woensdag 25 januari

Heleen Quist spreekt bij Vrouwenkring
10:00, Zijderveld, Kerkelijk Centrum 'De Oude School', Kerkweg 9.Elk seizoen plant de Vrouwenkring zes bijeenkomsten. Voor een van deze bijeenkomsten nodigen zij een spreker uit. Dit keer spreekt Heleen Quist Zij is getrouwd en haar gezin bestaat uit een eigen kind, twee adoptiekinderen en een pleegkind. Heleen is verloskundige en houdt bijbelstudies en lezingen voor vrouwen. Dit keer is het thema 'Hoe is jouw karakter?'. Aan de hand van vier discipelen wordt ons karakter helder gemaakt. Welk karakter we ook hebben, er wordt van ons gevraagd iets van het beeld van de Heere Jezus te weerspiegelen. De Heere Jezus wordt dan steeds groter en ons 'ik' steeds kleiner. De bijeenkomst is voor alle vrouwen uit de regio en de inloop is vanaf 9:45 uur. Er zal een collecte gehouden worden. Voor contact: vrouwenkring@hervormdzijderveld.nl.

BoekStart Voorleespret in de Bibliotheek
10:30, Leerdam, Bibliotheek. In de Bibliotheek kunnen ouders en kinderen weer aansluiten bij BoekStart Voorleespret. Het worden gezellige momenten van samen bezig zijn voor zowel volwassenen als kinderen (0-4 jaar) met voorlezen, liedjes zingen en spelletjes spelen. Het is een goede gelegenheid om andere (groot)ouders en verzorgers van jonge kinderen te ontmoeten. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. Het thema deze keer is toveren. Centraal staat het verhaal uit het prentenboek ‘Anton kan toveren’. De kinderen worden gestimuleerd om actief mee te doen. Na het voorlezen volgt er altijd een spelletje of een liedje in het thema. Na afloop kunnen de volwassenen nog een kwartiertje bijpraten, terwijl de kinderen met elkaar spelen. BoekStart Voorleespret is vooral geschikt voor kinderen van 2-4 jaar, maar ook jongere kinderen zijn van harte welkom. BoekStart Voorleespret is iedere derde woensdag van de maand in Bibliotheek Vianen en iedere vierde woensdag van de maand in Bibliotheek Leerdam. Elke maand is er een ander thema. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheeklekijssel.nl/voorleespret.

Presentatie over energiebesparing
20:00, Haaften, Burcht van Haeften, Vredeplein 1.Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt Huib den Hartog een presentatie over energiebesparing. Huib den Hartog is onafhankelijk energiecoach voor het Nieuwe Wonen en het Energieloket. Kosten: 5 euro, leden van de Studiekring gratis. Voor alle info: www.studiekringhaaften.nl of 06-21914404.

donderdag 26 januari

Snoeicursus fruitbomen
19:30, Meerkerk, Gorinchemsestraat 1.Natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker organiseert zoals ieder jaar weer een korte snoeicursus over het snoeien van fruitbomen. Tijdens de cursus besteden we aandacht aan het achterstallig onderhoud bij oude hoogstamappel- en perenbomen en vormsnoei van jonge bomen. De cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkzaterdag. Voor het juiste gereedschap wordt deze dag gezorgd. Op donderdag 26 januari is de theorieavond. De praktijkdagen zijn op zaterdagochtend 4 of 11 februari.De kosten bedragen 40 euro, en voor Hâneker-leden 25 euro. Nog geen lid? Voor 30 euro per jaar is het mogelijk om lid te worden van onze vereniging. Aanmelden kan door het sturen van een mail naar info@denhaneker.nl of door aan te melden op de avond zelf.

Informatieavond over het prikkelbare darmsyndroom (PDS)
19:30, Gorinchem, Het Gasthuis, Banneweg 61.Rivas ledenorganisatie organiseert een informatieavond over het prikkelbare darmsyndroom. Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Patiënten kunnen last hebben van buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Maag-darm-lever-arts (MDL) dokter De Jong, huisarts Dr. Kruithoff, MDL-verpleegkundigen Annelie van der Sluis en Annelien van der Valk en diëtist Bart van Leeuwen vertellen deelnemers wat PDS is, hoe een onderzoek er uitziet en wat men zelf tegen klachten kan doen. Ook krijgen deelnemers volop de gelegenheid om aanvullende vragen te stellen aan de zorgprofessionals. De bijeenkomst vindt plaats in het Grand Café van Het Gasthuis. Deelname kost € 5,00 voor leden van Rivas. Niet-leden betalen € 10,00. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.rivas-ledenorganisatie.nl.

Presentatie hoogstamfruitbomen
19:30, Leerdam, Diefdijk 19.De Noordelijke Pomologische Vereniging houdt een bijzondere avond over hoogstamfruitbomen. Tijdens de presentatie wordt stilgestaan bij vergeten, zeldzame of unieke appel- en perenrassen en een markante fruitsoort de Kroos. De avond wordt gehouden in de nieuwe vergaderlocatie ‘Bij Maria’. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, inclusief koffie/thee, cake en appelsap en een proeverij van diverse krozenproducten. Meer info www.npv-pomospost.nl en www.bijmaria.com.

vrijdag 27 januari

Lampionnenoptocht en kinderdisco
18:30, Heukelum, Dorpshuis de Krakeling. Oranjevereniging Heukelum organiseert een gezellige kinderoptocht door Heukelum met (zelfgemaakte) lampionnen en aansluitend kinderdisco. Om 18:30 uur verzamelt iedereen bij het dorpshuis en om 18:45 uur start de wandeling. De kinderdisco wordt aansluitend aan de optocht gehouden in het dorpshuis en duurt tot uiterlijk 21:00.

zaterdag 28 januari

Inloopmiddag hospice vijfheerenlanden
14:00, Vianen, Ruinkamp 14.Hospice Vijfheerenlanden biedt geïnteresseerden de kans om eens nader kennis te komen maken met Hospice Vijfheerenlanden. Vrijwilligers staan klaar om de bezoekers te voorzien van informatie en vragen te beantwoorden. Meer informatie is te vinden op onze website www.hospicevijfheerenlanden.nl. Voor vragen kan contact worden opgenomen met de coördinator van het hospice via coordinator@hospicevijfheerenlanden.nl of bel 0347-79844.

Piek Vroeg Vinylfuifje
20:00, Leerdam, Stadspodium GO.Geen zin om te wachten tot 23.00 uur om ergens te gaan dansen? Bij Go beginnen we lekker vroeg en kunnen bezoekers om 0.00 uur voldaan weer naar huis. DJ’s Daphne en Ro van Vinylfuifje draaien oldschool vinylplaatjes uit de jaren ‘60, ‘70, en ‘80. Guilty pleasures, disco, new wave, rock, pop, alle muziekstijlen worden uit de platenkisten getoverd om er een gezellig fuifje van te maken. Kom dansen dan! Kaarten à 7,50 euro te verkrijgen via www.go-leerdam.nl.

zondag 29 januari

Duo de Kleer wereld(s)repertoire
4:30, Leerdam, Stadspodium GO.Duo De Kleer (vader Frank en zoon Miguel) speelt muziek waar de voeten vanzelf van mee gaan tikken en de lippen zich automatisch tuiten om mee te fluiten. Django-Swing, Spaanse rumba’s, Bolero’s, Hongaarse gypsy-muziek en jazzklassiekers. 'Sous le ciel de Paris' en 'Bella Ciao'; wie wordt daar niet vrolijk van? Het duo speelde op grote festivals, in onder andere Berlijn, Praag en Nederland, maar ze voelen zich het lekkerste tussen de mensen. Haal het voorjaar alvast naar voren en kom genieten van dit zonnige duo. Kaarten à 7,50 euro te verkrijgen via www.go-leerdam.nl.

dinsdag 31 januari

Foto Flash Vianen ; technische avond Macro-fotografie
20:00, Lexmond, Huis het Bosch. Foto Flash Vianen is de fotoclub van de Vijfheerenlanden. Sinds 2007 houden we ons in clubverband bezig met amateurfotografie met als belangrijkste doelstelling om de leden te ondersteunen in het verbeteren van hun fotografische kennis en resultaten. Flash Vianen is lid van de landelijke Fotobond waardoor leden mee kunnen doen aan regionale en landelijke wedstrijden en cursussen en mentoraten kunnen volgen. We komen 2 wekelijks samen in Huis het Bosch te Lexmond waar we onze foto’s bespreken op een groot scherm.Als aspirant lid kun je vrijblijvend 2 maal een clubavond bezoeken om te kijken of onze fotoclub bij je past.Informatie is te vinden op www.flashvianen.com en voor inlichtingen kun je ook mailen naar bestuur@flashvianen.com .Dinsdag 31 januari hebben we een technische avond waarbij we ingaan op de technieken van macro-fotografie en we ook foto’s gaan opbouwen uit meerdere foto’s op elkaar (stacken).

woensdag 1 februari

Bijzondere diapresentatie Bangkok China Tibet Nepal
19:30, Vianen, Hof van Batenstein.Wereldreiziger Kees Terlouw uit Vianen verzorgt in samenwerking met Bindkracht VHL een diapresentatie over een spectaculaire reis die hij maakte van Bangkok via China en Tibet naar Nepal. De diaserie geeft een prachtig beeld van het dagelijkse leven, landschappen, kloosters en bijzondere mensen. De diaserie is uniek geworden door de spectaculaire veranderingen in deze regio. Door gebruik te maken van overvloeiprojectie is het kijken naar de dia’s heel rustig en de serie wordt vertoond op een groot projectiescherm. Aanmelden voor de diapresentatie kan per e-mail: receptiebatenstein@bindkrachtvhl.nl De entree kost 3,50 euro en is inclusief een consumptie.

vrijdag 3 februari

Bingo
20:00, Herwijnen, D'n Ouwe Wiel. Op vrijdag 3 Februari is er weer bingo in het clubgebouw van IJsclub D’n Ouwe Wiel Schoutensteeg 4 te Herwijnen. Aanvang 20:00 uur de deuren gaan om 19:00 uur open.

zaterdag 4 februari

Scummy Men (Arctic Monkeys)
20:00, Leerdam, Stadspodium GO. Scummy Men is een ode aan de legendarische Arctic Monkeys. De formatie is ontstaan uit de gezamenlijke liefde voor de indierock-sensatie uit Sheffield: de Arctic Monkeys. Het vijftal – leeftijdsgenoten van de band uit Sheffield – laat de oude indierockhits en de gelaagde nieuwere sound op gedetailleerde en energieke wijze samensmelten op het podium.Tickets à 12,50 euro via https://www.go-leerdam.nl.

dinsdag 7 februari

Online cursus vasthouden en loslaten… mantelzorg bij dementie
13:00, online via Teams.Op 7 februari begint de cursus vasthouden en loslaten… mantelzorg bij dementie. De cursus wordt georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg Molenlanden en is bedoeld voor inwoners uit Molenlanden, Sliedrecht of Vijfheerenlanden komen óf mensen die zorgen voor iemand die in een van deze gemeentes woont. Data: 7 en 14 februari, 7 en 14 maart, 4 en 11 april. Vanaf 13.15 uur kan er worden ingelogd, de bijeenkomst duurt van 13.30 tot 15.30. De cursus is gratis. Voor vragen of aanmelden: 085-0066089 of per e-mail info@welzijnmolenlanden.nl.

woensdag 8 februari

Open eettafel Hagestein -Hoef en Haag
Open eettafel Hagestein-Hoef en Haag 8 februari Dorpsstraat 28 uiterlijk opgeven 4 februari Bij Bep v d Lee 06-30130815 of Nel de Leeuw 0347-376636

zondag 12 februari

Snuffelmarkt Lexmond
"Steek je neus eens in andermans zaken" Snuffelmarkt in Huis het Bosch in Lexmond, zondag 12 november van 10 - 15 uur, gratis entree.

woensdag 22 februari

Cursus 'Dementie, en nu?' voor mantelzorgers
10:00, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. Rivas ledenorganisatie organiseert vanaf woensdag 22 februari 2023 de cursus Dementie, en nu? in Leerdam. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers van een persoon met dementie. De deelnemers worden in een groep van maximaal twaalf personen professioneel begeleid. Zij doen nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden op die hen helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten van 10.00 tot 12.30 uur en vindt plaats in Verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam. De cursus start op woensdag 22 februari 2023. De vervolgbijeenkomsten zijn op 1, 8, 15, 22 maart, 5, 12, 19, 26 april en 3 mei. Deelname aan de training ‘Dementie en nu?’ kost voor leden van Rivas ledenorganisatie 50 euro. Niet-leden betalen 95 euro. Deelnemers ontvangen bovendien het boek ‘Dementie en nu?’ en handige naslagwerken gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.rivas-ledenorganisatie.nl.