Adri van Beuzekom met haar echtgenoot Jan in de woonkamer van hun huis
Adri van Beuzekom met haar echtgenoot Jan in de woonkamer van hun huis Foto: Levien Vermeer

'Jezus is het antwoord op elke crisis'

REGIO • Oorlog in Oekraïne, vluchtelingen-, energie- en stikstofcrisis, verharding van de (drugs)criminaliteit; we leven niet in vrolijke tijden. Maar als het aan de organisatie van de Sing-In ligt, kijken we omhoog, in plaats van naar beneden. Want volgens initiatiefnemer Adri van Beuzekom is Jezus het antwoord op elke crisis.

Ze legt uit: ,,In deze tijd zien we steeds meer dingen gebeuren die in de Bijbel voorspeld worden, zoals oorlog, hongersnood, epidemieën en aardbevingen. Die komen steeds heftiger en vaker voor. Ons houvast is dat God alles weet en alles in de hand heeft, we hoeven dus niet bang te zijn. Die rust in onzekerheid door het kennen van Jezus gunnen we veel meer mensen.” En daarom is de regionale praiseband All in One uitgenodigd. De leden daarvan zien het overbrengen van Gods Woord en de boodschap van een hoopvolle toekomst als hun missie. All in One geeft optredens in wisselende samenstelling; naast de gebruikelijke gitaren en drumstel, doen er ook strijk- en blaasinstrumenten mee. ,,Ze weten met hun muziek echt iets in je te raken” heeft Adri al eerder ervaren. ,,Het repertoire is divers. Nummers van Opwekking en Selah, maar soms ook een Psalm, of ander ouder lied.”

Mercy Air en Zambezi delta
Adri en haar man Jan zijn Leerdammers, maar hebben 38 jaar in Schoonrewoerd gewoond, toen Jan daar op de basisschool ging werken. Later heeft hij nog op het middelbaar onderwijs lesgegeven. Ook Adri zat in het onderwijs. Heeft ze zelf iets met muziek? ,,Ik heb wel in een koor gezongen en leerde mezelf gitaar spelen om een beetje te kunnen begeleiden.”

Ze is trouwens ook kerkorganist op kerkorgel en keyboard. Het stel is weer teruggekeerd naar de basis, en woont tegenwoordig aan de Achterdijk. ,,Zelf worden we niet direct getroffen door een bepaalde crisis, maar je weet gewoon dat er bijvoorbeeld een steeds groter beroep wordt gedaan op de voedselbank.” De Sing-In is een laagdrempelige manier om stadsgenoten die het moeilijk hebben, te bemoedigen. In de hal van de Bethelkerk komen stands met informatie van verschillende organisaties en het goede doel Stichting African Hands. ,,We collecteren voor een van hun projecten, Mercy Air. Mercy Air werkt samen met Jeugd met een Opdracht (YWAM) om evangelisatie-, medische-, educatieve- en landbouwteams met de helikopter naar afgelegen dorpjes in de Zambezi delta te brengen om de inwoners te kunnen helpen. 

Alphacursus
Hans Maat, voormalig directeur van het Evangelisch werkverband van de PKN-kerk is uitgenodigd om het bezinningsmoment in te vullen. Het thema ‘It’s all about Jesus’ is dan ook door hem bedacht, vertelt Adri. ,,Volgens hem is de kerk niet alleen iets voor ernstige kerkgangers of overdreven vrolijke types. Jezus is het antwoord op elke vraag, op iedere crisis, en op de huidige maatschappelijke onrust. Jezus is de hoop voor deze wereld en voor iedereen persoonlijk. En als organisatie beamen we dat van harte.” Er is een nazorgteam samengesteld van mensen die beschikbaar zijn om in gesprek te gaan met bezoekers die daar behoefte aan hebben, zegt Adri. ,,En degenen die meer over het geloof in Jezus willen weten, kunnen zich ook opgeven voor de Alphacursus. Dat zijn tien wekelijkse maandagavonden van april tot juni, waarin je onder het genot van een gezamenlijke maaltijd met een groep mede-geïnteresseerden meer ontdekt over het christelijk geloof." En ze vervolgt: ,,Het is een veilige plek waar je jezelf kunt zijn, mag twijfelen en alles kunt delen.” De locatie wordt nog bekend gemaakt. En dan is er ook nog een kleine verrassing: ,,Bezoekers moeten niet vergeten aan het eind van de avond hun goodybag mee te nemen.” 

Zaterdagavond 4 februari Sing-In van 19.30 tot 21.30 uur in de Bethelkerk, Westwal 29a in Leerdam. Inloop vanaf 19.00 uur. Er zijn 400 gratis plaatsen beschikbaar, dus aanmelden is nodig via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-sing-in-leerdam-483129833337

Levien Vermeer