• Piet Grootenboer (DELTA Netwerk) en wethouder Teus Meijdam.
• Piet Grootenboer (DELTA Netwerk) en wethouder Teus Meijdam. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Samenwerking voor aanleg glasvezel

LEERDAM/VIANEN • Wethouder Teus Meijdam van de gemeente Vijfheerenlanden en directeur Piet Grootenboer van DELTA Netwerk hebben maandagmorgen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de aanleg van glasvezel in Vianen en Leerdam en de nog niet aangelegde tracés in het buitengebied. De gemeente en DELTA Netwerk geven hiermee het startschot voor de uitrol van dit glasvezelnetwerk in deze plaatsen. Net als de inwoners van de overige dorpen en het buitengebied in de gemeente kunnen de inwoners van Vianen en Leerdam binnenkort ook gebruik maken van deze stabiele en toekomstbestendige internetverbinding.

De gemeente Vijfheerenlanden en DELTA Netwerk zijn verheugd met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, waarin de juridische en financiële kaders zijn vastgelegd om de uitrol van het duurzame glasvezelnetwerk te realiseren.

Meijdam is blij dat de graafwerkzaamheden gaan beginnen. Hij benadrukte het belang van een snelle internetverbinding voor de leefbaarheid in de hele gemeente: “Ik ben blij dat ook deze mooie plaatsen en de nog niet aangelegde tracés in het buitengebied de kans krijgen om zich aan te sluiten op het snelle en stabiele glasvezelnetwerk van DELTA Netwerk. Juist in deze tijd waarin mensen meer thuis werken is een goede internetverbinding belangrijker dan ooit.”

Directeur Grootenboer spreekt zijn dank uit naar de gemeente Vijfheerenlanden en samenwerkende partijen waarin wederzijds vertrouwen van groot belang is geweest in het samenwerkingsproces: “Deze overeenkomst is een mooie aftrap voor de aanleg van glasvezel in de grootste kernen van de gemeente. Doordat de gemeente Vijfheerenlanden ons het vertrouwen heeft gegeven om ook in het resterende gedeelte van de gemeente een glasvezelnetwerk aan te leggen, kunnen wij elke woning in het aansluitgebied in Vianen en Leerdam de kans geven op supersnel internet. Met glasvezel bieden wij een zeer betrouwbare en stabiele infrastructuur die ervoor zorgt dat mensen nu en in de toekomst goed kunnen internetten en kunnen genieten van digitale televisie.”

Verwachte planning 
Bas Hollenberg, directeur Circet Nederland, geeft aan: “Het is een mooi en redelijk uitdagend gebied voor ons. Zo moeten we twee keer onder de A2 door en passeren we ook het Merwedekanaal tweemaal. In Vianen en Leerdam gaat het over ongeveer 14.000 adressen. Circa 75% van de woningen in Vianen is door ons bezocht en er is samen met de bewoners gekeken waar de glasvezelaansluiting in huis kan worden geplaatst. De graafwerkzaamheden gaan omstreeks juni ’23 starten en zullen ongeveer zeven maanden in beslag nemen. Hierna gaan we door met de aanleg in Leerdam. Naar verwachting zijn alle inwoners van gemeente Vijfheerenlanden rond de bouwvak van 2024 aangesloten op het glasvezelnetwerk van Delta Netwerk.”

Samen met DELTA Netwerk communiceert aannemer Circet voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de graafwerkzaamheden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in de woning. Inwoners ontvangen vooraf een brief met meer informatie. Met vragen over de uitvoering van de aanleg van glasvezel kunnen inwoners contact opnemen met aannemer Circet. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088-181890 of via deltafibernetwerk.veenendaal@circet.nl. Via de postcodecheck op www.deltanetwerk.nl kunnen de inwoners met een abonnement de voortgang op hun adres bekijken.

Over DELTA Netwerk
DELTA Netwerk richt zich op de aanleg van glasvezel in nieuwe gebieden en is onderdeel van DELTA Fiber. Het netwerk van DELTA Fiber bereikt inmiddels meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven.

De ambitie is om zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven toegang te bieden tot een snelle internetverbinding en te groeien naar twee miljoen aansluitingen in 2025.