Trots

Het einde van het jaar is ook op het Oosterlicht College Vianen een bijzondere tijd. De school is gezellig versierd met vele kerstbomen, de kerstvakantie zit eraan te komen en iedereen is net wat warmer en persoonlijker naar elkaar toe; december staat in het teken van geven en delen. Met volle overtuiging kan ik zeggen dat onze leerlingen écht gegeven hebben, met name onze leerlingen uit de derde en vierde klas van onze basis- en kaderberoepsgerichte leerweg die het praktijkvak horeca, bakkerij en recreatie (HBR) volgen. Voor het eerst konden zij weer een kerstdiner organiseren voor hun familieleden en laten zien wat zij in die paar maanden tijd geleerd hadden op het gebied van gastvrijheid, koken, tafeldekken, serveren en opruimen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen - ik was op beide avonden aanwezig – dat de ontvangst warm was, het eten heerlijk was en de bediening uiterst vriendelijk en bekwaam was. En dat onze leerlingen op waren van de zenuwen! Opeens zag ik geen leerlingen meer, maar prachtige jongvolwassenen die heel serieus bezig waren met de taak die ze uit moesten voeren. Ik zag ouders die met liefde en trots keken naar hoe hun kinderen het kerstdiner inhoud en vorm gaven. Wat ben ik trots op onze leerlingen én op onze docenten en onderwijsassistenten die dit vol overgave gedaan hebben.

Bij het kerstdiner moest ik denken aan het begrip hostmanship – de kunst om mensen het gevoel te geven welkom te zijn. Hostmapship is één van de thema’s binnen onze school, naar elkaar en naar de leerlingen toe. Onze leerlingen hebben dit bij het kerstdiner heel goed gedaan. Als gasten van het kerstdiner waren we echt welkom. Als schoolleider vraag ik me regelmatig af of wij als school dit gevoel ook weten te geven aan onze leerlingen en hun ouders/verzorgers. Hostmanship was hét onderwerp van afgelopen studiedag op het Oosterlicht College Vianen, omdat bewezen is dat het gastvrij zijn naar anderen bijdraagt aan welbevinden. Laten wij dan met elkaar die verantwoordelijkheid nemen en op deze wijze bedragen aan geluk, tevredenheid en een prettige omgeving waarin geleerd kan worden. Gelukkig 2023 gewenst!

Liesbeth van den Broek
Directeur Oosterlicht College