• Ad en Tineke de Jong, Martine Visser en Janet de Zeeuw.
• Ad en Tineke de Jong, Martine Visser en Janet de Zeeuw. Foto: Mimi van Rossem

Project 'Voedselbankjes' in de prijzen

SCHOONREWOERD • ‘Geweldig, het project Voedselbankjes in Schoonrewoerd is winnaar van Kern met Pit Utrecht’, twitterde burgemeester Sjors Fröhlich zaterdagmiddag, kort nadat bekend was geworden dat dit bijzondere project waarmee men de Voedselbank Vijfheerenlanden/Leerdam ondersteunt in de provincie Utrecht als winnaar was verkozen. 

Afgelopen zaterdag zijn in alle twaalf de provincies de projecten bekend gemaakt die de Kern met Pit 2022 trofee en 1.000 euro krijgen. Kern met Pit is een landelijk instituut waarin verschillende partijen samenwerken en stimuleert en ondersteunt financieel bewonersprojecten die de saamhorigheid in hun buurt, dorp of stad vergroten. Om mee te doen aan Kern met Pit moet je samenwerken met dorps- of buurtgenoten en het moet draagvlak hebben in de eigen omgeving. Het kan gaan van het aanleggen van een moestuin tot het in stand houden van boomgaarden, maar ook samen eten om elkaar te leren kennen of, zoals in Schoonrewoerd is gebeurd, zich samen inzetten voor de Voedselbank.

Vorig jaar namen Janet de Zeeuw en Ad de Jong namens de diaken van de Gereformeerde Kerk in het dorp het initiatief om in iedere straat een van steigermateriaal gemaakt houten bankje met onder de klep een kunststof bak te plaatsen, waarin mensen houdbare producten kunnen deponeren. Veel bewoners vonden dit een goed plan en wilden wel een bankje in hun tuin zetten. Daarop zijn tientallen vrijwilligers dagenlang met zaag en hamer aan de slag gegaan om alle bankjes in elkaar te zetten.

Om de bankjes te financieren heeft de diaken besloten hier geld voor beschikbaar te stellen. Dit vanuit de gedachte dat een kerk altijd mede zorg draagt voor de minderbedeelden. Wetende van het landelijke project Kern met Pit is het project ook daar aangemeld. Deze stelde 1.000 euro beschikbaar, maar dan moest het idee wel binnen een jaar worden uitgevoerd. Zolang hadden Ad en Janet niet nodig. Zij gingen met hulp van velen zo voortvarend aan de slag, dat binnen de kortste keren door heel het dorp, en zelfs in het buitengebied de bakjes geplaatst waren.

Vanaf het begin is het project een groot succes en levert het de Voedselbank ruim 1.000 producten per maand op. Ad de Jong merkt op hier zeer blij mee te zijn. “En je kunt deze maand merken dat veel mensen een kerstpakket hebben gehad, want we zien nu dat er veel luxe en meer producten ingeleverd worden. Zeker meer dan 1500.” 

Voedselbank coördinator Martine Visser laat weten hier zeer blij mee te zijn, want de eerste effecten van de zeer hoge energierekeningen zijn al merkbaar. “We voorzien op dit moment ruim 100 gezinnen van een voedselpakket en we denken dat dit de komende tijd nog veel meer gaan worden.”

Uniek
Dat het best een uniek project is bewijst, dat vorig jaar zelfs EO presentator Bert van Leeuwen hier in zijn tv programma aandacht aan heeft gegeven. Ook de publicatie over dit project in Het Kontakt heeft eraan bijgedragen dat nu ook in Giessenburg en andere plaatsen, van Groningen tot Limburg dit project wordt opgestart. “Wij gebruiken in onze gereformeerde gemeenschap nooit het woordje ‘trots’, maar vanmiddag heb ik toch opgemerkt zeer trots te zijn dat wij met het voedselbankjes project winnaar zijn geworden bij de Kern met Pit", merkte Ad de Jong op. Ik hoop dat velen ons volgen en er door heel Nederland deze bankjes komen te staan." Ook gaven Janet en Ad aan nu door te gaan voor de landelijke prijs. “De twaalf provinciewinnaars dingen nu mee naar de Gouden Pit ter waarde van maar liefst 3.000 euro, nou daar vinden wij wel een goede bestemming voor", aldus Janet de Zeeuw.

Mimi van Rossem