woensdag 18 januari

BoekStart Voorleespret in de Bibliotheek
10:30, Vianen, Bibliotheek. In de Bibliotheek kunnen ouders en kinderen weer aansluiten bij BoekStart Voorleespret. Het worden gezellige momenten van samen bezig zijn voor zowel volwassenen als kinderen (0-4 jaar) met voorlezen, liedjes zingen en spelletjes spelen. Het is een goede gelegenheid om andere (groot)ouders en verzorgers van jonge kinderen te ontmoeten. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. Het thema deze keer is toveren. BoekStart Voorleespret is vooral geschikt voor kinderen van 2-4 jaar, maar ook jongere kinderen zijn van harte welkom. BoekStart Voorleespret is iedere derde woensdag van de maand in Bibliotheek Vianen en iedere vierde woensdag van de maand in Bibliotheek Leerdam. Elke maand is er een ander thema. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheeklekijssel.nl/voorleespret.

PCOB Ameide, Tienhoven aan de Lek en Lexmond
14:30, Ameide, De Hoven. Bij PCOB Ameide, Tienhoven aan de Lek en Lexmond spreekt dominee S. Janse over 'Lezen en schrijven in de tijd van de Bijbel'.

Voorleesfeest met Bip
15:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Woensdagmiddag 18 januari zijn alle kinderen van 4 t/m 6 jaar van harte welkom in de Bibliotheek Leerdam voor een vrolijk voorleesfeest. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. Samen met Bip het leesmonster luisteren de kinderen naar een mooi verhaal in winterthema. Na het voorlezen knutselen de kinderen iets leuks om mee naar huis te nemen. Bip is het leesmonster van de Bibliotheek. Hij is dol op boeken! Samen met Bip beleven kinderen de mooiste avonturen in boekenland. Elke woensdag van 15.00 tot 16.00 uur is Bip te vinden in de kinderhoek in de Bibliotheek Leerdam. Want dan is het tijd voor een vrolijk of spannend voorleesverhaal. Daarnaast is er elke derde woensdag van de maand een speciaal voorleesfeest waarbij na het voorlezen ook samen geknutseld wordt binnen een thema. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheeklekijssel.nl/agenda/voorlezen.

Week van Gebed in Ameide
20:00, Ameide, Sionskerk.De Week van gebed voor eenheid van chistenen is een terugkerende week waarin miljoenen christenen wereldwijd samen bidden. Het is dit jaar van zondag 15 tot zondag 22 januari. Het thema is ‘Doe goed, zoek recht’ uit Jesaja 1 vers 17. Bijzondere aandacht is er voor de verdeeldheid die veroorzaakt wordt door het onrecht van ongelijkheid en racisme. We willen ook dit jaar weer met de verschillende kerken uit Ameide meedoen en iedere avond samen komen om te bidden rondom dit thema. De deur is open vanaf 19.45 uur. Van 20.00 uur tot 20.45 uur is er een programma met zingen en bidden naar aanleiding van het thema. Wij volgen hierbij het boekje wat hiervoor is samengesteld. Zondag 15 januari zijn we in de Oude School op de van Puttenstraat 14. Maandag, woensdag, donderdag vrijdag en zaterdag zijn we in de Sionskerk. Dinsdag verzamelen we bij de Hoven en gaan we naar het veldje bij de Lek en we sluiten zondag 22 januari af in de Hervormde kerk in Ameide.

donderdag 19 januari

Boekenmarkt
10:00, Leerdam, Parallelweg 24.Het inleverpunt van de Boekenmarkt Leerdam gaat op donderdag 19 januari weer open. In de ochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en in de avond van 19.00 uur tot 20.30 uur kan iedereen zijn of haar overtollige boeken weer inleveren. Voor meer informatie, mail naar boekenmarktleerdam@gmail.com of kijk op www.boekenmarktleerdam.nl.

55+-avond met bingo
18:00, Ameide, Het Spant.Het ouderencomité Ameide-Tienhoven a/d Lek organiseert weer een gezellige avond voor de 55+-inwoners van Ameide en Tienhoven a/d Lek. We gaan met elkaar eten in het Spant in Ameide. We gaan genieten van een heerlijk warm en koud buffet. De kosten voor deze avond zijn € 25,00. Aansluitend spelen we nog drie rondes bingo met leuke prijsjes. De avond begint om 18.00 uur, de zaal is open vanaf 17.30 uur. Opgeven kan tot 13 januari via een van de volgende telefoonnummers: 602533, 601954, 602042.

Alpha Youth op 19 januari van start
18:30, Leerdam, uppercorner Nederlands Gereformeerde Kerk, Hoogstraat 80.In Leerdam gaat het tweede seizoen van Alpha Youth op 19 januari van start. De bijeenkomsten zijn bestemd voor tieners in het voortgezet onderwijs. Tijdens tien avonden en een weekend ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Ze kunnen zelf vragen stellen en met de andere deelnemers praten over vijftien inspirerende onderwerpen, zoals: Is er meer? Wie is Jezus? Wat is bidden en hoe werkt dat?Alpha Youth is gratis en wordt gegeven op de donderdagavond. Iedere avond start om 18.30 uur met lekker eten. In Nederland volgden ruim 220.000 mensen een Alphacursus, wereldwijd zelfs al 24 miljoen. Meer informatie en opgeven kan via www.alphayouthleerdam.nl.

Theorieavond snoeicursus hoogstamfruit
20:00, Hei- en Boeicop, Schaapskooi. De Natuur en Vogelwacht Vijfheerenlanden organiseert in januari 2023 een snoeicursus voor particulieren met hoogstamfruit (appels en/of peren). Particulieren uit de Vijfheerenlanden met diverse hoogstamfruitbomen kunnen deelnemen aan een theorieavond en een praktijkmorgen voor 30 euro per persoon. Met de cursus draagt de Natuur en Vogelwacht Vijfheerenlanden bij aan het in stand houden van de hoogstamfruit-boomgaarden, als belangrijk landschapselement, in onze regio. De theorieavond is op donderdagavond 19 januari om 20:00 uur in de Schaapskooi te Hei- en Boeicop. De praktijkmorgen is op zaterdagmorgen 28 januari. Informatie en opgeven p.c.verschoor@gmail.com.

vrijdag 20 januari

Film: 'Drive my car'
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Drive My Car werd geselecteerd voor Cannes 2021 en won daar de Palm voor Beste Scenario. Tijdens de Oscaruitreiking eerder dit jaar won de film de Oscar voor Beste Internationale Film. De film was tevens genomineerd voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario. Kaarten à €9,50 via www.go-leerdam.nl.

zaterdag 21 januari

RommelZolder Nieuwland
09:30, Nieuwland, Dorpsplein. Zaterdag 21 januari is de RommelZolder in Nieuwland (Dorpsplein 1) weer open van 9.30 tot 12.30 uur. U kunt terecht voor boeken, speelgoed, decoratie en nog veel meer. De koffie staat klaar.

Marathonkaarten in Lexmond
13:00, Lexmond, Huis het Bosch.Klaverjasvereniging 'Met Pit' organiseert een marathon klaverjassen. De aanvang zal zijn om 13.00 uur en er zal gekaart worden tot zaterdagavond 20.00 uur. Er worden negen bomen gespeeld in drie rondes. De prijsuitreiking zal omstreeks 20.30 uur plaatsvinden. Er zijn mooie (vlees)prijzen te winnen. Het inschrijfgeld bedraagt € 27,50 per persoon en hier zijn een kopje koffie bij binnenkomst, twee consumptiebonnen, hapjes tussendoor en een buffet bij inbegrepen. Inschrijven kan tot 19 januari 2023 door overschrijving van € 27,50 op rekening NL48 SNSB 0772 8732 75 t.n.v. Kaartvereniging 'Met Pit' o.v.v. naam. Of bij janverweij1951@gmail.com of 0641304532 of info@huishetbosch.nl.

Franse sferen in Theater Vianen
20:15, Vianen, Westelijke Parallelweg 1.Gerard Alderliefste komt naar Theater Vianen. Gerard Alderliefste heeft al vaker in Vianen opgetreden zowel solo als met begeleiding van Cor Bakker op Piano. Dit keer neemt hij maar liefst een 7-koppige band mee om samen met hem prachtige Franse liederen ten gehore te brengen. Gerard komt met zeven enthousiaste muziekvrienden en -vriendinnen naar het theater, om zijn eigen mooie verhaal, zijn belle histoire, te delen. In de vrolijke sfeer van een fête du village, zo’n klassiek Frans dorpsfeest, komen alle bekende hits voorbij. Onder de warme Franse klanken van onder meer de accordeon en de viool, worden bezoekers meegenomen door het joie de vivre, de liefde voor muziek en voor de Franse taal. Vele favorieten van Michel Fugain, Julien Clerc, de Poppy’s, Edith Piaf, Stromae, Aznavour, Gérard Lenorman zullen dus niet ontbreken in ‘Une belle histoire. Deze avond wanen de aanwezigen zich op een dorpsplein in Frankrijk waar Gerard Alderliefste samen met vrienden het Franse chanson viert! Meer info: www.theatervianen.nl.

zondag 22 januari

Open Podium Vianen Lekpoort
Podium Vianen Lekpoort Open podium voor zang en instrument! Beneden de Lekpoort.Alle stijlen, alle niveaus, try outs en last minute combinaties ook hartelijk welkom. Van songwriters tot klassiek en musical. We zijn speciaal op zoek naar muziekmakers, zangers en vocale kunstenaars uit VHL. Schroom niet en doe mee. Publiek kan vrij in- en uitlopen bij wisseling van de nummers. Gratis entree, vrijwillige donatie. Deelnemers op podium: 5 euro, jongeren tot 24 gratis. Indien begeleid door Paul de Boer op piano 12.50 euro. Eigen begeleiding of instrumenten zeer welkom. Voorstraat 2, Vianen. Zondag 22 januari 2022, 15.00 uur - 18.00 uur. Info 06 558 63 705.

maandag 23 januari

Jaarvergadering Passage
18:00, Ameide, De Hoven, J.W. van Putterstraat 83.De afdeling Passage houdt haar jaarvergadering in ‘De Hoven’. Er wordt eerst begonnen met een stamppottenbuffet waarna om 19:45 uur de avond wordt vervolgd met de jaarvergadering. Na de pauze is er nog een verrassing.

dinsdag 24 januari

Klaverjassen en jokeren
14:00, Leerdam, Wijkcentrum West-End. Iedere dinsdagmiddag is er klaverjassen en voor de liefhebbers jokeren. De zaal is open om 13:00 uur het spel begint om 14:00 uur. Kosten voor leden 3 euro en voor niet leden 3,50 euro. Bij binnenkomst ontvangen de aanwezigen een kopje koffie of thee gratis. Meer informatie bij Jan Millenaar op 06- 22060543.

woensdag 25 januari

Heleen Quist spreekt bij Vrouwenkring
10:00, Zijderveld, Kerkelijk Centrum 'De Oude School', Kerkweg 9.Elk seizoen plant de Vrouwenkring zes bijeenkomsten. Voor een van deze bijeenkomsten nodigen zij een spreker uit. Dit keer spreekt Heleen Quist Zij is getrouwd en haar gezin bestaat uit een eigen kind, twee adoptiekinderen en een pleegkind. Heleen is verloskundige en houdt bijbelstudies en lezingen voor vrouwen. Dit keer is het thema 'Hoe is jouw karakter?'. Aan de hand van vier discipelen wordt ons karakter helder gemaakt. Welk karakter we ook hebben, er wordt van ons gevraagd iets van het beeld van de Heere Jezus te weerspiegelen. De Heere Jezus wordt dan steeds groter en ons 'ik' steeds kleiner. Inloop is vanaf 9:45 uur. Er zal een collecte gehouden worden. Voor contact: vrouwenkring@hervormdzijderveld.nl.

Presentatie over energiebesparing
20:00, Haaften, Burcht van Haeften, Vredeplein 1.Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt Huib den Hartog een presentatie over energiebesparing. Huib den Hartog is onafhankelijk energiecoach voor het Nieuwe Wonen en het Energieloket. Kosten: 5 euro, leden van de Studiekring gratis. Voor alle info: www.studiekringhaaften.nl of 06-21914404.

donderdag 26 januari

Informatieavond over het prikkelbare darmsyndroom (PDS)
19:30, Gorinchem, Het Gasthuis, Banneweg 61.Rivas ledenorganisatie organiseert een informatieavond over het prikkelbare darmsyndroom. Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Patiënten kunnen last hebben van buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Maag-darm-lever-arts (MDL) dokter De Jong, huisarts Dr. Kruithoff, MDL-verpleegkundigen Annelie van der Sluis en Annelien van der Valk en diëtist Bart van Leeuwen vertellen deelnemers wat PDS is, hoe een onderzoek er uitziet en wat men zelf tegen klachten kan doen. Ook krijgen deelnemers volop de gelegenheid om aanvullende vragen te stellen aan de zorgprofessionals. De bijeenkomst vindt plaats in het Grand Café van Het Gasthuis. Deelname kost € 5,00 voor leden van Rivas. Niet-leden betalen € 10,00. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.rivas-ledenorganisatie.nl.

vrijdag 27 januari

Lampionnenoptocht en kinderdisco
18:30, Heukelum, Dorpshuis de Krakeling. Oranjevereniging Heukelum organiseert een gezellige kinderoptocht door Heukelum met (zelfgemaakte) lampionnen en aansluitend kinderdisco. Om 18:30 uur verzamelt iedereen bij het dorpshuis en om 18:45 uur start de wandeling. De kinderdisco wordt aansluitend aan de optocht gehouden in het dorpshuis en duurt tot uiterlijk 21:00.

zaterdag 28 januari

Piek Vroeg Vinylfuifje
20:00, Leerdam, Stadspodium GO.Geen zin om te wachten tot 23.00 uur om ergens te gaan dansen? Bij Go beginnen we lekker vroeg en kunnen bezoekers om 0.00 uur voldaan weer naar huis. DJ’s Daphne en Ro van Vinylfuifje draaien oldschool vinylplaatjes uit de jaren ‘60, ‘70, en ‘80. Guilty pleasures, disco, new wave, rock, pop, alle muziekstijlen worden uit de platenkisten getoverd om er een gezellig fuifje van te maken. Kom dansen dan! Kaarten à 7,50 euro te verkrijgen via www.go-leerdam.nl.

zondag 29 januari

Duo de Kleer wereld(s)repertoire
4:30, Leerdam, Stadspodium GO.Duo De Kleer (vader Frank en zoon Miguel) speelt muziek waar de voeten vanzelf van mee gaan tikken en de lippen zich automatisch tuiten om mee te fluiten. Django-Swing, Spaanse rumba’s, Bolero’s, Hongaarse gypsy-muziek en jazzklassiekers. 'Sous le ciel de Paris' en 'Bella Ciao'; wie wordt daar niet vrolijk van? Het duo speelde op grote festivals, in onder andere Berlijn, Praag en Nederland, maar ze voelen zich het lekkerste tussen de mensen. Haal het voorjaar alvast naar voren en kom genieten van dit zonnige duo. Kaarten à 7,50 euro te verkrijgen via www.go-leerdam.nl.