• Maria van Wiggen-van Bezooijen aan het woord.
• Maria van Wiggen-van Bezooijen aan het woord. Foto: MIENEKE Lever

Passage legt hamer neer

Lexmond • Na zeventig jaar komt er een einde aan de plaatselijke christelijke vrouwenbeweging in Lexmond. 

In 1953 werd in Lexmond een Christelijke Plattelandsvrouwen Bond (CBTB) opgericht. Vanaf 1959 stond de bond beter bekend als CPB. De oprichting van de voorloper van de CPB in de jaren dertig was in eerste instantie bedoeld om landbouwhuishoudonderwijs te bevorderen. Eerst alleen voor jongens en later ook voor boerendochters. Sinds 1 januari 1999 werd het de naam christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage. 

Vele jaren voldeed de afdeling aan bewustwording, vorming, ontwikkeling en welzijn van de plattelandsvrouwen op het terrein van gezin, arbeidssituatie en samenleving. Lezingen en leerzame onderwerpen over opvoedkunde en hygiëne, diverse huishoudelijke activiteiten, maar ook uitstapjes, fietstochten, boekbesprekingen en vieringen kwamen volop aan bod. Ook later als Passageleden werd vanuit de Bijbel als inspiratiebron actief ingezet op de leefomgeving en werden maatschappelijke ontwikkelingen en (inter)nationale vraagstukken besproken. 

Maar aan alles komt een eind. Afgelopen week kwamen de Lexmondse dames voor het laatst bij elkaar. De hoogbejaarde Maria van Wiggen-van Bezooijen, die dit jaar haar 60-jarig lidmaatschap zou vieren, verraste de aanwezigen met prachtige herinneringen uit het verleden.