• Een aantal leden van OSV Albatros na de training.
• Een aantal leden van OSV Albatros na de training. Foto: aangeleverd

Viaanse duikvereniging OSV Albatros 45 jaar: ‘Vroeger doken hele families’

Algemeen

VIANEN • OSV Albatros, dé duikvereniging van Vianen, bestaat deze maand 45 jaar. Iedereen die wil leren duiken óf dit al doet, maar nog op zoek is naar een leuke duikvereniging is bij OSV Albatros aan het goede adres. 

Vanwege dit jubileum organiseren OSV Albatros het hele jaar door extra duikevenementen en wordt er komend voorjaar een feestdag gehouden. In 1976 vormde een groep duikvrienden een club, de voorloper van de vereniging die in januari 1978 officieel opgericht en vastgelegd werd. 

Enkele leden waren vanaf de oprichting lid en zijn dat nu nog steeds. Sommigen van hen duiken weliswaar minder vaak, maar komen trouw op de woensdagavond, de trainingsavond, naar het zwembad om gelijktijdig banen te zwemmen. Zo blijven ze betrokken bij de club en de leden.

Duiken met de hele familie 
Wim van de Krans heeft zijn steentje bijgedragen aan de oprichting, is trainer- en hooftrainer geweest, heeft gedurende twaalf jaar de voorzitterstaak op zich genomen en is alweer een aantal jaren penningmeester. Ook is hij al 45 jaar lid van de vereniging. Hij kan zich de allereerste zwemtraining in de zomer van 1977 nog goed herinneren.

“Duiken was vroeger een heel populaire sport. Veel partners en kinderen werden na een poos ook lid, waardoor hele families doken. Drie jaar na de oprichting van de verenging hadden we te maken met een ledenstop, zoveel leden hadden we. In die tijd werd er collectief examen afgenomen in het binnen- of buitenbad. We zien dat het nu individualistischer is geworden en minder familiair.”

Opleiden
De vereniging richt zich nu op het opleiden van eigen leden tot duikbegeleiders, waarna ze kunnen doorstromen en de instructeursopleiding kunnen volgen. Dit is nodig voor het opleiden van de jeugdleden. Tot vorig jaar kon men bij Albatros pas starten met duiken vanaf 14 jaar, maar tijdens de coronaperiode heeft de verenging de focus gelegd op het ScubaDoe-duiken. Kinderen van acht jaar maken spelenderwijs kennis met de beginselen van het duiken. Dit kan uiteraard alleen in het zwembad en niet in open water.

Onlangs is er een groepje meiden van 10 jaar begonnen met het leren van alle oefeningen en spelletjes in het water. Denk aan onderwaterdammen of hockey spelen of zelfs vier op een rij. Vervolgens kunnen ze doorstromen naar een vervolggroep in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. Deze kinderen mogen tot een diepte van tien meter duiken. Vanaf 14 jaar kunnen zij met de één-ster-opleiding beginnen en mogen ze tot twintig meter diepte in openwater duiken.

In de wintermaanden wordt er geoefend in Helsdingen en vanaf april/mei, wanneer het weer het toelaat, wordt er in de put van Everstein in Hagestein gedoken of bij slecht zicht (in het water) in Vinkeveen.

Meer informatie op: www.osvalbatros.nl

Ingeborg Al