ardic vierde op het Nederlands Kampioenschap, een resultaat waar hij absoluut niet tevreden mee was. "Doordat ik niet op het podium eindigde is het nu heel moeilijk om me dit jaar nog te plaatsen voor EK's of WK's. Zonde, want op een toernooi in Frankrijk werd ik in november 2022 derde. Daar versloeg ik de kampioen van Frankrijk, ik had hem binnen een minuut in een armklem. Ik hoorde trouwens pas achteraf dat hij de kampioen van Frankrijk was, misschien maar goed ook", vertelt Ardic lachend. "Ik weet dus ik me kan meten met dat soort jongens."

Leven van een topsporter 
Ardic leeft het leven van een topsporter. Bijna iedere dag traint hij twee keer, krachttrainingen en worstel/sambo-trainingen. Krachttrainingen kan hij grotendeels zelf doen in de sportschool, maar voor de worsteltrainingen moet hij regelmatig naar het topsportcentrum in Rotterdam. Ardic: "Op zaterdag krijg ik daar bijvoorbeeld trainingen onder begeleiding van de bondscoach. Naast al het trainen werk ik ook gewoon, dus het is soms passen en meten. Ik probeer er het beste van te maken en zo veel mogelijk trainingen in te plannen, ik wil immers graag beter worden."

En dat wil hij niet alleen binnen de sambo, het uiteindelijk doel is om MMA-vechter (Mixed Martial Arts) te worden. "De ambitie is wel om komend jaar mijn eerste amateurwedstrijd in de MMA te vechten. Sambo is een hele goede basis voor MMA-vechters, je ziet in het profcircuit ook steeds meer mannen met een worstelachtergrond. Bij MMA vinden immers ook grondgevechten plaats. Alleen het schoppen en slaan komt erbij, dat zal ik verder moeten ontwikkelen. "

Maar dat is nog toekomstmuziek. Voorlopig komen er eerst nog worstel- en sambotoernooien aan. "Daar zitten een aantal grote toernooien bij, waar ook deelnemers van de Ek's en WK's komen om zich voor te bereiden op die toernooien. Een mooi moment om me met hun te meten dus."